www.SAMURAJ-cz.com 

25.04.2024 Marek Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Cisco UC - rozšíření o vlastní obrázky na pozadí a vyzváněcí tóny

Upraveno 05.11.2009 09:00 | vytvořeno 27.10.2009 15:41 | Samuraj - Petr Bouška |
Chtěl jsem trochu oživit naše Cisco IP telefony, takže jsem hledal možností, jak doplnit do telefonu vlastní vyzváněcí tóny a obrázky pozadí. Přímo v návodu k CUCM najdeme slušný popis, ale přesto stručně shrnuji potřebné body. Článek je doplněn o popis, jak si mohou uživatelé nahrát své vlastní obrázky a vyzváněcí tóny do svého přístroje, pomocí aplikace Cisco Phone Designer.

Pozn.: Moje zkušenost vychází z Cisco Unified Communications Manager 6.1 a telefonů 7945 a 7965.

Pokud chceme dodat vlastní vyzváněcí tóny nebo obrázky na pozadí, které si budou moci uživatelé volit na svém telefonním přístroji, tak je postup v obou případech podobný. Bohužel nelze, aby si uživatelé nahrávali soubory sami. Můžeme pouze nahrát další obrázky a zvuky na server, odkud budou přístupné všem uživatelům. V poslední kapitole je popis, jak si mohou uživatelé nahrávat své vlastní obrázky a zvuky pouze do svého přístroje.

Princip je takový, že na TFTP serveru (standardně na CUCM) je v určité cestě umístěn XML indexový soubor s obrázky nebo vyzváněcími tóny. Dále se tam nachází jednotlivé soubory. Když na telefonu přistoupíme do konfigurace, kde si chceme zvolit obrázek nebo tón, tak se stáhne XML soubor a podle něj se nabídnou objekty.

Obsah TFTP serveru si můžeme prohlídnout přes webové rozhranní CUCM - Cisco Unified OS Administration - Software upgrades - TFTP File Management. Stáhnout soubory můžeme pouze pomocí TFTP klienta (třeba TFTPD32). TFTP server běží standardně na portu 69.

Obrázky na pozadí - Background Images

Obrázek musí být ve formátu PNG. Pro většinu telefonů v rozlišení 320px šířka a 212px výška. Maximum barev, které zobrazí nové barevné displeje, je 65535, to znamená 16 bitů barva. Pokud bude obrázek s více barvami, tak to nevadí, ale vykreslí se pouze omezeně. Menší počat barev samozřejmě není problém.

K normálnímu obrázku, který se zobrazí na pozadí telefonu, musíme nahrát ještě náhled (thumbnail), který se používá při výběru. Náhled má mít 25% velikosti obrázku (80x53 px).

Na TFTP serveru jsou obrázky umístěny v různých adresářích, různé typy telefonu hledají v různé cestě. Většina současných telefonů (jako 7945, 7965) používají cestu /Desktops/320x212x16/. Telefon 7975 hledá v adresáři /Desktops/320x216x16/.

Index obrázků pro telefon se nachází v souboru List.xml v daném adresáři. Do tohoto XML souboru můžeme jednoduše přidat řádky pro jednotlivé obrázky, maximum je 50. V pořadí, v jakém je zadáme, se zobrazí na telefonu.

<CiscoIPPhoneImageList>
<ImageItem Image="TFTP:Desktops/320x212x16/TN-logo.png" 
URL="TFTP:Desktops/320x212x16/logo.png"/>
ImageItem Image="TFTP:Desktops/320x212x16/tn-blue-bg.png" 
URL="TFTP:Desktops/320x212x16/blue-bg.png"/>
</CiscoIPPhoneImageList>
  • připojíme se na webové rozhranní CUCM
  • Cisco Unified OS Administration - Software upgrades - TFTP File Management
  • tlačítko Upload File
  • do správného adresáře (v dokumentaci se uvádí, že cesta musí začínat /, ale mě funguje i bez) nahrajeme obrázek, náhled a upravený List.xml
  • následně je třeba restartovat službu TFTP serveru, jinak se nezmění nabídka souborů, které jsou na TFTP nakešované
  • Cisco Unified Serviceability - Tools - Control Center - Feature Services
  • vybereme Cisco Tftp a klikneme na restart
  • nyní již jsou na telefonu k dispozici nová pozadí

Pozn.: Telefon má ve svém firmwaru uložený jeden defaultní obrázek na pozadí. Ten není možno smazat (bohužel, protože podle mne je naprosto hrozný).

Vyzváněcí tóny - Ringtones

Index vyzváněcích tónů se nachází v souboru Ringlist.xml, který je uložen v Rootu TFTP serveru. Může obsahovat až 50 vyzváněcích tónů. Každý vyzváněcí tón je určen cestou k souboru a jménem, které se zobrazí v menu telefonu, oba tyto řetězce nesmí překročit délku 25 znaků.

<CiscoIPPhoneRingList>
 <Ring>
   <DisplayName>Analog Synth 1</DisplayName>
   <FileName>Analog1.raw</FileName>
 </Ring>
 <Ring>
   <DisplayName>Analog Synth 2</DisplayName>
   <FileName>Analog2.raw</FileName>
 </Ring>
</CiscoIPPhoneRingList> 

Zvukový soubory musí splňovat následující kritéria, aby jej bylo možno přehrát na telefonu. Musí se jednat o Raw PCM formát (bez hlavičky), 8000 samples per second, 8 bits per sample, uLaw komprese, velikost min 240 samples, max 16080 samples.

Otevřít nějaký vyzváněcí tón, který je uložen na CUCM, se mi podařilo pomocí programu Audacity, kde jsem zvolil import a Raw Data U-Law 8kHz mono. Tento program jsem použil i na různé úpravy. Bohužel, když jsem pomocí něj zkusil převést MP3 na RAW, tak se extrémně zhoršila kvalita. Dobře do požadovaného formátu ukládá Sound Recorder, který je součástí Windows XP, až na to, že uloží i WAVE hlavičku. Takový soubor je na CUCM funkční, ale na začátku se přehraje krátký ruch (hlavička). Parametry pro ukládání jsou format CCITT u-Law, 8kHz, 8bit, Mono, 7kbps. Toho se zbavíme, když v libovolném Hex editoru (třeba jednoduchý Hex Editor XVI32) odmažeme hlavičku, tedy prvních 58B souboru.

  • připojíme se na webové rozhranní CUCM
  • Cisco Unified OS Administration - Software upgrades - TFTP File Management
  • tlačítko Upload File
  • do kořenového  adresáře / nahrajeme vyzváněcí tón  a upravený Ringlist.xml
  • následně je třeba restartovat službu TFTP serveru, jinak se nezmění nabídka souborů, které jsou na TFTP nakešované
  • Cisco Unified Serviceability - Tools - Control Center - Feature Services
  • vybereme Cisco Tftp a klikneme na restart
  • nyní již jsou na telefonu k dispozici nové vyzváněcí tóny

Phone Designer - personalizace telefonu

Pozn.: Děkuji Lukášovi za upozornění na tuto zajímavou aplikaci a odhalení nové cesty :-).

Phone Designer je aplikace přímo od firmy Cisco a měla by být ke stažení zdarma, na stránce www.cisco.com/en/US/products/ps9829/index.html v rámečku Support link Download Software. Mě se ji ovšem stáhnout nedařilo a chtělo to aktivní kontrakt na podporu (takže jsem kontaktoval dodavatele a úspěšně ji získal). Možná se jedná pouze o dočasný problém při předělávání Download Center. Mohu také doporučit PDF dokumentaci, která se dá stáhnout na stejném místě.

Phone Designer je aplikace ze skupiny (zatím tří, kde bych upozornil i na aplikaci pro vytáčení čísel z PC Click to Call) Cisco Unified Communications Widgets. Umožňuje jednoduchým způsobem nahrát libovolný obrázek nebo vyzváněcí tón do telefonu, který patří uživateli. V mém případě se používá Extension Mobility a podle toho se určuje přístroj.

Cisco Phone Designer

Než můžeme aplikaci použít, tak je třeba povolit Personalizaci přístroje. Aktuální nastavení můžeme zkontrolovat přímo na telefonu v menu Settings > Device Configuration > UI Configuration > Personalization. Povolení můžeme provést třemi způsoby:

  • nastavit globálně - pro všechny registrované telefony se nastaví pomocí Enterprise parametru, v Cisco Unified CM Administration - menu System > Enterprise Parameters parametr Phone Personalization nastavit na enabled
  • nastavit na úrovni profilu - pomocí nastavení v Common Phone Profile, v Cisco Unified CM Administration - menu Device > Device Settings > Common Phone Profile - Find, vybereme profil, položku Phone Personalization na Enabled
  • nastavit pro určité zařízení - přímo na vybraném telefonu, v Cisco Unified CM Administration - menu Device > Phone - nalezneme náš přístroj - v sekci Device Information nastavit Phone Personalization na Enabled

Nejvyšší prioritu má nastavení přímo na přístroji, pokud chceme, aby se aplikovalo vyšší nastavení, tak musíme zvolit hodnotu Default. Druhé v pořadí je nastavení na úrovni profilu, opět musíme zvolit Default, pokud se má uplatnit globální hodnota.

Při prvním spuštění aplikace na klientovi musíme zadat přihlašovací údaje, ty se uloží a při dalším spouštění se použijí automaticky. Zadáváme User Name a Password pro uživatele, kterému budeme měnit nastavení a CCMCIP Service, což je IP adresa CUCM.

V aplikaci máme první záložku Wallpapers, kde nahráváme obrázky na pozadí. Několik obrázků (a myslím, že pěkných) se již v aplikaci nachází. Dále můžeme importovat téměř libovolný obrázek, upravit jeho velikost a pozici, a aplikace jej již sama převede do potřebného formátu a vytvoří i jeho náhled. Na telefonu jej můžeme nejprve jen vyzkoušet nebo rovnou nahrát a aplikovat.

Proces nahrávání trvá docela dlouho a občas se mi objevila i chybová hláška o komunikaci, ale obrázek se vždy v pořádku nastavil. Funguje to opravdu dobře.

Druhá záložka je Ringtones, kde nahráváme vyzváněcí tóny. Opět se jich zde pár nachází (většinou takové, které jsou již na CUCM). Vyzváněcí tón si můžeme nechat přehrát na telefonu na zkoušku nebo nastavit. Velkou sílu této aplikace vidím v tom, že umožňuje importovat nějaký zvukový soubor, například i MP3, vyříznout z něj část (maximální délka může být 20s) a tu uložit ve správném formátu pro telefon. Součástí je i funkce na nahrání melodie.

Tady už jsem měl při komunikaci více problémů, ale možná se projevují pouze v mém prostředí. Nahrávání trvá opravdu dlouho a ne vždy se zdaří.

zobrazeno: 12204krát | Komentáře [5]

Autor:

Související články:

Cisco Unified Communications - CUCM

Články z kategorie Cisco UC popisují obecně IP telefonii od Cisca. Hlavní zaměření je na ústřednu Cisco Unified Communications Manager (CUCM). Jiná kategorie se věnuje UCCX.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] SURIO

    Cauky Petre,

    V ramci Cisco Unified communication Widgets existuje kupodivu velice zdarila a user friendly aplikace nazvana Phone designer, kterou si nainstalujes, trosicku nakonfigurujes a muzes si zvesela menit backgrounds a ringtones, bez tech cachru na TFTP serveru...

    tady je link:

    http://www.cisco.com/en/US/products/ps9829/index.html

    Mej se

    Lukas

    Úterý, 03.11.2009 16:43 | odpovědět
  2. [2] Lobo

    Jedinej problem Phone Designeru je, ze je jen pro "velky" CallManager a nefunguje s Expressem. Takze tam je treba delat porad ty cachry s tftp.

    :(

    Pátek, 06.08.2010 13:58 | odpovědět
  3. [3] Pavla

    Dobrý den, špatně slyším a měla jsem odzkoušené vyzvánění - smích dítěte. V novém mibilu v nabídce tónů není, poradíte mi, jak by bylo možné ji do mobilu získat? Vámi popisovaný postup nejsem já ani nikdo z mého okolí schopni použít. Pavla

    Středa, 03.08.2011 21:51 | odpovědět
  4. [4] Samuraj

    Phone Designer (zatím poslední verze 713SR1) nefunguje pod 64 bitovými Windows 7. Je to i oficiální stanovisko. Podařilo se mi najít funkční a jednoduchou radu, jak to zprovoznit.

    Jde o to, že potřebujeme přepnout .NET, aby používal 32 bitů. Následující příkaz to provede:

    C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework64\v2.0.50727\Ldr64.exe SetWow

    Zpět vrátíme pomoci:

    C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework64\v2.0.50727\Ldr64.exe Set64

    • na komentář odpověděl [5]E&E
    Čtvrtek, 28.06.2012 16:59 | odpovědět
  5. [5] E&E

    odpověď na [4]Samuraj:

    Dobrý den, jen pro info. CPD v CUCM 10.5(2) nefunkční. Naposledy fungoval na 8.6.2.

    Pondělí, 08.02.2016 10:28 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách