www.SAMURAJ-cz.com 

20.04.2024 Marcela Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

CUCM a UCCX instalace COP souboru, Locale, Device Pack

Úterý, 28.07.2015 16:09 | Samuraj - Petr Bouška |
Při řadě situací potřebujeme na Cisco Unified Communications Manager (CUCM) nebo Cisco Unified Contact Center Express (UCCX) server nainstalovat nějaký Cisco Options Package (COP) soubor. Celý proces instalace je jednoduchý a provádí se obdobně jako upgrade serveru. Pro referenci si zde tento postup, který potřebujeme provést při určitých upgradech, aktualizaci firmwaru telefonů či doplnění národní lokalizace, popíšeme.

Instalace Cisco Options Package (COP) souboru

COP soubory (Cisco Options Package) obsahují různé opravy, úpravy a doplňky aktuální verze. Instalace se provádí na všechny členy clusteru počínaje Publisherem. Vždy se instaluje do aktivního oddílu (active partition) a občas vyžaduje restart serveru. COP soubor není možno odinstalovat. Často užívaným příkladem COP souboru jsou Device Packs a Locale.

Pozn.: Primárně se tento popis týká CUCM serveru, ale lze jej aplikovat obdobně i pro UCCX.

Zjištění nainstalovaných COP souborů

Když se připojíme na server na CLI (Command-line interface), tak máme k dispozici příkaz show version active. Ten vypíše informaci o aktivní verzi včetně všech instalovaných COP souborů (třeba Device Pack a Locale). Můžeme tak ověřit, zda je daný COP soubor již instalován. Příklad dvou výstupů:

admin:show version active
Active Master Version: 8.6.2.23900-10
Active Version Installed Software Options:
cmterm-devicepack8.6.2.26154-1.cop
ciscocm.version3-keys.cop
cm-locale-cs_CZ-8.6.2.1000-1.cop

admin:show version active
Active Master Version: 8.5.1.11004-25
Active Version Installed Software Options:
No Installed Software Options Found.

Obecný postup instalace COP souboru

Instalace libovolného COP souboru se provádí jednoduše

  • měli bychom mít aktuální zálohu a zkontrolovat funkci clusteru (replikace apod.), COP se většinou musí nahrát na všechny servery, začíná se na Publisheru a pokračuje Subscribery
  • COP soubor buď nahrajeme na FTP/SFTP server, vypálíme na CD/DVD a připojíme k serveru nebo vytvoříme ISO a to připojíme do virtuální mechaniky VM
  • pomocí GUI (jiná možnost je využít CLI) CUCM - Cisco Unified OS Administration - Software Upgrade - Install/Upgrade
  • podle použití zvolíme Source a Directory(kořen je /)
CUCM instalace COP - Location
  • v zadané lokalitě se hledají akceptovatelné soubory, pokud se nějaké naleznou, tak se nabídnou k výběru
CUCM instalace COP - volba souboru
  • potvrdíme instalaci a ta začne probíhat a zobrazuje se log
CUCM instalace COP - potvrzení
CUCM instalace COP - instalační log
  • po instalaci COP souboru často není třeba restartovat server (občas to bývá pouze doporučeno) a můžeme jej provádět za provozu, určité speciální situace restart vyžadují (například přidání firmware nových telefonů)

COP soubor pro upgrade

Při určitých upgradech CUCM (nebo i UCCX) serveru (vždy z určité verze výše) je nejprve třeba nainstalovat speciální COP soubor, který umožní vlastní upgrade. Dokud není uplatněn tento patch, tak upgrade hned na počátku skončí chybou. Zatím existují dva takové COP soubory pro CUCM.

Když se provádí upgrade CUCM z verze 8.5(x) nebo nižší na verzi 8.6(x) a výše, tak poprvé jde o Refresh Upgrade a je potřeba rozšířit funkcionalitu serveru, aby Refresh Upgrade mohl provést. K tomu slouží COP soubor ciscocm.refresh_upgrade_v1.0.cop.sgn.

Při upgradu CUCM z verze 10.0(1) nebo nižší na verzi 10.5(1) a výše, je třeba doplnit RSA-3 klíče, které se využívají pro validaci upgradu (bez nich ani nezačne instalovat). Proto musíme aplikovat (instalovat) COP soubor ciscocm.version3-keys.cop.sgn. Není vyžadován restart.

Pozn.: I při instalaci upgradu pomocí PCD se musí nejprve nainstalovat požadované COP soubory.

Při upgradu UCCX z verze 10.0(1) nebo nižší na verzi 10.5(1) a výše, jde o Refresh Upgrade a je potřeba nainstalovat COP soubor ciscouccx.refresh_upgrade_v1.9.cop.sgn. Na konci instalace se automaticky provede restart Tomcatu.

Instalace Locale

Jedním z běžných typů COP souboru jsou Locale. Jde o lokalizaci do rodného jazyka, obsahují přeložené texty a zvuky pro jiné jazyky než je angličtina. Pokud chceme provozovat telefony, webové rozhraní apod. v češtině, tak potřebujeme mít instalované české Locale.

Instalaci musíme provést na Publisher a poté i na Subscribery. Způsob je popsaný výše. Po instalaci je třeba provést restart serverů. Instalace se provádí po provedení upgradu serveru, ale nové verze se neobjevují tak často, takže ne vždy po upgradu je třeba instalovat Locale. Verze Locale musí odpovídat majoritní.minoritní verzi CUCM.

Příklad Czech User Locale cm-locale-cs_CZ-10.5.1.1000-1.cop.sgn (obsahuje přeložené texty a hlasové pokyny pro telefon, uživatelské aplikace a webové stránky) a Network Locale cm-locale-combined_network-10.5.1.1000-1.cop.sgn (obsahuje specifické soubory pro různé země pro síťové položky, jako telefonní tóny a hlásiče). V readme souboru nalezneme seznam podporovaných telefonů.

Instalace Device Pack

Další typický COP soubor jsou Device Pack, které obsahují firmware a konfigurační soubory pro Cisco zařízení. Firmwary pro telefony jsou součástí serveru, a tedy se aktualizují při provedení upgradu. Cisco ale doporučuje používat nejnovější verzi a provádět manuální aktualizaci. Můžeme také potřebovat doplnit podporu nového telefonu, který nativně v naší verzi CUCM podporován není. Buď je k dispozici celý balík, který obsahuje všechny podporované telefony, nebo můžeme použít firmware pouze pro určitý model zařízení.

Příklad Device Packages (DevPack) souboru je třeba cmterm-devicepack10.5.2.12020-1.cop.sgn. Instalace je opět stejná a popsána výše. Pokud jsme instalaci prováděli kvůli přidání podpory nových telefonů, tak je třeba restart serverů. V případě, že jde pouze o aktualizaci, stačí restartovat službu TFTP server. Po resetu telefonů se provede upgrade jejich firmwaru (při startu detekují, že je k dispozici nová verze a automaticky začnou provádět upgrade).

Pokud jsme prováděli instalaci firmwaru pouze vybraných telefonů, třeba soubor cmterm-894x-sccp.9-1-2-sr-1.cop.sgn, tak musíme po restartu TFTP serveru změnit verzi pro vybrané telefony v Cisco Unified CM Administration - Device - Device Settings - Device Defaults. Následně resetovat telefony.

zobrazeno: 10836krát | Komentáře [0]

Autor:

Související články:

Cisco Unified Communications - CUCM

Články z kategorie Cisco UC popisují obecně IP telefonii od Cisca. Hlavní zaměření je na ústřednu Cisco Unified Communications Manager (CUCM). Jiná kategorie se věnuje UCCX.

Cisco Unified Communications - UCCX

Články z kategorie Cisco UC, které se věnují kontaktnímu centru Cisco Unified Contact Center Express (UCCX). Jiná kategorie obsahuje články o CUCM.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

Zatím tento záznam nikdo nekomentoval.

Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách