www.SAMURAJ-cz.com 

19.04.2024 Rostislav Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

CUCM proces standardního upgradu

Pátek, 28.06.2013 11:57 | Samuraj - Petr Bouška |
Pokud upgradujeme Cisco Unified Communications Manager (CUCM) v rámci hlavní verze a nenarazíme na nějakou komplikaci, jako že musíme provést Bridge/Refresh upgrade, tak je celý proces docela jednoduchý a podrobně popsaný u Cisca. Já upgrade provádím pouze jednou za delší dobu, tak jsem si sepsal jednotlivé kroky do tohoto článku.

Pozn.: Při upgradu CUCM na verzi 8.6(2a)SU3 jsem narazil na docela zásadní bug. Jde se mu vyhnout určitou přípravou předem. Popis této chyby je v článku Bug na CUCM 8.6 a 9.x telefonní MAC adresy.

Složitější případ upgradu je popsán v článku CUCM 8.5 upgrade na verzi 8.6 a řešení chyb a CUCM Bridge Upgrade prakticky.

Při standardní instalaci existují na CUCM dvě partition, takže se upgrade provádí do neaktivní partition. To znamená, že proces upgradu neovlivní provoz a později se při problémech můžeme vrátit k původní verzi (v případě clusteru je toto třeba rozmýšlet). Při upgradu můžeme nastavit, že se automaticky neprovede restart a i po dokončení upgradu nám běží původní verze. Plánovaně pak provedeme přepnutí partition (tedy verze), v té chvíli dojde k restartu a malému výpadku u klientů.

Tento popis odpovídá upgradu, který jsem prováděl z verze 8.6.2.20000-2, což je 8.6(2a), na verzi 8.6.2.23900-10, což je 8.6(2a)SU3. V topologii s jedním Publisherem a jeden Subscriberem a oba běží na HW serveru HP7825H3, což je HP Proliant DL320 G5. Ale postup je obecně stejný i u jiných verzí.

Pro upgrade jsem použil soubor UCSInstall_UCOS_8.6.2.23900-10.sgn.iso. Jde o nebootovací ISO, z Cisco download se dá stáhnout pouze nebootovací verze, bootovací DVD je možno pouze objednat pro čistou instalaci. K dispozici jsou verze upgradu Restricted, které obsahují šifrovací algoritmy a nesmí se vyvážet do některých zemí světa, a Unrestricted, které se mohou použít všude, protože neobsahují dané algoritmy.

Oficiální krátký popis instalace upgradu nalezneme v ReadMe for Cisco Unified Communications Manager Release 8.6(2a)SU3. Podrobný popis pak v Release Notes for Cisco Unified Communications Manager Release 8.6(2a) část Upgrading to Unified CM 8.6(2a).

Na začátku je dobré zkontrolovat několik věcí v dokumentaci Cisco. Jestli můžeme provést přímý upgrade z naší verze na plánovanou v Cisco Unified Communications Manager Software Compatibility Matrix. A že náš HW podporuje vybranou novou verzi CUCM v  Supported Servers for Releases of Cisco Unified Communications Manager.

Pozn.: Pro upgrade z verze 8.5(x) nebo starší na 8.6(x) se nejprve instaluje COP soubor ciscocm.refresh_upgrade_v1.1.cop.sgn.

Seznam jednotlivých kroků upgradu

  1. provedeme zálohu CUCM (nebo zkontrolujeme, že je aktuální k dispozici)
  2. zkontrolujeme, že fungují replikace mezi servery
  3. nahrajeme upgrade na FTP/SFTP server (případně vypálíme na DVD)
  4. vypneme službu Extension Mobility na všech nodech
  5. první se provádí upgrade Publisheru (subscriber nás ani nenechá upgradovat, dokud Publisher nemá danou verzi na aktivní nebo neaktivní partition)
  6. poté se upgraduje Subscriberu (pokud jich je více, tak můžeme paralelně)
  7. přepneme Publisher se na novou verzi
  8. přepneme Subscriber se na novou verzi
  9. zapneme službu Extension Mobility na všech nodech
  10. zkontrolujeme, že fungují replikace mezi servery
  11. ověříme funkčnost

Kontrola funkčních replikací

Před upgradem a po upgradu je dobré zkontrolovat stav clusteru a replikací. To můžeme provést pomocí CLI nebo reportů ve webovém rozhraní.

Hodně důležitých informací získáme vygenerováním reportů v Cisco Unified Reporting - System Reports. Zajímavý je report Unified CM Cluster Overview a Unified CM Database Status.

CUCM report Unified CM Database Status

Pozn.: Po upgradu trvá nějakou dobu, než replikace doběhne. Na začátku se hlásí Subscriber ve stavu 0 - Initializing.

Vypnutí Extension Mobility

Obecně se má při upgrade vypnout služba Extension Mobility (dříve jsem to nedělal, ale nyní radši ano). Ve webovém rozhraní CUCM v Cisco Unified Serviceability - Tools - Service Activation odškrtneme službu Cisco Extension Mobility a klikneme na Save.

CUCM upgrade 01

Upgrade CUCM

Upgrade můžeme provést pomocí CLI nebo webového rozhraní, což je zmíněno zde. Instalace prováděná přes webové rozhraní CUCM - Cisco Unified OS Administration - Software Upgrade - Install/Upgrade.

  • zadáme zdroj instalace, můžeme zadat SMTP server pomocí kterého dostaneme nějaké informace o průběhu upgradu
CUCM upgrade 02
  • v zadané lokalitě se hledají akceptovatelné soubory, pokud se nějaké naleznou, tak se nabídnou k výběru (u ostatních se uvede důvod)
CUCM upgrade 03
  • po zvolení upgradu se zobrazí informace a volba, jestli po aktualizaci automaticky restartovat na novou verzi
CUCM upgrade 04
  • pak probíhá delší dobu aktualizace (u mne třeba 1h50m Publisher a 1h20m Subscriber)
CUCM upgrade 05
CUCM upgrade 06

Průběh upgradu

  • 17:20 inicializace upgradu na webu
  • 17:26 staženo instalační ISO
  • 17:27 začátek upgradu
  • 17:33 přišel email Upgrade (L2) callmanager 8.6.2.23900-10 Started -- ccm01 od ucs-installer@cisco.com
  • 19:10 dokončena instalace, přišel email Upgrade (L2) callmanager 8.6.2.23900-10 Success -- ccm01
  • 21:21 restart (přepnutí verze)
  • 21:35 start systému dokončil inicializaci SELinux
  • 21:44 plné naběhnutí systému (funkční webové rozhraní)

Přepnutí na novou verzi

Můžeme provést ve webovém rozhraní CUCM - Cisco Unified OS Administration - Settings - Version. Zde vidíme, jakou verzi máme na aktivní a neaktivní partition.

CUCM přepnutí verze

Kliknutím na tlačítko Switch Versions dostaneme informaci ohledně downgradu a máme poslední možnost přepnutí zastavit. Po kliknutí na OK dojde k restartu serveru na novou verzi.

CUCM přepnutí verze varování

Po přepnutí verze se server zastavil při bootování asi na 15 minut na níže uvedené hlášce. Probíhalo startování bezpečnostní vlastnosti Security-Enhanced Linux, kdy prochází všechny soubory v systému. Celý restart trval asi 23 minut do naběhnutí i webového rozhraní.

Starting selload: SELinux loading in progress…
Starting selload: SELinux loading in progress

Pozn.: Po přepnutí Subscriberu na novou verzi se přeregistrovaly telefony, v té chvíli došlo k jejich resetu a upgradu firmwaru.

Pozn.: Když jsem později prováděl restart CUCM, tak již trval pouze 7 minut do kompletního naběhnutí. Jako zajímavé je, že když při restartu došlo k přeregistrování telefonů na druhý člen CUCM clusteru, tak jsem toto na telefonu vůbec nepostřehl.

Instalace Locale

Locale obsahují přeložené texty a zvuky do různých jazyků. Pokud chceme provozovat telefony, webové rozhraní apod. v češtině, tak potřebujeme mít instalované české locale. Příkladem instalačního souboru je cm-locale-cs_CZ-8.6.2.1000-1.cop.sgn.

Instalaci musíme provést na Publisher a poté i na Subscribery. Provádí se stejně jako instalace upgradu. Po instalaci je třeba provést restart serveru. Nové verze se neobjevují tak často, takže ne vždy po upgradu je třeba instalovat locale.

Instalace Device Pack

Součástí upgradu jsou i firmwary pro telefony. Cisco ale doporučuje používat nejnovější verzi. Takže se můžeme podívat, jestli pro naše modely neexistuje nový firmware nebo celý Device Package (DevPack). To je například soubor cmterm-devicepack8.6.2.23079-1.cop.sgn.

Instalace se provádí opět stejně jako upgrade a začíná se Publisherem. Pokud jsme instalaci prováděli kvůli přidání podpory nových telefonů, tak je třeba restart serverů. V případě, že jde jen o aktualizaci, stačí restartovat službu TFTP server. Po resetu telefonů se provede upgrade jejich firmwaru.

Pokud jsme prováděli instalaci firmwaru pouze vybraných telefonů, tak musíme po restartu TFTP serveru změnit verzi pro vybrané telefony v CCMAdmin > Device > Device Settings > Device Defaults. Následně resetovat telefony.

zobrazeno: 6415krát | Komentáře [0]

Autor:

Související články:

Cisco Unified Communications - CUCM

Články z kategorie Cisco UC popisují obecně IP telefonii od Cisca. Hlavní zaměření je na ústřednu Cisco Unified Communications Manager (CUCM). Jiná kategorie se věnuje UCCX.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

Zatím tento záznam nikdo nekomentoval.

Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách