www.SAMURAJ-cz.com 

19.04.2024 Rostislav Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Microsoft Lync 2013 a mobilní klienti

Čtvrtek, 11.04.2013 20:09 | Samuraj - Petr Bouška |
Od začátku, kdy se mluvilo o Lyncu 2013, se uvádělo, že budou k dispozici mobilní klienti, kteří budou zvládat přenos hlasu a videa. Vydání klientů se sice trochu opozdilo po vydání serveru, ale nyní již máme k dispozici nového klienta Lync 2013 pro Apple iPhone a iPad, Google Android a Windows Phone. V článku se podíváme, co je třeba nakonfigurovat, abychom tyto klienty mohli používat.

Popis vychází z topologie, kde je použit jeden Front End Lync Serveru 2013 a jeden Edge Lync Server 2013, oba jsou Standard edice. Také počítám, že již máme zprovozněno připojení starších mobilních klientů Lync 2010, jak bylo popsáno v článku Microsoft Lync část 3 - Mobile Devices (Android, iOS, Windows Phone, Nokia). Oficiální podrobný popis celého nasazení je Deployment Process for Mobility.

Co je nového a co zůstalo

Přímo součástí Lync Server 2013 RTM jsou všechny funkce pro mobilní klienty, které byly do Lync Server 2010 doplněny pomocí Cumulative Update 4 (CU4). Funkčním základem je Mobility Service (MCX), tedy webová služba, která obsluhuje IM, kontakty, presence a další drobné funkce. Lync Server 2013 MCX je zde ale pouze z důvodu kompatibility se staršími klienty Lync 2010.

Když na Lync Server 2013 nainstalujeme Cumulative Update 1 (CU1), který teprve dodává podporu nových mobilních klientů Lync 2013, tak se doplní nová služba Unified Communications Web API (UCWA). Jedná se opět o webovou komponentu, která se instaluje na všechny role, které obsahují webové služby. Doplňuje starší Unified Communications Managed API (UCMA) oproti kterému nabízí možnost vytvářet klientské i serverové aplikace pro Lync, které potřebují pouze komunikaci přes webové služby (nemusíme využívat SDK ani zde není žádná závislost na programovacím jazyku).

Nový mobilní klient využívá právě UCWA pro komunikaci se serverem. Nabízí všechny funkce, které podporuje MCX a něco navíc. UCWA nepodporuje přenos audia, videa nebo sdílení aplikací. Ale pomocí UCWA se klient domluví se serverem a další komunikace se navazuje přes A/V Edge rozhraní Edge serveru.

K mobilním komponentám patří ještě dvě, které se používaly již pro Lync 2010 a využijeme je i pro Lync 2013. Jde o Autodiscover Service pro automatické nalezení parametrů mobilních služeb (tedy kam se má klient připojovat). A Push Notification Service pro zajištění doručování zpráv na některá zařízení (ta ostatní to nepotřenují).

Pozn.: Standardně Autodiscover Service je alias pro adresu Web Services a MCX i UCWA beží také na této adrese.

Níže je stručné schéma komunikace. Ukazuje, že signalizace probíhá přes Reverse Proxy, tedy webovou službu, ale média komunikují klasicky přes A/V Edge rozhraní Edge serveru.

Topologie mobilních klientů v Lync 2013

Úvod do konfigurace

Pro Lync 2010 přišla s updatem CU4 podpora mobilních klientů, ti ale uměli v podstatě jen Instant Messaging a Presence. Na Lync Server 2013 jsou tyto funkce automaticky součástí serveru a tito starší klienti se mohou připojit, pokud máme nastaveno

  • vytvořený DNS CNAME nebo A záznam lyncdiscover.firma.cz pro službu Autodiscover (ten směřuje na externí Web Services)
  • certifikát na Reverse Proxy a Front End serveru musí toto jméno obsahovat
  • přes Reverse Proxy prochází Autodiscover komunikace na Front End server

To odpovídá tomu, co jsme si popsali v článku Microsoft Lync část 3 - Mobile Devices (Android, iOS, Windows Phone, Nokia).

Mobility pomocí updatu CU1 březen 2013

Oficiální popis instalace CU1 a souvisejícího zapnutí mobilních služeb je v  článku CU1 updates for Lync Server 2013 - March 2013. Stručný seznam kroků, které si dále popíšeme podrobněji.

  • instalace Lync Server 2013 CU1 na Front End server
  • aktualizace databáze na Front End server
  • instalace Lync Server 2013 CU1 na Edge server
  • zapnutí Mobility Service na Front End server
  • povolení UCWA na Front End server

Instalace Lync Server 2013 Cumulative Update KB 2809243

Úvodní podmínkou pro nové mobilní klienty je, že na Front End serveru i Edge serveru musíme mít nainstalovaný Cumulative Update 1 (CU1), což je KB 2809243. Stáhneme jej z Microsoft Download Center z adresy Lync Server 2013 Cumulative Update KB 2809243. Zajímá nás soubor LyncServerUpdateInstaller.exe.

Abychom zjistili jakou verzi Lync Serveru máme, tak nejjednodušší je spustit Cumulative Server Update Installer a on nám zobrazí aktuální verzi a verzi po updatu, což je 5.0.8308.291. RTM verze Lync Serveru má číslo 5.0.8308.0. Máme také PowerShell cmdlet Get-CsServerVersion, ten ovšem ukazuje pouze základní verzi.

Instalaci LyncServerUpdateInstaller.exe spustíme pod právy administrátora na Front End serveru a Edge serveru. Při instalaci dojde ke krátkému výpadku klientů a může být vyžadován restart celého serveru (u mne to nebylo třeba).

Instalace Lync 2013 CU1

Aktualizace databáze na Front End server

Na Front End serveru spustíme Lync Server Management Shell, a použijeme jeden příkaz pro aktualizaci serverových databází a druhý pro aktualizaci CMS. Obě databáze máme na Front End serveru a CMS má defaultní jméno RTC.

Install-CsDatabase -ConfiguredDatabases -SqlServerFqdn lyncfe.firma.local –Verbose
Install-CsDatabase -CentralManagementDatabase -SqlServerFqdn lyncfe.firma.local -SqlInstanceName RTC –Verbose

Pozn.: Pokud jsme ve fázi migrace Lyncu 2010 na 2013, a tedy CMS je na Lyncu 2010, tak nesmíme provádět aktualizaci databáze!

Zapnutí Mobility Service na Front End server

Na Front End serveru spustíme Lync Server Management Shell, a použijeme cmdlet pro provedení změn v topologii.

Enable-CsTopology

Povolení Unified Communications Web API (UCWA)

Na Front End serveru spustíme Bootstrapper, který provádí instalaci. V dokumentaci se uvádí, že Bootstrapper spouštíme i na Edge serveru, pokud na něm máme webové komponenty, to ale nevím, kdy by nastalo.

PS C:\> cd 'c:\Program Files\Microsoft Lync Server 2013\Deployment'
PS C:\Program Files\Microsoft Lync Server 2013\Deployment> .\Bootstrapper.exe

Push Notification Service  

Poslední věcí, kterou bychom mohli chtít konfigurovat, jsou Push Notification. Tuto službu jsme dříve potřebovali pro Microsoft a Apple klienty. Pokud používáme verzi 2013, tak již potřebujeme pouze Microsoft Push Notification Service (MPNS) pro Windows Phone. Popis nastavení pomocí PowerShellu nalezneme v dokumentaci Configuring for Push Notifications.

Mobilní aplikace (klienti)

Mobilní klient Lync 2010 se může připojit i k Lync Server 2013, ale samozřejmě neobsahuje nové funkce. Naproti tomu nový klient Lync 2013 se připojí pouze k Lync Server 2013 a ne k starší verzi (důležitý je Front End server, Edge server může být verze 2010). Při pokusu o připojení k verzi 2010 nebo 2013 bez CU1 dostaneme chybové hlášení.

Error:"You can't sign in with this version of Lync. Please install Lync 2010."

V klientech je podporován přenos hlasu a videa přes WiFi nebo 3G/4G sítě. Klient pro iPad podporuje i sdílení aplikací. V Android světě zatím oficiálně tablety podporovány nejsou, ale je to přislíbeno do budoucna. Pokud máme Enterprise Voice, tak je zde také funkce Call via Work. Volání na veřejná telefonní čísla může jít přes Lync klienta do firmy a odtud odchází přes pracovní telefonní číslo do PSTN.

Microsoft nabízí různou dokumentaci pro uživatele mobilních verzí Microsoft Lync 2013 for Mobile Clients. Také může být zajímavá tabulka porovávající vlastnosti klientů Mobile Client Comparison Tables.

Windows Phone

Jako první mobilní aplikace byla 11. 3. 2013 zveřejněna Windows Phone verze Lync 2013. Vyžaduje Windows Phone 8.

Apple iPhone a iPad

Hned po Windows verzi se 12. 3. 2013 objevila verze Microsoft Lync 2013 for iPhone a Microsoft Lync 2013 for iPad. Podmínkou je iOS minimálně 6.0.

Google Android

Od pátku 29. 3. 2013 je na Google Play dostupný Lync 2013. Android klient je oficiálně podporovaný pouze pro pár zařízení uvedených v tabulce Android smartphone devices that are supported for use with Lync 2013 for Android. Musí jít minimálně o Android 4.0 a nesmí se jednat o tablet. Pokud si aplikaci stáhneme na nějakém podporovaném zařízení, tak ji pak můžeme vyexportovat do APK a nahrát i na nepodporované zařízení. Vyzkoušel jsem tak funkci na Google Nexus 7, která byla bezproblémová. U některých méně výkonných Android telefonů se mi projevil problém s kvalitou zvuku.

Lync 2013 Android klient

Jako poznámka ke klientovi se může hodit, že jsou zde Advanced Options, kde můžeme nastavit přihlašovací údaje. To je důležité pokud máme interní doménu jinou než SIP doménu (takže pro přihlášení nemůžeme použít SIP adresu).

Lync 2013 Android klient přihlášení
zobrazeno: 12644krát | Komentáře [1]

Autor:

Související články:

Microsoft Lync a Skype for Business

Série článků o komunikační platformě Microsoftu, která tvoří základ Unified Communications. První články jsou o Lync 2010, pokračuje se s Lync 2013 a nyní aktuální je Skype for Business 2015.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] 4kul

    Lync 2013 for Android bezi v pohode i na tabletu GT-N8000 s Androidem 4.1.2

    Pátek, 12.04.2013 19:30 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách