www.SAMURAJ-cz.com 

25.04.2024 Marek Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Nastavení Windows Vista, nové vlastnosti, snížení HW nároků

Pondělí, 13.11.2006 14:55 | Samuraj - Petr Bouška |
Jelikož se oficiální uvedení Windows Vista rychle blíží, tak jsem je již musel také vyzkoušet. Zatím je to asi dva týdny co jsem nainstaloval Windows Vista RC2. Zkusil jsem tu popsat své dojmy, které jsem získal po této krátké době. Také jsem sepsal pár základních nastavení, abych od systému získal spíše výkon, přehlednost a ovladatelnost než grafické efekty. Časem možná přibude návodů více.

Pro a proti (z mého pohledu)

Zatím jsem Visty testoval pouze krátkou dobu, proto uvádím krátký seznam bodů, na které jsem narazil.

Co se mě na Vistě líbí

  • rychlý start
  • vyhledávání (ale nefunguje vždy, jak bych čekal)
  • lepší bezpečnost
  • lepší Windows Task Manager a Resource Manager
  • delší výdrž při práci na baterie

Co se mě na Vistě nelíbí

  • práce se sítí
  • nekompatibilita s velkou řadou programů
  • mnoho funkcí a informací na úkor výkonu
  • složitější menu, delší cesta pro přístup k položkám
  • dialog Save As …

Stručně o novinkách

Řada funkcí má drobné, ale užitečné vylepšení. Ale mnoho věcí pouze změnilo jméno a grafiku.

Disk Management sice nyní umožňuje zmenšovat a zvětšovat partition bez ztráty dat, ale neumí je posouvat a volný prostor se musí nacházet za danou partition, aby šel připojit.

Zmizel hyperterminal, ale funguje ten z Windows XP.

Práce se sítí je pro mne nepřehledná a velmi složitá, sice je tu podpora IPv6, ale to se uvnitř firem asi moc nevyužije. Zato se mi nepodařilo najít, jak řídit NAT-Traversal, který má být určitě podporován. A práce s WiFi je také věc sama pro sebe.

Byly přemístěny profily uživatelů a využívá se systém linků a kopií registrů a adresářů, který má zabránit přímému přístupu do systému. Zda je toto řešení dobré ukáže čas, zatím to pro mne znamená naučit se nové cesty a postupy pro řešení problémů.

Novinkou je nástroj pro vytváření obrazů disku. Myslím, že se jedná o užitečnou funkci, ale zatím jsem ji nestihl otestovat. Ve Vistě je primárně z důvodu zálohy.

Vzhled Windows

Neříkám, že nový vzhled, a případně Aero, je ošklivý či špatný, ale já chci spíše rychlost odezvy než grafické drobnosti. Proto stejně jako ve Windows XP, i Windows Vista si přepínám do klasického vzhledu (jako Windows 2000) a vypínám zobrazovací efekty.

Obdobně jako dříve můžeme kliknout pravým tlačítkem na plochu, zde však místo původního Properties je nová volba Personalize, která nás přepne do nového menu pro nastavování prostředí (vzhled, barvy, témata, kurzory, spořiče, zvuky). Zde klikneme na Window Color and Appearance čímž se nám otevře pouze toto nastavení. Takže vše je nyní hůř přístupné a déle trvá. Zde již můžeme nastavit vzhled Windows Standard.

Pozn: Změnu můžeme provést tak přes položku Themes.

Já zde ještě ubírám efekty pod tlačítkem Effects. Bohužel řada efektů se již nenachází zde, takže je musíme vypnout jinde (viz další krok). Aby přece jen nebyly Windows tak nudné a šedé, můžeme změnit barevné schéma.

Vzhled Windows Vista BasicWindows Vista v klasickém vzhledu

Boční lišta – Sidebar a Gadgets

Postranní lišta, kam můžeme umísťovat různé malé aplikace (gadgets) je jistě zajímavá věc. Je vypracována dobře a v situacích, kdy by překážela, se skrývá. Přesto jsem nenašel žádnou aplikaci, o kterou bych stál, a proto jsem ji vypnul.

Můžeme kliknout pravým tlačítkem přímo na lištu nebo na ikonku obrazovky ve řádku úloh vedle hodin. Tam zvolíme Properties a zrušíme zaškrtnutí Start Sidebar when Windows starts. Pak ještě přes pravé tlačítko lištu zavřeme (Exit).

Sidebar pro Gadgets

Zobrazovací efekty

K řadě efektů, které byly již ve Windows XP byly přidány další. Většinou přidávají pouze vizuální efekt (a zpomalují funčnost), a ne žádné užitečné vlastnosti. Proto je stejně jako v Xpčkách vypínám.

K nastavení se dostaneme přes Control Panel, který je opět přepracován (obdoba Windows XP), funkce jsou děleny do skupin, čímž podle mne pouze přibývá další klikání, než se dostanu k požadované funkci. Naštěstí jde jednoduše přepnout do klasického vzhledu. Zde otevřeme položku System.

Control PanelControl Panel v klasickém zobrazení

Pozn: Do tohoto nastavení se dostaneme též, stejně jako dříve, když klikneme pravým tlačítkem na Computer a zvolíme Properties.

Položka System je opět nová, ale hlavně svým vzhledem a přístupem. Po otevření vidíme udáje o počítači. Jednou novinkou je zde hodnota Windows Experience Index, která po otestování systému ukazuje výkon a určuje možnost zapnutí Aero efektu (hlavně závisí na grafické kartě). Zde je vidět, že i když můj notebook měl ve většině dílčích měření hodnotu 4, tak grafická karta vše snížila na 1, kdy není možno zapnout Aero.

Položka SystemNastavení efektů ovlivňující výkon

Do nastavení efektů ovlivňujících výkon se dostaneme kliknutím na Advanced system settings a dále na Settings pod Performance. Zdejší nastavení jsou obdobná jako dříve. Můžeme vypnout různé efekty a tím zvýšit rychlost a výkon.

Nastavení složek a zobrazení souborů

Pokud jste v předchozím kroku zrušili vybrání položky Show preview and filters in folder, tak se vám v každém okně Exploreru (práce se soubory) objeví klasické menu, kde se přes ToolsFolder Options dostanete do nastavení složek. Jinak se zde toto menu nenachází a jediná možnost, jak se dostat k tomuto nastavení je přes Control Panel - Folder Options.

Okno ExploreruFolder Options

Zde můžeme zapnout klasické věci jako zobrazení skrytých souborů a zobrazení přípon a také zařídit, aby se nastavení zobrazení aplikovalo na všechny složky a tudíž se například složky, které obsahují obrázky nezobrazovali jako náhledy.

Taskbar a Start menu

Když klikneme pravým tlačítkem na lištu úloh a zvolíme Properties, můžeme nastavovat opravdu velké množství vlastností ohledně této lišty nebo menu Start. Start menu můžeme přepnout do klasického stylu, ale přijdeme tím o zajímavou funkci vyhledávání přímo pod Startem. Procházení programů pod All Programs bylo předěláno, bohužel myslím, že je nyní méně přehledné.

Taskbar a Start MenuNastavení Start Menu

Dotaz na administrátorské oprávnění

Velice přepracována ve Windows Vista je bezpečnost a myslím, že většinou k lepšímu. Jednou z věcí je, že i když jsme přihlášeni jako lokální administrátor stanice, tak pracujeme pod nižšími oprávněními a pouze pokud to nějaká činnost vyžaduje, tak se přepínáme do oprávnění administrátora. Standardně se nás v této chvíli systém ptá, zda to opravdu chceme učinit (a pod nižším účtem můžeme zadat credentials s potřebným oprávněním). Neříkám, že to doporučuji, ale tuto vlastnost můžeme vypnout a aplikace se budou spouštět automaticky.

Group Policy - práva

Spustíme editor politik gpedit.msc a daná politika se nachází v Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options, položka User Account Control: Behavior of the elevation prompt for administrators in Admin Approval Mode nastavíme na Elevate without prompting.

zobrazeno: 22921krát | Komentáře [13]

Autor:

Související články:

Windows OS

Články, které se věnují operačním systémům firmy Microsoft, jak klientských, tak serverových.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Marek

    přoč ve vistě stale pada live messengr 8.1 proste parkrad de spustit a pak ne děkuji asi to sou ty jejich aktualizace nevim porad.dik

    Neděle, 22.04.2007 13:15 | odpovědět
  2. [2] ricky

    nazdar mam win vista koupenou za pekny prachy a sem dost spokojen!!;-)

    Úterý, 22.05.2007 13:56 | odpovědět
  3. [3] patek

    heh, ty efekty ve vistě mi oproti linuxu připadnou tak trochu krok zpět :-) a zadarmo...

    Středa, 04.06.2008 18:35 | odpovědět
  4. [4] dodo

    ako nastavim vistu aby mi fungoval daemon

    Sobota, 25.10.2008 20:41 | odpovědět
  5. [5] Petr Radoň

    juv, mám linux a jsem sním spokojen ale ta vista to je hrůza todle new systém to jsou sra...y a stříhání videa bych se pos..l jak dlouho to na vistách trvá to je doba linux jasná volba.

    Pondělí, 24.11.2008 21:34 | odpovědět
  6. [6] Koza

    Vista super věc když tomu lidi trochu rozumí a nejsou to jen tupci kteří neumí ani upravit a nastavit práva a spoustu jinejch věcí! Mám P4 2Gbram 2,8procák rok postavení 2004 vlastní upravená instalačka vistysp1.To všechno vedlo k tomu že to jede jak rozjetej a dobře namazanej stroj rychlejší než xp!!

    Neděle, 22.02.2009 21:09 | odpovědět
  7. [7] čert

    Zdarec všem,potřeboval bych poradit s tímto problémem.Když vypínám počítač (mám windows Vista bussines )tak se mi dokolečka konfigurují aktualizace a pak se vypne.Takhle to jde pořád do kolečka při vypínání počítače.Nevíte jak to odstranit???Dík za radu.

    Středa, 11.03.2009 09:52 | odpovědět
  8. [8] Samuraj

    odpověď na [7]čert: Následující postup by mohl pomoct u XPček, počítám, že ve Vistě to bude podobné.

    - zastavit službu Automatické aktualizace (do Spustit zadat services.msc - najít službu, kliknout pravým a Stop)

    - smazat obsah adresáře c:\Windows\SoftwareDistribution

    - nastartovat službu Automatické aktualizace

    Tím se vymažou aktualizace, u kterých je problém s instalací. Při dalším použití automatických aktualizací se znovu stáhnout a instalace by již měla proběhnout.

    Středa, 11.03.2009 10:17 | odpovědět
  9. [9] element56

    odpověď na [6]Koza: zdrawim hele nevíš jak nastavit ty administrátorský práva mě to třeba u nějakej hrách nejde že mi to tam píše že nemám dostatečná administrátorský práva?prosím odepiš na element56@email.cz Předem děkuji za odpověd

    Středa, 25.03.2009 21:13 | odpovědět
  10. [10] makertad

    Mám visty na notebooku od začátku a hned jak jsem je "otevřel"

    byl jsem nadšenej. Fakt hustej system :-)

    Pátek, 31.07.2009 14:52 | odpovědět
  11. [11] Jana

    Zdravím a velmi prosím o radu, co dělám špatně ? Mám nový program Windows Vista a nejdou mi stahovat gify, ty, co mám uložené v PC mi též nejsouk ničemu, protože se nehýbají. V minulém programu Windows XP, jsem si se stahováním a ukládáním poradila, ale teď jsem v koncích. Nevíte prosím někdo z vás, co s tím ? Prolezla jsem všechno možné, ale nemohu nikde najít odpověď. Začne období úprav stránek a já jsem bezradná...

    Děkuji za odpověď.

    Úterý, 15.09.2009 14:14 | odpovědět
  12. [12] honza

    ahoj,prosim porad mi mam vistu,ale v angline a nemohu absolutne nic stahovat,stale mi vypisuje ze je blokovano stahovani v mem nastaveni,vsechno jsem odblokoval,ale stale to nejde,:-(predem dik

    Sobota, 12.06.2010 01:11 | odpovědět
  13. [13] cypjaklampa

    Nasteveni ti to nepovoli, ani se nedivim. A copka by jsi stahoval/a?odpověď na [10]makertad: odpověď na [11]Jana:

    Pondělí, 08.07.2013 21:06 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách