www.SAMURAJ-cz.com 

25.04.2024 Marek Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Po klonování disku s Windows se nelze přihlásit aneb změna písmena systémového disku

Středa, 16.07.2008 14:10 | Samuraj - Petr Bouška |
Již několikrát jsem narazil na problém, že po tom, co jsem klonoval (nástrojem Ghost) systémovou partition s Windows na nový disk, tak jsem se po startu z nového disku nemohl přihlásit do Windows. Tento problém nenastal, když jsem klonoval celý disk, ale pouze vybrané partition. Konečně se mi podařilo zjistit, co tento problém způsobuje. Je to tím, že Windows si nové partition přiřadí jiné písmenko, než jaké měl původní disk (většinou C) při instalaci. Tato informace je uložena v registrech a po její změně již vše funguje v pořádku.

Jak se problém projeví

Po tom, co se snažíme přihlásit do Windows správným jménem a heslem, tak se pouze krátce zobrazí dialog Loading your personal settings, který je následován dialogem Saving your settings a následně se opět zobrazí přihlašovací obrazovka.

Popis příčiny

Tato situace vznikne tehdy, když se systémovému (bootovacímu) disku změní jeho písmeno a neodpovídá tomu, které se přiřadilo při instalaci. Informace o písmenech spolu s GUID pro partition (svazek) je uložena v registrech v klíči HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices.

K této změně může nejčastěji dojít, pokud provedeme klon partition na nový disk. V případě, že nový svazek má jiné GUID a v registrech je údaj pro původní disk C, případně pro novou partition, ale s jiným písmenem.

Pomocí nástroje Computer Management - Storage - Disk Management můžeme měnit písmenka diskových oddílů, ale to nelze u systémového disku.

Změna písmena systémového disku

Potřebujeme udělat úpravu registrů, jelikož se nemůžeme přihlásit do Windows, tak je zde několik možností.

  • připojíme i původní disk, nabootujeme z toho nového a nyní se nám podaří se přihlásit a můžeme použít regedit
  • pokud jsme v síti, tak můžeme spustit regedit na jiném počítači a připojit se k network registry
  • využijeme BartPE nebo jiné bootovací CD, které umožňuje editaci registrů na disku

Pozn.: Na místě je obligátní varování, že nesprávnou úpravou registrů si můžete poškodit instalaci Windows. A v tomto případě, špatným nastavením disků mohou přestat Windows startovat.

Stručný postup změny písmena disku, tak jak fungoval u mne, je následující. Postup zahrnuje to, že jiný disk měl písmeno C a můj nový měl H, takže bylo třeba provést záměnu.

  • některým z předchozích způsobů spustíme regedit (nebo regedt32)
  • nalezneme klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices
  • nalezneme hodnotu s názvem \DosDevices\C:
  • klikneme na ni pravým tlačítkem a zvolíme Rename
  • přejmenujeme ji na nějaké volné písmeno, třeba \DosDevices\G:
  • najdeme \DosDevices\H: a přejmenujeme na \DosDevices\C:
  • zavřeme regedit a restartujeme

Další možnosti a podrobnější popisy naleznete u Microsoftu:

zobrazeno: 24346krát | Komentáře [12]

Autor:

Související články:

Windows OS

Články, které se věnují operačním systémům firmy Microsoft, jak klientských, tak serverových.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Marerkotan

    dik to som potreboval vediet "mal som ten isty problem"

    Čtvrtek, 17.07.2008 16:49 | odpovědět
  2. [2] jirka

    Mam stejny problem. Jedina moznost pro me jak se dostat do registru je z puvodniho disku. A ted jsi nejsem jisty jak dal - mam otevrit regerit na vytvorenem klonu a zmenit to u nej? Upresnim situaci - mam nabootovano z puvodniho disku (C) a klon je ted pod pismenem D. Takze otevru regedit na D:windows a upravim to v nem?

    Sobota, 26.07.2008 17:55 | odpovědět
  3. [3] jirka

    Opet ja. Jeste jsem zkusil BartPE. Mel jsem pripojeny jen ten nove naklonovany disk a v registrech bylo jen C: a X:. To X: je predpokladam ten pracovni disk co si vytvorili windows pri bootovani z CD. Musim tam mit pripojeny oba disky (klon a puvodni) a prehodit je v registrech "za chodu"?? Diky za odpoved.

    Sobota, 26.07.2008 18:16 | odpovědět
  4. [4] Samuraj

    odpověď na [2]jirka: Takto to fungovalo u mě. Po klonování systém nenaběhne, když je připojen jen nový disk. Ale naběhne, když mám připojeny oba disky, ale bootuji z toho nového (těch pár věcí si najde na původním Cčku). V této chvíli normálně spustím regedit z Windows a upravuji registry na novém disku (Windows regedit neumí otevřít nic jiného než aktuální registry). Takže to změním a je to. Při dalším startu již vše chodí (mohu odpojit starý disk).

    odpověď na [3]jirka: V BartPE se nachází regedit, který umožňuje editovat různé registry. Nepamatuju si přesně, jak to tam je, ale je to velmi intuitivní. Takže připojím pouze nový disk a v regeditu otevřu registry z tohoto disku (asi u vás C), tam to opravím a je to.

    Pozn.: O ten původní disk se vůbec nestaráme (z něj už bootovat nepotřebujeme).

    • na komentář odpověděl [9]JiVE
    Pondělí, 28.07.2008 08:58 | odpovědět
  5. [5] P2k

    Já osobně mám z poslední doby zkušenost s klonováním disků Vista a Windows server 2008. Naklonoval jsem disk, připojil ho jako D. Potřeboval jsem smazat data uživatelů, ale smazaly se mi data na disku C:! Je potřeba dávat pozor na hardlinky a softlinky, protože tento připojený disk D:, odkazuje linkama na disk C:(především se jedná o adresáře USERS, ProgramData). Naštěstí jsem měl zálohu (server 2008 má v sobě pokročilé zálohování), takže data jsem plně obnovil, ale už jsem neměl čas to dál zkoumat. Jestli má s tím někdo hlubší zkušenosti, rád se nechám poučit. Začal jsem linky používat na mountování disků do adresáře, je to lepší než příkaz subst. Někde psali že se M$ probral po sto letech.

    Středa, 30.07.2008 22:10 | odpovědět
  6. [6] Jirka

    Trochu se zpozdenim musim podekovat za rady. Nakonec jsem to vyresil pomoci Acronis True Image Home 11.0 (trial verze plne funkcni na 30 dni, ja klonoval jen jednou a pohoda, takze zadna omezeni se me netykaly). Ten systemovy disk jsem pripojil spolu s novym diskem do druheho pocitace (ten mel svuj vlastni system) a klonoval tak D: na E: a vse bez problemu a dalsich uprav fungovalo v puvodnim pocitaci. Treba to nekomu pomuze. Takze preji hodne uspechu.

    Neděle, 31.08.2008 22:22 | odpovědět
  7. [7] Paia

    Základem klonování je nedělat to na běžících win, ale nabootovat z jiného média. Já používám Hiren'sBootCD. Obvykle klonuju oblasti z menšího HDD na větší. Nejprve si nový prázdný disk připojím a pustím wokna, aby si ho nadetekovaly a věděly o něm. Pak přebootoju z CD, vyberu si, zda spustím PartitionMagic (vhodný pro disky do 32GB) nebo Acronis DiskDirector (nad 32GB). Po překopírování oblastí (ponechám před druhou volné místo na případné zvětšení první oblasti) vypnu, odpojím starý disk, nechám jen nový (když je nový ještě PATA, přejumpruju). Pustím win, aby si našly a uložily změny hw (vyžadují restart), znovu nastartuju z CD a stejným nástrojem zvětším oblasti na nové hodnoty a restartuju. Win pak bez dalších řečí naběhnou. S písmenkama jsem při tomto postupu nikdy problém neměl.

    Problém vyvstal jedině, kdy jsem měl PartitionMagic nainstalovanej jako aplikaci ve win, připojil jsem dva další disky přes USB/SATA/PATA redukce a ve win klonoval z druhýho na třetí, pak na třetím byly nastavený písmena disků, který měly při připojení na klonující systém. No ale to jsem udělal jen jednou, od tý doby používám výše zmíněný postup.

    Čtvrtek, 04.09.2008 08:28 | odpovědět
  8. [8] Samuraj

    odpověď na [7]Paia: Samozřejmě se počítá s tím nedělat to na běžících Windows. I když dnes již existují nástroje, které to zvládnou za běhu a provedou i potřebné úpravy.

    Jinak mě zaráží, že jste nikdy neměl ten problém. Popisujete přesně ten běžný způsob, kdy ten problém nastane. A ne jen mě, ale tisícům lidí po světě.

    Pátek, 05.09.2008 16:43 | odpovědět
  9. [9] JiVE

    Také jsem dopadl jako úvodu článku ... Zablbnul jsem si s BartPE i s REATOGO - jsou to dobré nástroje, zejména REATOGO se graficky ztotožňuje s grafikou a ovládáním windows.

    Nakonec jsem kompletně použil popsaný postup dle příspěvku odpověď na [4]Samuraj: Samuraj... Je to naprosto bezpečný postup - vždy se člověk muže vrátit ke "svému" odzkoušenému funkčnímu céčku se systémem a nezměněnými registry.

    Před klonováním systémového disku však doporučuji stránkovací prostor oken nastavit pouze na klonované céčko.

    Pondělí, 10.11.2008 13:41 | odpovědět
  10. [10] xcvbnm

    Pokial pouzijem Ghost pod DOS, tak je to OK.

    Ale nesmiem zabudnut pred klonovanim zakazat SWAP na vsetkych HDD a nastavit ho na C tak, ze velkost urcuje system.

    Ak to robim pod Windows, alebo zabudnem nestavit defaultny SWAP, tak mam o zabavu postarane.

    Je to hlavne preto, ze system chce pri nabiehani vytvorit Pagefile.sys na pevne zadanom povodnom HDD a ten je uz naformatovany na stole... :-)

    Středa, 07.01.2009 14:45 | odpovědět
  11. [11] mindhole

    díky mooooc za radu, zrovna tooohle jsem potreboval, diky chlape!!!

    Úterý, 21.04.2009 18:15 | odpovědět
  12. [12] r

    Doporucuji pouzivat na klonovani jine nez windowsi utility.

    Tato se mi osvedcila pri kolonovani jak Linuxich tak Windows disku

    http://clonezilla.org/

    Úterý, 05.05.2009 13:28 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách