www.SAMURAJ-cz.com 

19.04.2024 Rostislav Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Propojení Skype for Business a Skype, instalace Cumulative Update

Čtvrtek, 24.09.2015 12:10 | Samuraj - Petr Bouška |
Článek přináší doplňující informace k upgradu Lync serveru na Skype for Business. Co je třeba upravit, aby nám fungovalo spojení na veřejný Skype, a také novinka Skype Directory Search. Informace zde naleznou i ti, kteří zatím tuto federaci zprovozněnu neměli a chtějí ji nově nastavit. Na závěr je malá zmínka o instalaci Cumulative Update.

Propojení Lyncu (a tedy dnes Skype for Business) s veřejným Skypem zde již je delší dobu, a s příchodem Skype for Business 2015 bylo o něco vylepšeno. Hlavní novinkou je Skype Directory Search, takže můžeme přímo hledat uživatele Skypu (a to podle jména, jména a lokace, telefonního čísla, emailu či Skype ID). V současnosti se Skypem funguje přenos presence, textových zpráv, hlasu a videa. Pořád není možné provádět konference (komunikovat s více účastníky naráz) nebo sdílet obrazovku.

Konfigurace je téměř stejná, jako byla na Lync serveru. Přesto, pokud jsme provedli upgrade Lync Serveru na Skype for Business Server, a měli jsme federaci nastavenu, tak musíme nově vytvořit SIP Federated Provider pro Skype.

Konfigurace Skype for Business

Oficiální popis je v dokumentu Deploy Skype Connectivity in Skype for Business Server 2015. Základní nastavení je stále stejné, jak jsem popisoval v článku Federace mezi Lync a Skype. Pokud někdo nastavuje federaci nově, tak určitě doporučuji nahlédnout do tohoto článku, zde řešíme pouze nové změny.

Musíme tedy mít u Microsoftu povolenu Public Instant Messaging Connectivity (PIC) federaci (Skype Connectivity). V konfiguraci Skype for Business musí být vytvořena politika s povolenou federací v External Access Policy a přiřazena daným uživatelům.

Úprava topologie a povolení komunikace

V topologii na Edge serveru musí být povolena Enable federation for this Edge Pool (port 5061) a Enable Skype-skype federation search for this Edge pool (port 4443). Pokud jsme již federaci používali před upgradem, tak by mělo být vše nastaveno, ale minimálně je dobré ověřit pomocí Topology Builder.

Skype for Business Topology Builder - federace

Využívá se pak komunikace na port 4443 z Front End serveru na Edge server. Tu máme většinou povolenu, protože je to defaultní komunikace CMS (Central Management Store). Nově je potřeba povolit komunikaci z Edge serveru, rozhraní Access Edge, do internetu na port 443 pro Skype Directory Search.

Vytvoření Skype PIC provider

Pokud jsme již měli vytvořen Public Provider (Control Panel - Federation and External Access - SIP Federated Providers) pro Skype nebo Messenger, tak jej musíme nejprve smazat.  Buď v Control Panelu nebo pomocí Management Shellu (musíme použít skutečné jméno provideru):

Remove-CsPublicProvider -Identity Skype

A v každém případě vytvořit nový Public IM Connectivity (PIC) Provider pomocí Management Shellu:

New-CsPublicProvider -Identity Skype -ProxyFqdn federation.messenger.msn.com -IconUrl https://images.edge.messenger.live.com
/Messenger_16x16.png -NameDecorationRoutingDomain msn.com -NameDecorationExcludedDomainList "msn.com,outlook.com,live.com,
hotmail.com,hotmail.cz" -Enabled $true -EnableSkypeIdRouting $true -EnableSkypeDirectorySearch $true

Důležité jsou dva nové atributy EnableSkypeIdRouting a EnableSkypeDirectorySearch. Také je zde zajímavý parametr NameDecorationExcludedDomainList, kde určujeme domény, které se použijí pro hledání uživatelů na Skype. Ostatní se pak musí zadávat speciálním formátem uzivatel(domena.tld)@msn.com.  Podrobnější popis cmdletu New-CsPublicProvider.

Využití propojení se Skypem

Pro propojení potřebujeme Skype Windows Desktop klienta verze 7.3 (pro některé funkce stačí 6.3), podpora v mobilních klientech se připravuje. Na druhé straně pro plnou funkcionalitu Skype for Business 2015, bez funkce Skype Directory Search můžeme využít Lync Desktop 2013, Lync Mobile, Lync Modern App, Lync Mac 2011 a Lync Desktop 2010.

Skype Directory Search

Když se po nastavení nově spustí klient Skype fo Business, tak se při hledání uživatele nabídne nová záložka Skype Directory.

Skype for Business - Skype Directory Search

Problémy

Vyhledávání na Skypu funguje dobře, zobrazují se i profilové obrázky. Když už mám spojený kontakt, tak dobře funguje Presence (dostupnost) a textové zprávy (IM). Hlas a video funguje ve většině případů (někdy kolísá kvalita), ale nechodí například se Skype webovým klientem. Největší problémy mám při přidávání nových kontaktů, vypadá to, že špatně chodí pozvánky (invitation). Dokud nedojde na obou stranách k nějakému potvrzení, tak nelze komunikovat. Několikrát se mi stalo, že po oboustranném přidání komunikace nechodila, ale po nějaké době to samo od sebe začalo fungovat.

Nastavení pro kontrolu

Při problémech s propojením se uvádí několik nejčastějších věcí pro kontrolu (v nich ovšem u mne problém nebyl).

Do Skypu je třeba se přihlásit pomocí Microsoft Account (MSA).

Když přidáváme kontakt ze Skypu pomocí MSA, který má vlastní doménu, tak musíme využít formát uzivatel(domena.tld)@msn.com

V klientovi Skype for Business musí být nastaveno upozornění Options - Alerts, hlavně Tell me when someone adds me to their contact list a oprávnění zasílat pozvánky v sekci Contacts not using Skype for Business.

Skype for Business - Options Alerts

Cumulative Update (CU)

Trochu bokem informace. Již je k dispozici první Skype for Business Server 2015 Cumulative Update, takže je dobré jej instalovat. Jde o verzi 6.0.9319.55 z června 2015. Poslední verzi CU nalezneme na adrese Skype for Business Server 2015 Cumulative Update KB3061064, ale pak je ještě Security Update for Skype for Business Server 2015 (KB3080355, KB3080352), kde se v tuto chvíli nachází novější verze CU 6.0.9319.72 ze září 2015 (takže mi není úplně jasné, co je do budoucna správné místo pro stahování).

Stejně jako dříve stahujeme SkypeServerUpdateInstaller.exe, který provede automaticky update všech potřebných komponent. Po spuštění nám také ukáže aktuální verze, a které komponenty je třeba aktualizovat. Oficiální dokumentace k instalaci je v článku Updates for Skype for Business Server 2015. Dle ní je na Standard Edition serveru potřeba pouze spustit SkypeServerUpdateInstaller.exe a pokud budeme vyzváni, tak provést restart serveru. Žádné jiné kroky třeba nejsou.

Skype for Business Server 2015 Cumulative Update Installer

Na Edge serveru jsem při aktualizaci hlavní komponenty Update for Skype for Business Server 2015 (server.msp) dostával chybu:

Update 'Skype for Business Server 2015 (KB3061059)' could not be installed. Error code 1603.

Častý důvod této chyby je málo místo na disku pro update databáze, problém s právy (update musíme spustit jako administrátor) nebo se službou (nepovedlo se zastavit/smazat službu při upgradu). Zvětšil jsem disk C a provedl restart serveru, následně již update proběhl.

zobrazeno: 11687krát | Komentáře [1]

Autor:

Související články:

Microsoft Lync a Skype for Business

Série článků o komunikační platformě Microsoftu, která tvoří základ Unified Communications. První články jsou o Lync 2010, pokračuje se s Lync 2013 a nyní aktuální je Skype for Business 2015.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] finsa

    Vyhledat lze i kontakt bez MS účtu, stačí ho vyhledat jako login@skypeids.net.

    Čtvrtek, 15.10.2015 14:16 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách