www.SAMURAJ-cz.com 

23.04.2024 Vojtěch Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Rio de Janeiro - cestopis

Neděle, 22.01.2006 19:06 | Samuraj - Petr Bouška |
Během naší návštěvy Jižní Ameriky jsme si naplánovali i návštěvu známého města v Brazílii Ria. Jak na mne za pouhé čtyři dny stihlo zapůsobit, je popsáno v tomto článku.

Rio de Janeiro je asi známo po celém světě svým ohromným každoročním karnevalem. My jsme však navštívili Rio pár měsíců před tímto pouličním šílenstvím. Přijeli jsme v době, kdy je v Riu vrchol léta a teplota ve stínu dosahovala 38 stupňů Celsia. V podstatě celou dobu bylo zataženo, ale na chlad jsme si nemohli stěžovat.

V Riu je převážná část obyvatel černošské rasy a proti malým hispáncům z Chile to byl šok. Všichni jsou velcí a mohutní. Navíc jsou velmi nekomunikativní a nepřátelští. V Brazílii se mluví portugalsky, což tentokrát neovládal ani Vilda. A i přesto, že španělština a portugalština jsou dost podobné jazyky (oboje jsou románské jazyky) a v psané formě jsme něco pochopili, tak výslovnost je naprosto odlišná. A v podstatě nikdo španělsky neumí nebo s námi nechtěl komunikovat. Stejně jsme dopadli i s angličtinou (mimo hostel). Kdykoliv jsme se pokusili s někým komunikovat, i třeba obchodně, tak se s námi vůbec nebavil a jen neochotně nás obsloužil.

Rio 2Rio 5Rio 4

Rio je velké město a možná, kdybychom se dostali někam na venkov, tak bychom dopadli lépe. Celé Rio je velmi špinavé a ulice opravdu smrdí, bohužel stejně tak i různé obchůdky a restaurace. Je zde vidět bída, ale ceny jsou přitom vyšší než v Chile a co se týče jídla v restauraci, tak i výrazně.

Bydleli jsme v hostelu blízko známé pláže Copacabana beach. Bohužel ani tato pláž nás ničím neokouzlila. Jedinou příjemnou věcí byl Atlantický oceán, který je výrazně teplejší než Tichý oceán a na pláži jsou ohromné vlny. Z pláže byl výhled na zajímavý kopec Pao de Acucar (cukrová homole).

Copacabana 2Pao de AcucarRio 10

Když jsme byli v Riu, tak jsme nemohli jinak než navštívit sochu Krista na hoře Corcovado. Krátká cesta jakousi lanovkou (říkali tomu tramvaj) nás vyšla na 50 reálů (asi 538 Kč) a to normální MHD je dost levné (kolem 2 reálů). Ale když jsme se předtím pokoušeli dojít na kopec podle mapy pěšky, tak jsme narazili na asi nejhorší tvář Ria, takže jsme tuto částku zaplatili. Když jsme procházeli jakousi chudinskou čtvrtí, kde se pohybovali výhradně jen černoši, tak nás zastavil mladík s pistolí. Nemluvil jinak než portugalsky, takže jsme se nedozvěděli, co chce, ale zbraň byla dostatečným důvodem, abychom se otočili a snažili dostat pryč. Měli jsme už docela nahnáno, zvlášť když přišel další ozbrojenej černoch, ale nakonec jsme z toho vyvázli bez okradení a ve zdraví.

Socha KristaTramvajRio 8

Takže moje zážitky z Ria jsou veskrze negativní a osobně nikomu nedoporučuji tam jezdit (což je můj osobní názor a důvody jsou výše). Zato Chile nebo Argentina jsou nádherné země s fajn lidmi.

zobrazeno: 9506krát | Komentáře [5]

Autor:

Související články:

Jižní Amerika

Splnil jsem si sen a navštívil Jižní Ameriku. Tato série popisuje moje zážitky z této cesty.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Aleš

    Taky jsme byli přepadeni a to večer přímo na Copacabaně. Díky bohu jsme to přežili ve zdraví a o 10 cigaret a zapalovač chudší. Komunikace probíhala v angličtině slovem "money" :-)

    Jinak podle mne je Rio i se svými stinými stránkami jedno z nejkrásnějších měst, které jsem viděl a to díky svému položení. Takže pokud se člověk řídí jistými pravidly, zbytečně na sebe neupozorňuje a vyhybá se favelám nemá se čeho bát.

    Úterý, 01.08.2006 16:44 | odpovědět
  2. [2] Martin

    Mohu se zeptat? Jakou cestovni kanceláří jste jeli? Moc rád bych navštívil Rio a ehm ... Upřímně to bude za ranec peněz že. Když jste tam byli ještě otazečka - viděli jste (nebo krmili) volně poletující papoušky? Sleduji hodně cestování v tv a všude říkají že tam poletují pestrobarevní arové atd., a že se nebojí a klidně si od vás kus pečiva vezmou, je to pravda? což navazuje na :-) poslední otázku jak jinak - docela bych dostal pár rad ohledně chování se v takovém chumlu lidí, na co si dát pozor atd. Za odpověď děkuji.

    Čtvrtek, 12.04.2012 22:23 | odpovědět
  3. [3] Samuraj

    odpověď na [2]Martin: Nejeli jsme s cestovkou, koupili jsme letenky a na netu našli ubytování. Papoušky jsem neviděl :-), ale v Riu jsme byli dost krátce.

    Neděle, 15.04.2012 11:38 | odpovědět
  4. [4] Martin

    odpověď na [3]Samuraj: Škoda,:-). Jinak dík moc a ehm, kdy je asi nejlepší se tam vydat (období)? Období karnevalu se mi zdá no.. Tak trochu , že to tak řeknu,vo hubu co se týče bezpečnosti o cennosti. Jinak na stránkách Čedoku píší že obyvatelé jsou přívětiví :-) možná co se týče spropitného ;-)

    Středa, 18.04.2012 16:58 | odpovědět
  5. [5] Jorge Kudrej

    Ten primát co píše, že je potřeba se vyhýbat favelám lže.

    Ví o tom kuloví. Právě tam je z celého RJ nejbezpečněji, páč se v nich bojí krást, přepadávat a podobně, že by byli vyhnáni nebo by přišli o ruku od traficante. Ve favelách jsou přísná pravidla které se buď to dodržuji nebo táhni. Táhni v tom lepším případě. No a na 100% mohu říct, že to takhle funguje tady na Rocinha. Kromě přestřelek s policia tady nic nehrozí. I ty přestřelky vyprovokuji Policajti. To si jdou pro úplatky od traficanto :D Větší bezpečí mám pod traficanto než pod policii. To když vás v Rio okradou tak, jste skončil. Policie vám ještě nasere, ale v Rocinha se to řeší a vyřeší. A jsem si jist, že nebude potřeba nic řešit. So olá. :D

    Neděle, 24.02.2013 11:30 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách