www.SAMURAJ-cz.com 

20.04.2024 Marcela Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Seznam uživatelů pro Run As ve Windows XP

Středa, 22.02.2006 16:21 | Samuraj - Petr Bouška |
Pokud jste administrátorem, tak určitě často spouštíte nějaké aplikace pod jiným uživatelským účtem, než pod kterým jste přihlášeni k počítači. Ve funkci Run As (spustit jako) se nabízí možnost vybrat uživatele ze seznamu nebo jej ručně zadat. Jak si nastavit uživatele v tomto seznamu popisuje tento krátký článek.

Většina programů a nástrojů ve Windows XP se dá spustit pod specifickým uživatelským účtem, který má většinou vyšší práva, ale může mít i nižší. Stačí kliknout na program pravým tlačítkem myši a zvolit Run As... (Spustit jako). Někdy pomůže, když při klikání pravým tlačítkem myši držíte stisknutou klávesu Shift.

V okně, které se otevře, si můžete vybrat pod jakým účtem program spustit. První možnost je pod aktuálním účtem, případně i s omezenými právy. Druhá možnost je vybrat specifického uživatele nebo jej zadat (může se zde nacházet třeba i možnost přihlášení čipovou kartou). Zadání se provádí klasickou notací <jméno_počítače> nebo <domény>\<jméno_uživatele>.

Může se stát, že často spouštíme program pod určitým účtem, ale tento účet se nenachází v seznamu, takže jej musíme pokaždé dlouze vkládat. Řešení je docela jednoduché, stačí přidat uživatele mezi lokální administrátory (samozřejmě pokud je to vhodné). Windows totiž nabízí v seznamu právě ty uživatele, kteří jsou lokálními administrátory stanice. Často používáme například účet doménového administrátora a zde nic nebrání tomu zadat jej explicitně jako lokálního administrátora (pokud jsme v doméně, tak už tyto práva stejně má).

zobrazeno: 13025krát | Komentáře [0]

Autor:

Související články:

Windows OS

Články, které se věnují operačním systémům firmy Microsoft, jak klientských, tak serverových.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

Zatím tento záznam nikdo nekomentoval.

Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách