www.SAMURAJ-cz.com 

19.04.2024 Rostislav Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Správné držení pěsti při technikách cuki

Pondělí, 06.02.2006 10:27 | Samuraj - Petr Bouška |
První věc, kterou se učí student karate, je jak správně zavřít ruku v pěst. Jedná se samozřejmě o základní a důležitou věc a řeklo by se tedy, že ji každý zná a provádí dobře. Není to však pravda (z různých důvodů), a proto píšu tento článek, kde popisuji správné držení ruky se zavřenou pěstí. Toto držení potřebujeme do velké části technik úderů (cuki), seků (uchi) i krytů (uke).

Sevření pěsti

Prvním krokem je zavření pěsti. Pro většinu lidí to není nic těžkého. Jde o to hodně zabalit prsty, aby dopředu směřovaly horní klouby ukazováčku a prostředníčku – úderová plocha seiken. Ruka musí být pevně sevřená, aby mezi prsty nebyla mezera. Potom je třeba pevně přitáhnout palec, aby netrčel dopředu. Pokud bychom zavřeli ruku špatně a dopředu vyčníval palec nebo prostřední klouby na prstech, tak bychom si při úderu mohli zlomit nebo pochroumat prsty.

Správně zavřená pěstSprávně zavřená pěst

Držení zápěstí

Druhým krokem je držení zápěstí. Ač se to možná nezdá, tak toto je ta problematická oblast. Možná také proto, že se v některých školách vyučovala špatně. Nejdůležitější je správné držení u úderů pěstí, jako oi-cuki, ale například i u krytů je důležitá správná forma.

Správně držené zápěstí je takové, aby při úderu bylo co nejpevnější a kosti se o sebe dobře zapřely. Pokusil jsem se toto držení zachytit na spodním levém obrázku. Hřbet ruky směřuje lehce nahoru, aby osa pěsti byla v rovině s kostí předloktí. Správně má dopředu směřovat úderová plocha seiken, a úder má být veden pouze touto plochou, kdy získáváme sílu i malou plochou dopadu. To je však možné pouze při úderu do tvrdého předmětu. Pokud udeříme do člověka, lapy či boxovacího pytle, tak se ruka zaboří a tlak působí na celou přední stranu pěsti. A proto, když se budeme snažit směřovat dopředu plochu seiken a hřbet ruky bude směřovat trochu dolů, tak se jednoduše stane, že se nám prolomí zápěstí směrem nahoru (tím myslím, že ruka se zlomí dolů, ale zápěstí směřuje nahoru). Tuto situaci jsem se pokusil znázornit na pravém dolním obrázku (nechtěl jsem to přehánět, tak to není tolik patrné). To byl špatný způsob, jaký jsem se při svých začátcích učil držet zápěstí, hřbet měl směřovat rovně s předloktím.

Správné držení zápěstíŠpatné držení zápěstí

Proto bych rád upozornil studenty, aby si hlídali držení zápěstí při nácviku technik. Navíc pokud se člověk dívá na ruku v oi-cuki ze svého pohledu, tak nevidí, zda nemá zápěstí ohnuté dolů.

zobrazeno: 20452krát | Komentáře [10]

Autor:

Související články:

Techniky karate

Články o principech a technikách Karate (převážně stylu Shotokan).

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Honza

    Ahojda, je správné použít spojení výrazů "pěst" a "sek (uchi)" . viz věta : Toto držení potřebujeme do velké části technik úderů (cuki), seků (uchi) i krytů (uke). mě se to moc nezdá, vlastně mě nenapadá jediný případ, i když nevím kam zařadit třeba URAKEN. díkes

    Úterý, 07.02.2006 14:23 | odpovědět
  2. [2] Samuraj

    odpověď na [1]Honza: Moc ti nerozumím. Techniky seků se japonsky jmenují uchi waza, takže například uraken uchi, tecui uchi a ne jenom shuto uchi atd.

    Čtvrtek, 09.02.2006 10:06 | odpovědět
  3. [3] nawasaki

    nejlepši je umění jeřába ktere dnes už téměř vymizelo a myslim ze ja sem posledni představitelem v čr .;-)

    Pondělí, 06.03.2006 11:58 | odpovědět
  4. [4] uruba shitu

    odpověď na [3]nawasaki: co to prosimte kecáš o žádnym takovim umeni sem neslišel ty se asi hodne koukAS NA FILMY:-O

    Pondělí, 06.03.2006 12:01 | odpovědět
  5. [5] Tux92

    hele neznáte nákou stránku bojovýho umění Dai Sho Jucu??????mno já ho dělám asi teprve 1/2 roku a na netu sem to nikde nenašel...pište na icq:417810573 nebo na mail:Tux92@centrum.cz děkuju

    Pátek, 06.04.2007 11:26 | odpovědět
  6. [6] RybaRak-WM

    jeřáb - to sem viděl ve scary movie 2. taky tam byl styl ožralá opice a šílená kráva...

    Čtvrtek, 08.05.2008 19:33 | odpovědět
  7. [7] Smiky

    Styl jeřába, pokud se nepletu, je jednou z mnoha součástí kung fu.. Bohužel v mé blízkosti neznám nikoho u koho bych se něco mohl naučit.. Krom Taekwonda, Karate a Juda.. Tudíš mé informace o těchto věcech jsou značně malá..

    Úterý, 04.05.2010 17:40 | odpovědět
  8. [8] michal

    muze mi nekdo pomoct, mam problem s tim ze pri uderu me hodne zacne bolet v kloubu ... co mam udelat pro utlumeni bolesti a co delam spatne? :/ jde o udery do trdych predmetu ... staci odpoved komentarem dik

    Čtvrtek, 29.09.2011 00:31 | odpovědět
  9. [9] Ela

    sice jsem hola...ale tohle mě zaujalo ;-) je to fakt bomba. Karate cvičím prvním rokem a můžu říct,že je to perfektní věc ;-) nezvládala jsem to držení ruky,ale teď už vím jak na to :-)děkuji moc :))

    Pátek, 18.05.2012 19:48 | odpovědět
  10. [10] bretapivoda

    Jenže má pravdu takove karate je

    Středa, 16.01.2013 17:46 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách