www.SAMURAJ-cz.com 

25.04.2024 Marek Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Velká výprava do Chile - cestopis

Neděle, 22.01.2006 17:50 | Samuraj - Petr Bouška |
Krátké pojednání o tom, jak jsme s kamarádem vyrazili do Jižní Ameriky. Naším hlavním cílem byla Chile, ale navštívili jsme také Argentinu a Brazílii. Je zde pár slov o věcech, které mne na této cestě zaujaly a velké množství fotografií. Rozhodl jsem se toto pojednání napsat ne jako cestopis, kde by byly popsány jednotlivé dny, ale jako popis různých částí – příroda, města, lidé, atp.

Naše výprava započala v sobotu 26. listopadu 2005 odletem z Ruzyňského letiště a skončila opět v sobotu 24. prosince 2005 návratem na štědrovečerní večeři. Značnou část zabralo cestování, let z Prahy do Santiaga trval 21 hodin (s přestupem ve Frankfurtu a čekáním na natankování v Sao Paulu). Strávili jsme necelých 14 dní ve Viňa del Mar, mezitím jsme podnikli víkendový výlet do Mendozy v Argentině. Pak jsme týden cestovali po Patagonii, kde jsme se i na dva dny podívali do El Calafate v Argentině. A na posledních pár dní jsme jeli do Rio de Janeira v Brazílii. Delší cesty (Rio a Patagonie) jsme absolvovali letecky a zbytek autobusy.

Vina del Mar 5Torres del Paine 5Andes - Andy 4

Města

Chile je relativně velká země a zajímavé je, že je to dlouhá nudle. Je dlouhá asi 4000 km a široká jen něco přes 150 km. V nejširším místě má 365 km a pobřeží je dlouhé 6435 km. Vyznačuje se obrovskou diversitou přírodní i klimatickou, zatímco na severu je jedno z nejsušších míst na zemi (nejznámější je poušť Atacama), na jihu je spousta ledovců. Z východu je ohraničená ohromným pohořím And a ze západu přiléhá k Tichému oceánu. Hlavním městem je Santiago de Chile (žije zde kolem 6 miliónů obyvatel, což je téměř polovina populace), které se nachází zhruba uprostřed Chile. Pro zajímavost, k Chile patří i Velikonoční ostrov, což je jedno z nejodlehlejších míst hluboko v Tichém oceánu. Populace v Chile je docela nízká (asi 15,8 miliónu) a je roztroušena po tomto velkém území (rozloha 756,95 km² což je hustota asi 20,87 člověka na km²). Velká města jako je třeba Valparaiso nebo Punta Arenas jsou na naše poměry malá.

Ze Santiaga jsme nakonec moc neviděli, ale hodně času jsme strávili ve Viňa del Mar (cca 300000 obyvatel) a Valparaisu (cca 275000 obyvatel) a následně navštívili pár měst v Patagonii. Chile je vyspělá země (asi nejvíce z Jižní Ameriky) a města se tolik neliší od našich. O Chile se říká, že je to zázrak latinské ameriky. V době naší návštěvy se konali parlamentní a presidentské volby, které vyhráli socialisté. Prezidentkou se stala Michelle Bachelet až v druhém kole. Zajímavostí jsou psi, kteří žijí volně na ulicích, tzv. vagabundos, a je jich značné množství, přesto nevypadají, že by strádali.

mapa Jižní AmerikyViña del Mar - květinové hodinyPunta Arenas - večer

Pláže a pobřeží

Viňa del Mar je plážové město kam jezdí lidé z celé Chile na dovolenou. Na druhou stranu tam nepotkáte příliš zahraničních turistů (což jsme s radostí uvítali). Pouze je zde mnoho studentů (velká část z Ameriky), neboť ve Viňe se nachází řada univerzit. Pláže se táhnou daleko podél pobřeží a jsou písčité, místy přerušované skalnatými ostrohy. Narazíte zde na spoustu racků a hezkých děvčat.

Vina - skalnaté pobřežíVina - plážVina - krásky

Jídlo a pití

Velice výrazným prvkem v Chile je Avokádo, chislky Palta, které je zde velmi levné a používá se téměř ke všemu. A je opravdu super namazat si k snídani „chleba“ rozmačkaným avokádem a na to dát salám a sýr. Jinak v rodině nebo v turistických místech jsme jedli klasická jídla jak v Evropě. Ale řekl bych, že chilskou klasikou jsou Empanadas – sendviče (v otrockém překladu plněný chleba). Jsou na mnoho způsobů, ale vždy je to nějaká houska, maso, rajče a často avokádo, majonéza, cibule. Jedním z jejich zástupců je např. Churrasco. Odlišné jídlo bylo snad jen Chorillana. Jako pití se nejvíce pije pivo a to stejně děvčata jako kluci, rozšířené je Escudo. Jako silnější alkohol je nejznámější místní pálenka Pisco. Ceny jsou v Chile obdobné jak u nás, ale záleží na oblasti (jak moc je zde turistů). Ve Viňe například 1l Escuda v levnější hospodě stojí 1000 CLP (asi 49 Kč), Chorillana 1500 CLP (73 Kč), menu velký sendvič completo (se vším co tam jde) + nápoj + hranolky za 2100 CLP (100 Kč). Naproti tomu Argentina je proslavená svými úžasnými steaky, které opravdu splnily moje očekávání.

ChurrascoLuquido HouseBife de Chorizo

Doprava

Řidiči v Chile jezdí dost šíleně. Je to jízda typu brzda plyn a pořád se troubí. Chodci si musí dávat pozor a to i na přechodu. Na druhou stranu jsme za celou dobu neviděli jedinou bouračku. Městská doprava je zajišťována mikrobusy (označovanými mikro) nebo speciálními taxíky, kde se platí paušální cena, a berou lidi, dokud se vejdou. Cestování je opravdu dobrodružství. Zastávky jsou víceméně orientační a vyznat se v tom, kam které mikro jede je umění. Výhodou je, že kdekoliv mávnete na mikro, tak zastaví a stejně tak při vystupování. Co se týče cen, tak to není příliš drahé, ale řidič se vám pokaždé snaží prodat nejdražší jízdenku, i když ji nepotřebujete, takže to chce vědět, kolik to stojí a dát mu přesně. Zato meziměstské autobusy jsou špičkové, pohodlné, spousta místa, televize, hudba (jak v letadle), záchod.

Vildova poznámka: nikdy nezapomenu jak sem jel jedním nočním micrem z Valpa domů do Viňy...té úplně poslední noci v Chile. byla to skutečná discotéca na kolech :-) plná latinských rytmů a veselých pasažérů v náladě ...kdokoli přistoupil freneticky se tleskalo a když se micro rozjelo tak se hlasitě zpívalo :)))

MikroSerpentiny v AndáchAutobus

Lidé

Lidé v Chile mě připadají úžasní. Jsou velmi přátelští a milí. V Chile se mluví španělsky (Vilda mne opravuje, že mám používat označení kastilsky), což je jazyk, který ani trochu neovládám. S angličtinou to není příliš dobré, až poslední generace se učí ve škole anglicky. Ale lidé se snaží s vámi domluvit a jsou rádi, když zkoušíte španělštinu (i když špatně). Velká část národa jsou hispánci s částí krve původních domorodců (indiánů), kteří samostatně již neexistují. Jsou to menší lidé s černými vlasy a očima a tmavší pletí.

Naši domácíSiestaKamarádky od Carlose

Příroda

Příroda v Chile je nepopsatelná, je naprosto fantastická. Díky tomu, že je Chile tak dlouhá, tak zde nalezneme množství různých klimat. Ve střední a severní Chile například nikdy nesněží a léta jsou dosti teplá. Na severu se nachází i poušť. Jižní část je oproti tomu chladná. Opravdu úžasné je pohoří And, které se táhne podél celé Chile. Na celé cestě mne nejvíce okouzlil národní park Torres del Paine. Je to místo, kde se pojí zelené kopečky s bílými vrcholky hor a mezitím se rozlévají úžasně modrá nebo zelená jezera. Všude se pohybuje množství nebojácné, a pro mne exotické, zvěře, jako pštrosi Ňandu, lamy Guanaco. Či méně exotické jako ovce, koně, lišky. Ovce jsou vůbec typickým zvířetem Chile, na rozlehlých plání se jich pasou doslova statisíce. Určitě se také nedá zapomenout na ohromný ledovec Perito Moreno.

Torres del PaineLama GuanacoGlaciar Perito Moreno 2
zobrazeno: 16433krát | Komentáře [1]

Autor:

Související články:

Jižní Amerika

Splnil jsem si sen a navštívil Jižní Ameriku. Tato série popisuje moje zážitky z této cesty.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Radek

    Chci poznat Carlose a jeho kamarádky :-)

    Středa, 06.02.2008 23:00 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách