www.SAMURAJ-cz.com 

20.04.2024 Marcela Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Počítačové sítě a jejich typy

Pondělí, 09.07.2007 15:32 | Samuraj - Petr Bouška |
Tímto článkem, který pouze shrnuje obecné základy o počítačových sítích, bych chtěl začít sérii článků o základech počítačových sítí (computer networks), jinak řečeno networkingu. V článku naleznete stručný popis termínu počítačová síť a základní dělení sítí.

Počítačová síť - computer network

Počítačová síť vznikne ve chvíli, kdy dva (někdy se říká minimálně tři) nebo více počítačů propojíme dohromady pomocí telekomunikačního systému za účelem sdílení zdrojů. V praxi je dnes nejrozšířenější síť založena na technologii ethernet a používá protokol TCP/IP.

Počítačové sítě se dělí podle řady kritérií. Například podle velikosti/měřítka na PAN (Personal Area Network), LAN (Local Area Network), CAN (Campus Area Network), MAN (Metropolitan Area Network) či WAN (Wide Area Network). Podle technologie použité pro spojení zařízení na Ethernet, WLAN, apod. Nebo podle síťové topologie na topologie sběrnice, hvězda, apod.

Zjednodušeně můžeme počítačovou síť (jejímž velkým reprezentantem je například internet) zobrazit pomocí stromové struktury. Hezký schematický obrázek i s popisem, jsem nalezl v článku The Internet: How it works. Samozřejmě skutečná situace je složitější, protože řada linek je zdvojená a propojená na více místech.

Schéma počítačové sítě

Local Area Network - LAN

Lokální počítačová síť se vyznačuje tím, že počítače jsou propojeny na menším geografickém území (tedy v rámci firmy, budovy, místnosti, atp.). V rámci LAN se nejvíce používá přepínaný ethernet nebo WiFi (IEEE802.11). Infrastruktura je většinou tvořena metalickými kabely a případně optickou páteří.

LAN může být samostatná síť, které propojuje řadu zařízení, ale v dnešní době je většinou propojena do internetu, tedy WAN sítě.

Metropolitan area network - MAN

Síť, která spojuje jednotlivé LAN, ale nepřekračuje hranice města či metropolitní oblasti, se označuje jako metropolitní síť - MAN. V rámci MAN se často používá bezdrátové spojení nebo optická vlákna.

MAN může být vlastněna jednou organizací, ale většinou se jedná o propojení několika nezávislých objektů. Můžeme mít například několik poboček firmy v jednom městě propojených do MAN sítě.

Dříve se využívalo technologií jako ATM a FDDI, ale dnes jsou většinově nahrazovány ethernetem označovaným jako metro-ethernet.

Wide Area Network - WAN

WAN je komunikační síť, která pokrývá rozsáhlé území, jako je spojení zemí či kontinentů. Obecně můžeme říct, že jednotlivé LAN sítě se propojují přes WAN síť, aby se zajistila komunikace na velké vzdálenosti. Tímto způsobem pracuje internet jako nejrozsáhlejší a nejznámější WAN.

Nejvíce se dnes asi používá technologie Frame relay případně ATM.

Virtual Local Area Network - VLAN

Virtuální LAN je obdobou klasické lokální sítě s tím, že LAN závisí na fyzickém uspořádání a propojení, kdežto VLAN vzniká logicky uvnitř fyzické LAN.

Wireless Local Area Network - WLAN

Bezdrátová lokální síť je opět obdobou běžné LAN, ale jednotlivé prvky nejsou fyzicky propojeny drátem (metalikou či optikou), ale jsou propojeny bezdrátově. Využívají se rádiové vlny a určitá modulace pro přenos dat.
Výhoda bezdrátu je jasná pro mobilní zařízení. Nevýhodou je například to, že se špatně omezuje šíření signálu, a případný útočník nemusí získat přímo fyzický přístup k zásuvce, jako v případě drátových sítí.

zobrazeno: 107808krát | Komentáře [16]

Autor:

Související články:

Počítačové sítě - Computer networks

Tento seriál se věnuje základům počítačových sítí. Jsou zde stručně popsány důležité praktické aspekty, které by měl znát každý, kdo se o sítě zajímá.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] tro

    Dik, pomohlo mi to pri studiu;-) Mimochodom, paci sa tvoj site, ziadne dristy a vela o sietach, az sa cudujem ze sa tak rozdavas...:-)

    Pondělí, 03.11.2008 17:26 | odpovědět
  2. [2] Stana Bohun

    :-O

    Pondělí, 31.01.2011 08:21 | odpovědět
  3. [3] karel

    moc pekny a srozumitelny, dekuju!

    Pátek, 29.04.2011 14:47 | odpovědět
  4. [4] Petr

    :D hey orange !

    Pondělí, 10.10.2011 13:56 | odpovědět
  5. [5] Apple

    apple: what ? :-O

    Pondělí, 10.10.2011 13:56 | odpovědět
  6. [6] šlojmo

    :-O:-O:-(:-(;-);-):-):-):-O:-):-(:-O:-):-(;-):-O:-):-(;-):-O:-):-(;-):-O:-(;-):-):-);-):-(:-O;-):-(:-O:-(;-):-);-):-(:-O:-(;-):-):-(:-O:-(;-):-):-);-):-(:-O:-O:-(;-):-):-);-):-(:-O:-O:-(

    Pondělí, 14.11.2011 11:10 | odpovědět
  7. [7] :-O:-(:-);-):-O:-(;-):-);-):-(

    :-O:-(:-);-):-O:-(;-):-);-):-(:-O:-(:-(;-):-(:-O:-(:-O:-(:-):-):-):-):-):-):-):-):-);-);-);-);-);-);-);-);-);-):-(:-(:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-):-):-):-):-):-):-):-):-);-);-);-);-);-);-);-);-):-(:-(:-O:-O:-O:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-O:-(:-);-):-O:-(;-):-);-):-(:-O:-(:-(;-):-(:-O:-(:-O:-(:-):-):-):-):-):-):-):-):-);-);-);-);-);-);-);-);-);-):-(:-(:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-):-):-):-):-):-):-):-):-);-);-);-);-);-);-);-);-):-(:-(:-O:-O:-O:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-O:-(:-);-):-O:-(;-):-);-):-(:-O:-(:-(;-):-(:-O:-(:-O:-(:-):-):-):-):-):-):-):-):-);-);-);-);-);-);-);-);-);-):-(:-(:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-):-):-):-):-):-):-):-):-);-);-);-);-);-);-);-);-):-(:-(:-O:-O:-O:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

    Středa, 16.01.2013 14:05 | odpovědět
  8. [8] M4ss1k

    :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

    Středa, 23.01.2013 10:52 | odpovědět
  9. [9] M4ss1k

    čau ládo nebo vláďo??? :D

    Středa, 23.01.2013 10:53 | odpovědět
  10. [10] anti massik

    :-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O mašíku :D:-)

    Středa, 23.01.2013 10:53 | odpovědět
  11. [11] anti massik

    oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggmašííku

    Středa, 23.01.2013 10:54 | odpovědět
  12. [12] anti massik

    :Podpověď na [11]anti massik: odpověď na [8]M4ss1k:

    Středa, 23.01.2013 10:55 | odpovědět
  13. [13] K

    ;-);-);-);-);-)

    Pondělí, 03.02.2014 11:00 | odpovědět
  14. [14] nagaskill

    chybý pc sít v sérii za sebou

    Úterý, 17.03.2020 14:18 | odpovědět
  15. [15] Alien

    dik bro ;-)

    Pondělí, 27.04.2020 18:11 | odpovědět
  16. [16] KAREL MA STRES

    dobry den typci/typeckyne/typeckovci

    Čtvrtek, 09.12.2021 18:04 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách