www.SAMURAJ-cz.com 

19.04.2024 Rostislav Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

ownCloud 5.0 - internetové úložiště ve firmě

Čtvrtek, 14.03.2013 14:50 | Samuraj - Petr Bouška |
Tento článek upozorňuje na velmi zajímavou Open Source aplikaci ownCloud. Jedná se o něco na způsob Microsoft SkyDrive, Google Drive nebo DropBox. Hlavní výhoda je, že si toto řešení nasadíme ve firmě (nebo i soukromě na libovolném serveru) a máme uložená data pod kontrolou. Primární funkčnost je ukládání souborů přístupných ze sítě, které si pak můžeme synchronizovat mezi různými zařízeními nebo sdílet s různým oprávněním různým lidem. Nahradíme tak zastaralé a nebezpečné FTP nebo nepohodlné sdílení souborů přes vlastní webové stránky.

ownCloud je řešení pro ukládání souborů, které můžeme nasadit ve firmě a inteligentně používat pro sdílení souborů přes internet. Nabízí ale i řadu dalších služeb (aplikací, které fungují jako zásuvné moduly), například kalendář, kontakty, úkoly a poznámky, hudební přehrávač, editor/prohlížeč obrázků, přehrávač videí, apod. K tomu se přidávají další vlastnosti jako šifrování a jednoduché verzování souborů.

ownCloud admin rozhraní

Vývoj ownCloud začal na začátku roku 2010 a nyní (14. 3. 2013) vyšla nová velká verze ownCloud 5.0.0, která přináší řadu rozšíření a úprav. ownCloud je dostupný v komunitní (Community Edition) Open Source verzi, ale také ve dvou komerčních verzích Business a Enterprise Edition.

Podporuje přístup přes webové rozhraní, WebDAV, synchronizačního klienta pro Windows, iPhone/iPad a Android. Celý ownCloud server je napsaný jako aplikace v PHP, takže jej můžeme nasadit na libovolný aplikační server (s libovolným OS), který podporuje PHP.

Osobně vidím využití ownCloud serveru dvojí. Pro osobní účely, pokud mám někde web server, tak si mohu rozjet ownCloud a ukládat si zde osobní soubory. Ale je otázka, jestli není v tomto případě efektivnější využít SkyDrive nebo další velká řešení, pro která existují propracovaní klienti. Zabezpečení v tom případě mohu docílit šifrováním ukládaných dat.

Více reálné využití vidím pro firmy. Asi každá firma dnes potřebuje vyměňovat data se zákazníky nebo zaměstnanci. A zde myslím, že ownCloud poslouží velice dobře. Můžeme vytvořit velké množství uživatelů, kteří jsou samostatní nebo seskupeni do skupin. Můžeme využít autentizaci vůči LDAPu. Máme pod kontrolou sdílená data a můžeme spravovat potřebné diskové kapacity.

V oblasti sdílení dat nám ownCloud dovolí sdílet soubor nebo složku pro čtení pomocí unikátního odkazu, případně ještě s ochranou heslem. Sdílet soubor nebo složku uživateli nebo skupině, zde můžeme povolit i zápis. Při stahování můžeme uložit celou složku v archivu zip.

ownCloud sdílení

Odkazy na různé zdroje

Existuje web pro Open Source verzi ownCloud a druhý, který se věnuje primárně komerčním verzím. Na komunitním webu se nachází plně funkční demoverze ownCloudu, kde si můžeme otestovat funkcionalitu. Pokud se pustíme do nasazení, tak se nám bude hodit OwnCloud Forums. Podívat se také můžeme na porovnání vlastností jednotlivých verzí.

ownCloud nabízí mobilní klienty na App Store a Google Play, ale oba jsou za drobný poplatek. Na mobilních zařízeních můžeme místo toho použít libovolného WebDAV klienta. Synchronizační klient pro Windows, Linux a Mac OS X je poskytován zdarma.

Instalace serveru je v základu zabalený soubor s PHP knihovnami. Ke stažení máme několik možností, základem je .tar Archive. Potom webový instalátor, což je jeden PHP soubor, který otestuje závislosti, stáhne instalaci a rozbalí na serveru. A linuxové balíčky pro řadu distribucí Linuxu. Tyto způsoby instalace nalezneme na komunitním webu. Komerční web obsahuje i balíček pro Univention Corporate Server a kompletní virtuální obraz pro VMware, KVM nebo VirtualBox.

Jako alternativní zdroj instalace může být třeba instalátor vytvořený (nejen) pro Windows od BitNami ownCloud, který nainstaluje kompletně Apache s PHP, MySQL, SQLite atd.

Popis novinek ve verzi ownCloud 5.0.0 se nachází v článku Latest ownCloud Community Edition Brings Greater Usability, Performance and Integration to File Sync and Share.

Při nasazování ownCloudu se hodí upravit některé parametry na aplikačním serveru, jako je povolení SSL nebo nastavení maximální velikosti souborů, které se mohou nahrávat přes webové rozhraní. Popis některých konfigurací nalezneme v článku BitNami ownCloud.

Jak pro nasazení, konfiguraci, tak i pro uživatelské použití je dobré se podívat do oficiální dokumentace, kterou máme opět na dvou místech. Jednou z věcí, kterou můžeme řešit je připojení pomocí WebDAVu a k tomu získáme informace v článku Files nebo Mounting ownCloud via WebDAV.

ownCloud je možno rozšiřovat pomocí zásuvných modulů (aplikací), ty se nabízí administrátorovi přímo ve webovém rozhraní, ale také je nalezneme na webu a případně můžeme hledat přímo ve vývojářském repository Git.

Instalace a aktualizace

Jak jsme si zmínili, k dispozici jsou různé možnosti instalace (manuální, Linuxové balíčky, atd.). Nebudeme to zde podrobně řešit, popisy instalace různých variant jsou i v  oficiální dokumentaci. Jako standard je asi Apache s PHP a SQLite nebo MySQL databáze. Soubory ownCloudu nahrajeme na server, nastavíme přístupová práva na některé složky a připojíme se na stránku. Zde projdeme konfiguračního průvodce a základ je hotový.

Stejně tak aktualizace je jednoduchá. Provedeme zálohu, ze staženého TAR souboru přepíšeme soubory na webu, opravíme práva na složkách, připojíme se k serveru, proběhne upgrade databáze. Oficiální popis je v článku Updating ownCloud.

Personalizace vzhledu ownCloud webu

Webové rozhraní ownCloudu je připraveno k tomu, abychom jej upravili dle požadavků. To znamená změna obrázkových log, barevného schématu a případně i složitější úpravy. Změna vzhledu se provádí pomocí motivů (Theme), kde si nadefinujeme změněné parametry a v nastavení ownCloudu vybereme, který motiv chceme použít.

Oficiální popis se nachází v kapitole Theming. Ve vývojářském repository by se měli nacházet nějaké hotové motivy, ale vlastně tam nic není. Nejčastěji asi chceme změnit loga, což je opravdu jednoduché.

Celý princip je takový, že ve složce, kde máme instalovaný ownCloud, pod složkou themes, vytvoříme podsložku s názvem naší šablony. Do této složky umísťujeme soubory, které chceme nahradit při zobrazení webu.

Použití šablony zapneme v souboru \config\config.php, kde dovnitř $CONFIG = array přidáme řádek

'theme' => 'firma',

Pokud chceme změnit loga, tak nahrajeme soubory

\themes\firma\core\img\logo.svg
\themes\firma\core\img\logo-wide.svg

Jestli chceme upravit hlavičky a patičky stránek, tak použijeme soubory

\themes\firma\core\templates\layout.guest.php
\themes\firma\core\templates\layout.user.php

Poznámka na závěr

Když jsem dával dohromady tento článek, tak jsem narazil na alternativní produkt AjaXplorer, který vypadá velice zajímavě. Musím se na něj podívat a porovnat jej s ownCloudem.

zobrazeno: 15681krát | Komentáře [5]

Autor:

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Michal Zobec

    díky za tip :) něco takového se mi možná hodí :)

    Čtvrtek, 14.03.2013 17:36 | odpovědět
  2. [2] PEE

    Owncloud používám už přes rok a díky podpoře CardDAVu a CalDAVu mám i kontakty a kalendáře pěkně synchronizovány napřič telefony mé rodiny a známých. Můžu jen doporučit.

    Pátek, 05.04.2013 11:54 | odpovědět
  3. [3] bEKO

    Pri testoch som narazil na problem so strasne pomalou synchronizaciou cez desktop klienta. Ked som sa snazil najst riesenie, nasiel som akurat viacerych ludi, ktori maju ten isty problem, vid. napr. http://forum.owncloud.org/viewtopic.php?f=23&t=9445. Zial ownCloud vyzera slubne, ale obavam sa, ze na produktivne nasadenie to urcite nebude.

    Středa, 22.05.2013 05:41 | odpovědět
  4. [4] dan

    vypada hezky, funguje relativne dobre ale zda se, ze ve fazi "mature" jeste neni. Sync klient na win obcas hazi chybne notifikace (coz se da jeste prejit), na webu je ale par hlaseni ze lide sync klient nahodne maze soubory (leto 2013).

    Středa, 25.09.2013 17:51 | odpovědět
  5. [5] petra

    Tak i po 6 letech to vypadá, že při synchronizaci stále maže náhodně soubory i složky...stalo se to někomu taky?

    Čtvrtek, 12.09.2019 11:01 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách