www.SAMURAJ-cz.com 

26.04.2024 Oto Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Elitní bojovníci japonského středověku - Nindža

Středa, 15.03.2006 18:46 | Samuraj - Petr Bouška |
Poslední část článku o elitních bojovnících z japonského středověku. Nindžové [Ninja] byli špióni, sabotéři, vrahové a záškodníci.

NinjaNindžové [ninja], legendární postavy historie, které se objevují v mnoha pověstech. Pro obyčejné smrtelníky vystupují jako démoni ovládající nadpřirozené síly. Často se o nich hovoří jako o ďáblech. Mnoho zpráv vzniklo ze strachu lidí, stejně jako když lidé viděli draky, ale zde sehrála svou roli šikovnost a tajné dovednosti. Jako například neviditelnost či létání.

K tomu, aby lidé získali tyto představy přispívalo mnoho faktorů, které nindža dovedl využít. Nejjednodušší věcí byl nindžův oblek Šinobi šozuku [shinobi shozuku]. Klasický oblek se skládal z vysokých plátěných bot se zpevněnou podrážkou - tabi. Ty byly zvláštní tím, že měly oddělený palec, což bylo vhodné pro šplhání po provaze. Dále kimono - gi, které se skládá z kalhot a vesty, mělo v sobě spousty kapes a pouzder pro umístění zbraní a jiných předmětů denní potřeby. Ke kimonu patřil pás - obi. Případně se používal chránič hřbetu ruky. A nakonec známá maska na obličej. Zde různé prameny uvádí asi tři podoby. Maska sešitá v jednom kuse (stačilo nasadit), dlouhý pruh látky (nebo jiný tvar), který se obmotal kolem hlavy a nakonec maska z více kusů (asi dvou), která se také uvazovala.

Často se mluví o tom, že oblek nindži má černou barvu. Používaly se však různé barvy, které dobře maskovaly v daném prostředí. V noci, kdy nindžové převážně pracovali, to byla barva tmavá (tmavě modrá) nebo například bílá v zimě ve sněhu. Oblek byl většinou dvoustranný, a když se obrátil na rub, měl jinou vhodnou barvu.
Když už jsme u obleků, tak se musím zmínit o převlecích, které nindžové používali, když se museli pohybovat přes den. Nejčastěji to byl oblek chudého studenta, potulného mnicha nebo kupce.

Další věcí, která pomohla nindžovi zmizet, byla jeho šikovnost a umění využít okolí. Také svou roli sehrál strach, který pronásledovatelé pociťovali. Případně nindža mohl použít výbušninu, která šířila kouř. A v tomto zmatku šikovně a rychle zmizet.

Jednou z mnoha věcí, které přispěly k neuvěřitelným příběhům o černých ďáblech, bylo také to, že uměli létat. Nebo si to alespoň lidé mysleli. To když viděli temnou postavu letící nad jejich hlavami. Jednodušší možnost jak létat je natáhnout černý provaz například z vysokého stromu na střech domu (níže položenou) použít hák nebo kousek provazu a letět. V noci bez osvětlení nebude tmavý provaz vidět. Složitějším způsobem létání je užití vynálezu, který nindžové znali (na rozdíl od ostatních obyvatel Japonska) už v dávné době, sládal se z několika tyčí a plátna - jakési rogalo.

Nindžové museli ovládat znalosti z mnoha vědních oborů. Například chemie a botaniky na výrobu jedů a výbušnin, medicína pro vlastní léčení nebo pro znalost slabých bodů na lidském těle (k tomu přispívaly i znalosti energetických center a akupresurních bodů).

Nindžové byli všestranní bojovníci a to i ve zbraních. Nindža dokázal použít k boji snad každý předmět. Některé věci, které nosili u sebe, si dokonce upravovali (jako železné vějíře). Vynalezli spoustu zbraní. Manrikigusari - na koncích řetězu připevněné závaží, Kusarigama - k srpu připevněný řetěz, Šinobi zue - dutá hůl uvnitř s řetězem, pro lezení na stromy a jiné překážky užívaly Tekagi - ocelové drápy připevněné ke kroužkům na rukou a nohou nebo speciálně upravené boty, které měly oddělený palec apod. Mezi známé a pozornost poutající zbraně patří Šaken a Šuriken - různé vrhací zbraně všech možných tvarů, hvězdice i nožové zbraně. Nindžové používali krátký rovný meč Nindža ken, který se dal rychleji vytáhnout a byl skladnější (při častém upevňování na záda). Nindžové se při svém výcviku učili používat většinu těchto zbraní, dále se učili vědním oborům, strategii, speciálním uměním jako poutání, nebo naopak únik z pout, využívání nepřítelových obyvatel a tak bych mohl pokračovat ještě dlouhou dobu.

Neposlední věcí, ve které se nindžové cvičili, bylo Kudži kiri [kuji kiri] neboli magie. Tato dovednost vycházela z technik jako působení na nervová a energetická centra (asi jako akupresura), autosugesce, autohypnóza, ovládání svého dechu.

zobrazeno: 26121krát | Komentáře [21]

Autor:

Související články:

Elitní bojovníci

Ve středověkém Japonsku existovaly dvě skupiny bojovníků – Samurajové a Nindžové.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] chun chai

    domnivam se ze miji předkové byly nindžove protože se dochoval stary meč ktery chci prodat vice na www.radio patek.cz:-) ps prijel sem z japonska za dedou

    Čtvrtek, 16.03.2006 11:06 | odpovědět
  2. [2] Honza

    myslim, že vtip to nebyl zas tak špatnej ;-)

    Čtvrtek, 16.03.2006 12:39 | odpovědět
  3. [3] chun chai

    jenom sem te žkoušel jestli tomu aspon trochu rozumíš;-)

    Neděle, 19.03.2006 11:14 | odpovědět
  4. [4] Miroslav Tyrner

    Jen pro upřesnění. Použivání různých vrhacích zbraní bylo bojové umění šurikandžucu. Jednou ze vrhacích zraní byla hvězdice - šaken.

    Je to moje velmi oblíbená zbraň.

    • na komentář odpověděl [19]xxc
    Úterý, 18.04.2006 09:05 | odpovědět
  5. [5] Harpagan

    trochu podobnie to brzmi do naszego ale nie wiem o co chodzi hhehehehe pozdro Harp :)

    Čtvrtek, 19.04.2007 19:55 | odpovědět
  6. [6] vxs

    Bylo to mazec.:-)

    Pátek, 02.11.2007 15:49 | odpovědět
  7. [7] Nosnihrabal

    Ja se umim hrabat v nose hec;-)je mi 30 a zvladam to skvele...

    Pátek, 07.03.2008 15:27 | odpovědět
  8. [8] vampire

    tak to seš asi borec;-) já se taky umím hrabat v nose jo ajinak nindži obdivuju díky jejich schopnostem se někam vkrádat a zůstat v utajení:-)

    Úterý, 05.08.2008 16:21 | odpovědět
  9. [9] Bohumil Hrabal

    umím se hrabat v nose i v uchu.......najednou

    Pondělí, 25.08.2008 08:30 | odpovědět
  10. [10] jan zon graj cz

    jo nazdar lidi nechtěl bz se knám něgdo přidat do naseho klanu ninja trenujem ninjutsu a shaolin kung-fu jako taijutsu máme kung-fu hlvně se zaměřujeme na ninjutsu maskování atd víc info www.ninpo.estranky.cz nebo pištas na ninjajapan@seznam.cz

    Úterý, 26.08.2008 21:53 | odpovědět
  11. [11] kenju coui

    jsem jižní korei,hou sudie me naučil hapkido,ketounai sric nija on puvod ma japonsko v korea spatna doba byla za mama mi jit do cech tady dobra

    Čtvrtek, 11.09.2008 15:03 | odpovědět
  12. [12] Amadeo

    jsi cizinec nejsi odtud ze kenju coui

    Sobota, 13.12.2008 17:35 | odpovědět
  13. [13] ninrealjutsu

    zdrc taky trenujeme ninjutsu se zamerenim na kulturu klanu koga ryu,shurikenjutsu,kobudo,biken,nunchaku za 2tydny dostanu katanu tak zacnu i umeni mece jsme z moravske trebove a prijmuli bychom dalsi ninji event. i shidoshi piste na praza.martin@seznam.cz

    Pátek, 01.05.2009 13:13 | odpovědět
  14. [14] ronika

    chtěla bych se naučit nějaké (nejlépe všechny ;-)) techniky... kdybyste někdo trénoval blízko rožnova pod radhoštěm, dejte vědět na verun.nika@seznam.cz, jinak pokud víte něco o jakýchkoli japonských válečnících můžete mi napsat, budu ráda ;-)

    Úterý, 01.12.2009 17:22 | odpovědět
  15. [15] Frankee85

    Ahoj lidi. Jsem mile překvapen, že je tady "tolik" lidí s podobnými zájmy. Nikdy jsem neměl žádný hluboký vztah k bojovým uměním, ale posledních několik měsíců se o šerm začínám zajímat. Koupil jsem si cvičnou katanu a rád bych začal cvičit, ale potřeboval bych mentora. Pokud někdo v Praze má podobné zájmy, dejte mi vědět na fanda.step@seznam.cz

    Středa, 08.05.2013 15:09 | odpovědět
  16. [16] asasins

    super

    Sobota, 06.09.2014 14:53 | odpovědět
  17. [17] hong mang

    nindžové jsou nejlepší

    Sobota, 06.09.2014 14:54 | odpovědět
  18. [18] alexander

    ndžové [ninja], legendární postavy historie, které se objevují v mnoha pověstech. Pro obyčejné smrtelníky vystupují jako démoni ovládající nadpřirozené síly. Často se o nich hovoří jako o ďáblech. Mnoho zpráv vzniklo ze strachu lidí, stejně jako když lidé viděli draky, ale zde sehrála svou roli šikovnost a tajné dovednosti. Jako například neviditelnost či létání.

    Sobota, 06.09.2014 15:00 | odpovědět
  19. [19] xxc

    odpověď na [4]Miroslav Tyrner: jo shurikeny jsou boží;-)

    Neděle, 14.06.2015 16:54 | odpovědět
  20. [20] Hattori

    Všem doporučuji podívat se na film Shinobi no mono, bylo to natočeno dle dostupných pramenů... Na filmu se podílel sám pan Masaaki Hatsumi

    Pondělí, 15.06.2015 11:31 | odpovědět
  21. [21] z Iga

    Díky Hattori za tip na ten film!

    Zajímám se o nindži právě z historického hlediska a tak mě dost iritují ty americké mýty a nesmysly ;-)

    Ale rád jsem se levně vybavil jako nindža nějakými shurikeny, které nejsou přesně podle historických pramenů.. Pěkný výběr jsem našel tady :-)

    www.chladnezbrane.eu/vrhaci-hvezdice

    Sobota, 10.10.2015 21:06 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách