www.SAMURAJ-cz.com 

26.04.2024 Oto Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Správné nastavení sdílení adresáře ve Windows

Pondělí, 28.05.2007 14:17 | Samuraj - Petr Bouška |
Pokračování minulého článku pro začátečníky, který se zmiňoval o nastavování oprávnění ve Windows. Nyní stručně popisuji, jak dobře nastavit sdílení složky. Je zde totiž malý problém v tom, že se nastavuje oprávnění pro sdílení a oprávnění na souborovém systému. V článku je popsána obecně doporučovaná metoda pro funkční nastavení.

Pro výměnu dat v rámci lokální sítě (LAN) je jednoduchým a vhodným řešením použití komponenty "File and Printer Sharing for Microsoft Networks" (sdílení souborů a tiskáren), která je součástí operačního systému a standardně je aktivní.

Většinou, při sdílení dat, nechceme povolit přístup každému, ale pouze určité skupině uživatelů. K tomu nám slouží nastavování oprávnění. Je zde však trochu komplikovaná situace tím, že oprávnění nastavujeme na dvou místech. Při nastavení sdílení složky (share) je omezená možnost nastavení práv. A dále na každém adresáři či souboru můžeme detailně nastavit přístupová práva (security).

Tímto rozdvojením může vzniknout řada problémů, a proto je zde obecné doporučení, kdy se na sharu nastaví plné oprávnění pro ověřeného uživatele a přístup k souborům se řeší až na úrovni Security.

V operačním systému Windows XP ještě existuje možnost zjednodušeného sdílení, kterou MS doporučuje. Bohužel vznikají zde problémy a já doporučuji tuto funkci vypnout. V Home verzi je však vždy zapnuta. V Professional verzi, na počítači, který není v doméně, je zapnuta, ale lze vypnout. A pokud je počítač v doméně, je vždy vypnuta (nefunguje). Tato možnost obsahuje jakéhosi průvodce a nastavuje oprávnění na obou místech. Nastavuje se v My Computer - Tools - Folder Options - Use simple file sharing (Recommended).

Folder Options

Postup pro nastavení sdílení

  • ve správci souborů se dostaneme na složku, kterou chceme sdílet
  • klikneme pravým tlačítkem a zvolíme Properties
  • otevřeme záložku Sharing
  • zvolíme Share this folder a nastavíme jméno, pod kterým bude složka viditelná
  • klikneme na Permissions
    Directory Properties
  • klikneme Add a přidáme skupinu Authenticated Users, této skupině následně nastavíme oprávnění na Full Control
  • smažeme skupinu Everyone a uzavřeme pomocí OK
    Share Permissions
  • otevřeme záložku Security a zde teprve nastavujeme skutečná přístupová práva do dané sdílené složky (platí i lokálně)

Podrobněji se o nastavování oprávnění ve Windows zmiňuji v článku Oprávnění u souborů a složek ve Windows.

Vynucení nastavení oprávnění

Pokud jsme změnili oprávnění (security) na složce, tak se v některých případech může stát, že se tyto oprávnění nenastaví na podřazené složky a soubory. Nejčastěji je to ve chvíli, kdy přesouváte obsah do dané složky způsobem Cut + Paste (vyjmout + vložit). Tehdy se nenastaví děděná práva. V případě, kdy použijete Copy + Paste (kopírovat + vložit), je vše vpořádku.

Abychom opravili nastavení oprávnění, je třeba provést následující operaci:

  • klikneme pravým tlačítkem na složku a zvolíme Properties
  • otevřeme záložku Security
  • klikneme na Advanced
  • zatrhneme Replace permission entries on all child objects .
  • klikneme na OK a potvrdíme, že si přejeme provést změny kliknutím na Yes
Advanced Security

Sdílení a pracovní skupiny (workgroup)

Na základě dotazu, jsem se rozhodl doplnit několik informací, týkajících se rozdílu mezi sdílením v doménovém prostředí a sdílením v pracovní skupině.

Pokud je náš počítač členem domény, tak je vše jednoduché. Uživatelské účty a skupiny jsou uloženy na jednom místě (v Active Directory) a každý počítač (v doméně) může získat potřebné informace. Takže při sdílení můžeme použít tyto účty, například jiného uživatele a on se pak automaticky ověří (podle přihlášení do Windows potažmo domény) a získá přístup.

Trochu složitější je situace pokud, naše počítače jsou pouze členem pracovní skupiny. V tomto případě musí na počítači, který sdílí data, existovat účty, kterými budeme přistupovat. To znamená, že musíme vytvořit potřebné lokální účty. Můžeme například vytvořit stejné účty, jaké používají ostatní uživatelé na svém počítači, a pokud budou i stejná hesla, tak se uživatel automaticky přihlásí k danému prostředku.

Pozn.: Pokud uživatelé nemají nastaveno heslo, tak automatické ověření nefunguje.

zobrazeno: 77893krát | Komentáře [42]

Autor:

Související články:

Práva ve Windows

Pokud chceme počítač sdílet s někým dalším nebo jej máme zapojený do sítě, tak se musíme řešit přístupová práva na soubory a složky.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Kenjiro

    Napisto pro ceskou very Windowsu.

    Úterý, 19.06.2007 16:42 | odpovědět
  2. [2] Samuraj

    odpověď na [1]Kenjiro: Článek jsem mínil sice pro začátečníky, ale pro firemní prostředí (uvažoval jsem doménu), kde osobně preferuji anglickou verzi.

    Navíc předpokládám, že těch pár termínů si každá zvládne přeložit sám.

    Úterý, 19.06.2007 17:17 | odpovědět
  3. [3] Vlastimil Ovčáčík

    Pěkný článek. Přesně se trefil do mé potřeby informací. Angličtina nevadí.

    Je také dost aktuální aby platil pro Vista.(odzkoušeno)

    Pondělí, 20.08.2007 20:53 | odpovědět
  4. [4] Einolok

    Zdravím. V práci, kde je nastaveno jednoduché sdílení mezi dvěma počítači(nbky propojené přes switch) mi neustále sdílení přestává fungovat, aniž by se něco změnilo. Nastavení i účty jsou stále ve stejném stavu. Každý počítač má na ploše vytvořené zástupce sdílených souborů toho druhého, ovšem po několika restartech počítače není možné dostat se do sdílených složek. Nevíte, kde může být problém?

    Sobota, 14.06.2008 23:14 | odpovědět
  5. [5] Jurec

    Ahoj ve vlastnostech sdilene slozky - na zalozce zabezpeceni sem si odskrtnul u aministratora uplne rizeni - nechal sem jen pro cteni a uz ty prava nemohu zmenit naz5, nevite prosim jak to opravit ? :-( odebral sem si prava ktere nyni uz nemohu zmenit z5 protoze nato uz ty prava nemam ? :-)

    Neděle, 31.08.2008 12:58 | odpovědět
  6. [6] Wind0ws Guru

    4 JUREC

    Ses olin :-D

    Neděle, 31.08.2008 13:08 | odpovědět
  7. [7] Samuraj

    odpověď na [5]Jurec: Jako vlastník složky ji můžeš vždy nastavovat oprávnění. A jako lokální admin můžeš získat oprávnění vlastníka složky.

    Na tý záložce zabezpečení (security) dej advanced (nevím, co je tam česky), záložka vlastník (owner) a převezmi vlastnictví.

    Neděle, 31.08.2008 13:17 | odpovědět
  8. [8] Jurec

    odpověď na [7]Samuraj: super uz tode dik moc za pohotovou radu ;-)

    Neděle, 31.08.2008 16:17 | odpovědět
  9. [9] Miklo

    Dobrý den, děkuji za článek. Poprosil bych Vás o radu. Mám jednu sdílenou složku, uvnitř ní chci vytvořit několik podsložek u kterých chci buďto zcela zakázat přístup vybraným uživatelům (jsou v samostatné skupině), anebo je nechat přístupné pouze pro čtení. Předpokládám, že toto se nastavuje na úrovni oprávnění ke složce, nikoli na úrovni sdílení?

    Bohužel se mi nedaří nastavit oprávnění tak, jak bych si představoval. Když například vytvořím nějakou svou uživatelskou skupinu (např. "mojeskupina") a té zakážu, aby do dané složky měla přístup, tato složka se stane neviditelnou pro všechny uživatele. I pro ty, kteří v té skupině vůbec nejsou. Zřejmě dělám něco špatně, protože jsem v tomto ohledu začátečník.

    Můžete mi prosím poradit (pokud je můj výše popsaný problém srozumitelný). Nastavuji to na Windows Server 2008.

    Děkuji za odpověď.

    Pondělí, 01.09.2008 18:18 | odpovědět
  10. [10] Paia

    odpověď na [2]Samuraj: Hloupej předpoklad, platnej možná tak pro Prahu. Normální ryze česká firma z okresu automaticky používá český woknousy a i server je lokalizovanej...

    Středa, 03.09.2008 16:34 | odpovědět
  11. [11] Fis

    RYze ceska firma by predevsim nemela zamestnavat admina, kterej si neni schopnej sam najit informace o IT a pouzit je. A ty jsou predevsim v Anglictine...

    Čtvrtek, 06.11.2008 08:44 | odpovědět
  12. [12] Jiří

    Dobrý den,

    sice reaguji na "starý" článek ale nedá mi se nezeptat co získám tím, když na SHARE pro Authenticated Users nastavím FullControl a ne jen Change. Popřípadě obráceně, co ztratím tím, když místo FullControl povolím pouze Change.

    Vlastní práce s adresáři je řešena právy NTFS a obojí nastavní práv na SHARE by snad výsledek neměly pro uživatele nijak dál ovlivnit.

    Pátek, 04.12.2009 13:01 | odpovědět
  13. [13] Samuraj

    odpověď na [12]Jiří: Problém je, že ty práva se neřídí POUZE NTFS právy. První se vezme nastavení práv SHARE a pak teprve NTFS.

    Takže pokud nastavím přes NTFS Full Control, ale na Share dám pouze Change, tak daný uživatel nezíská práva pro nastavení oprávnění na soubory a složky. Proto je nejlepší to, co jsem popisoval. Na Share nastavit plná práva (takže každý projde prvním krokem) a teprve na NTFS omezit co potřebuji.

    Snad jsem to pospal jasně :-).

    Pátek, 04.12.2009 14:27 | odpovědět
  14. [14] Jiří

    odpověď na [13]Samuraj: Nevěřím, dokud si neověřím. A máte skutečně pravdu.:-)

    Test:

    Na SHARE povolím pro Authenticated Users pouze Change, vytvořím tam adresář a přidělím na něm NTFS FullControl pro neprivilegovaného uživatele. Nahraji do toho adresáře nějaký soubor (copy-paste). Podívám se na zabezpečení u tohoto souboru a ... je šedé.

    Přiřadím na SHARE pro Authenticated Users FullControl a ... kouzlo se povedlo. Uživatel má najednou k dispozici možnost upravit zabezpečení.

    Děkuji, nevěděl jsem.

    Pátek, 04.12.2009 14:50 | odpovědět
  15. [15] Míra Budějce

    Já mám problém se sdílením ve Windows 7. Nedávno jsem potřeboval nahrát na jiný počítat několik větších souborů, nasdílel jsem dva adresáře, nahrál a odsdílel. Od té doby se mi ukazuje na ikonce složky zámek a nevím co s ním. Zkoušel jsem věchno, nic to nezruší. Když pak zkopíruju z těchto složek nějaký soubor do složky z které sdílím, u ikony souboru se mi tento zámek také zobrazuje.

    http://img694.imageshack.us/img694/4001/sloka.png

    Pondělí, 28.12.2009 09:32 | odpovědět
  16. [16] Honza25

    Podle výše uvedeného návodu nedokážu nastavit sdílení adresáře v domácí LAN v XP tak, aby se do sharovaného adresáře přistupovalo pod heslem.

    Na PC, kde chci sdílet mám specielně vytvořen účet se jménem LAN chráněný psw. Pokud se z jiného PC chci konektnout na sdílený adresář, chce to po mě Name a Psw. Jako Name zadám LAN a jako Psw ten, který jsem si nastavil. Výsledkem je neustále Access denied. Kde dělám chybu ?

    Čtvrtek, 31.12.2009 09:16 | odpovědět
  17. [17] Honza25

    odpověď na [16]Honza25:

    Ještě jedna věc: Po vypnutí Use simple file sharing, se není už možné dostat na adresáře, které byly nasdíleny se zaškrtnutím této služby.

    Pokud mi někdo pošle funkční návod, jak nastavit správně security a permise, modměna ho nemine.

    Čtvrtek, 31.12.2009 10:20 | odpovědět
  18. [18] Samuraj

    odpověď na [16]Honza25: No je potřeba myslet na to, že ten účet je na cílovém PC, kdežto já se připojuji ze svého a tam ten účet neexistuje. Takže do User se musí zadat jméno_cílového_pc\LAN nebo druhá možnost je vytvořit stejného uživatele se stejným heslem na obou PC.

    Čtvrtek, 31.12.2009 13:13 | odpovědět
  19. [19] Samuraj

    odpověď na [17]Honza25: Tohle nevím, na takový problém jsem nikdy nenarazil.

    Čtvrtek, 31.12.2009 13:17 | odpovědět
  20. [20] Honza25

    odpověď na [18]Samuraj: OK tomu rozumím. Mám možná požadavek, který s XP nejde udělat. Sdílený adresář, na který se každý dostane ne automaticky, když mu to admin povolí, ale pouze přes login a psw, na který je každý user dotazován, když se tam chce dostat. Jde to takhle ?

    Čtvrtek, 31.12.2009 17:00 | odpovědět
  21. [21] Samuraj

    odpověď na [20]Honza25: Tak nevím, jeden z nás je mimo. To, co chápu z tohoto dotazu, je to o čem se bavíme. Při přístupu na sdílený adresář vyskočí přihlašovací okno a musí se zadat jméno a heslo.

    Čtvrtek, 31.12.2009 17:06 | odpovědět
  22. [22] Honza25

    odpověď na [21]Samuraj: Na PC (můj server) s XP, kde nastavuji sdílení, přistupuji vzdálenou plochou z notebooku přes VNC. Přidám si pro sdílený adresář účet LAN do permiss a pak do security. Dám full control a ostatní účty pro tento adresář smažu. Pokud se pak z notebooku nakonektím na tento adresář na serveru, okamžitě jsem v něm bez požadavku na login. Pokud to samé zkusím z jiného PC, okamžitě to na mě vysolí access denied, opět bez požadavku na heslo. Sice to funguje, že mi děti nesmažou sdílený adresář na serveru ze svého PC, ale z mého ano, protože to nechce heslo. Tak jak to tedy mám udělat ? Protože se někdy potřebuji z PC dětí dostat na svůj adresář, který chci takto chránit heslem.

    Čtvrtek, 31.12.2009 22:27 | odpovědět
  23. [23] Pavel

    Dobry den, vim ze se to tu uz rozebiralo , ale ja mam problem s tim ze na vzdalenem pocitaci mam vytvoreneho uzivatele, na tom samem pocitaci mam nasdileny adresar kam ma ten uzivatel pristu a na druhem pocitaci pripojenem prez VPN keri jsem si pripojil jednotku ve formatu: \192.168.1.66dokument jednotka se pripoji ale nepozaduje to po mne zadna prihlaseni rovnou to zamitne pristu a tim to konci, kde mam co nastavit aby to prihlasovaci okno vyskocilo

    Středa, 21.04.2010 14:01 | odpovědět
  24. [24] Samuraj

    odpověď na [23]Pavel: Nevím, jestli jde o nějakou specialitu u VPN nebo normální připojení k sharu. Pokud jde o share, tak ten dialog na zadání hesla je ovlivněn řaodou věcí:

    - správně nastavené sdílení i oprávnění

    - lokální uživatelé musí mít nastaveno heslo (nesmí být bez hesla, ale dá se řídit politikou)

    - a pak to ovlivňuje velké množství položek v lokálních skupinových politikách (gpedit.msc), hlavně Computer Configuration - Windows Settings - Security Settings - Local Policies - Security Options

    Čtvrtek, 22.04.2010 15:12 | odpovědět
  25. [25] Pavel

    odpověď na [24]Samuraj: Mas pravdu je tam toho pozehnane, hold se musim tim prokoustat ale zatim vtom pekne plavu, i tak moc dik, jen jestli si vzpomenesna neco usnadnuci tak dej vedet, jinak to je pekne forum , ale chtelo by to vic lidicek.

    Čtvrtek, 22.04.2010 22:41 | odpovědět
  26. [26] Samuraj

    odpověď na [25]Pavel: Jestli jde o Win XP, tak by to mělo chodit, když jsou politiky v defaulním nastavení :-).

    Pátek, 23.04.2010 08:30 | odpovědět
  27. [27] Patrik

    Pravděpodobně mám něco špatně nastaveno, protože sdílení ve vlasstnostech složky můžu nastavit, ALE NIKDE SE MI NEZOBRAZUJE MOŽNOST OPRÁVNĚNÍ. Rád bych oprávnění udělil, ale není kde. Můžete mi poradit?

    pnboss@seznam.cz

    Úterý, 15.06.2010 15:33 | odpovědět
  28. [28] Samuraj

    odpověď na [27]Patrik : Možná by pomohlo, přečíst si tento článek! Máte zapnuté zjednodušené sdílení.

    Středa, 16.06.2010 09:39 | odpovědět
  29. [29] Sl

    Dobrý den,

    řeším problém, kdy mám jeden počítač v doméně na kterém sdílím a potřebuji se do složek dostat z nedoménového PC(což není problém), hlavní problém je v tom, že na pc mimo doménu jesem přihlášen jako admin a běží mi tam služba, pod jiným účetem a právě tato služba potřebuje k tomu přistupovat.

    předem díky za rady

    Čtvrtek, 19.08.2010 14:50 | odpovědět
  30. [30] Zbynek

    Dobry den,

    mam nasledujici problem:

    Jsem na svem PC prihlaseny v domene jako uzivatel s administratorskym opravnenim a potrebuji se dostat na nasdileny disk pocitace ktery je jen ve skupine "Work" (na tom pocitaci mam nasdileny disk s opravnenim ze muzou pristupovat jen uzivatele ze skupiny administrators)

    Jak mam nastavit aby kdyz kliknu na na skupinu "work" a dany pocitac v teto skupine aby po me system pozadoval overeni (uzivatelske jmeno a heslo)?

    pocitace jsou se systemem winXP Pro.

    Dekuji za pripadnou pomoc.

    Pátek, 05.11.2010 10:29 | odpovědět
  31. [31] Coudu

    Zdravím tě

    Hezky popsáne ;-)

    Mám PC v doméňe a "simple share" je zapnuté :) jakto jakto ?

    Když by mělo být defaultně vyplé :-O ?

    Pondělí, 28.03.2011 10:42 | odpovědět
  32. [32] Samuraj

    odpověď na [31]Coudu: A máš to opravdu zapnuté (nemůžeš nastavit security) nebo je jen zatržená ta položka (to bývá normálně i když to nefunguje).

    Pondělí, 28.03.2011 11:05 | odpovědět
  33. [33] Libi

    Ahoj, resim aktualne tento problem

    Mam server Windows 2008 a klientske PC v siti(4PC s Win XP a 3PC s Win7). Server slouzi jako File server a klientske PC nejsou prihlasene do domeny, jen pristupuji na sdilene slozky na serveru. Vse funguje v pohode akorad se objevuje jeden problem ktery komplikuje praci. Kdyz treba chci pripojit slozku jako sitovou jednotku na klientskem PC s XP tak v momente kdyz na ni tuknu pravym tlacitkem tak to trva cca 20 vterin nez se objevi nabidka, pak uz zase vse funguje normalne. Do slozky muzu pristupovat a vse je OK. Tento neduh se projevuje i v programu (nainstalovany na vse klientskych PC), ktery pristupuje ke sdilene slozce na serveru kde jsou ulozena centralni data. Při spusteni samotneho programu, na stanicich trva dlouho(cca onech 20 vterin) nez se spusti. Objevi se chvili hlaska ze program neodpovida. Pak se spusti a zas funguje normalne. Kdyz ho zavru a hned spustim znova tak se spusti tak jak ma, znova ho zavru a treba po 5 minutach ho znova zapnu a opet spousteni trva dlouho. Pri samotne praci s programem se toto zatuhnuti take projevuje. Najednou program prestane pracovat a zas priblizne po 20vterinach zase funguje. Deje se to na všech stanicich stejne. Jeste doplnim ze drive vse pracovalo normalne, byl tu server s windows 2003, ted jsme menili cely server. Na novem je windows server 2008 a od te doby to takto zlobi. fakt nevim co s tim:(

    Pokusil jsem se popsat tento problem na strankach technet od Microsoftu. Bylo mi doporuceno abych zkusil vypnout SMB2 a autotuning na PC s Win7.

    Toto jsem provedl i na serveru, ale problem se nevyresil. Byl bych vdecen za kazdou radu kde hledat problem a co by to mohlo zpusobovat.

    Čtvrtek, 28.04.2011 17:42 | odpovědět
  34. [34] Radek

    odpověď na [33]Libi: Já zdlouhavé prvotní načtení složek řeším připojením vzdálené složky jako písmenka (H: I: J: atd) případně alespoň vytvořením zástupce třeba na ploše. Pak se vše otvírá rychle.

    Středa, 03.08.2011 09:49 | odpovědět
  35. [35] Radek

    Děkuji za článek přínosný i po tolika letech.

    Řeším problém se ztrátou nasdílených složek. V síti, kde funguje 1x Win2008 server s doménou a 1x server s Windows XP dochází k náhodné ztrátě nasdílených složek z XPček. Najednou některé složky nejsou na klientovi dostupné. Prý nedostatečné oprávnění. Jiné fungují korektně. Po restartu serveru, nebo odhlášení klienta, nebo obnovením oprávnění jede vše nějakou dobu OK. Děje se to u klientů v doméně i mimo doménu. Podotýkám, že složka je vlastně nasdílená 2x, jednou jako nadřazená složka a podruhé jako ona samotná.

    Používám výšeuvedený postup sdílení, jen místo Authenticated Users mám nastaveno Everyone - jaký je v tom rozdíl?

    Mimochodem se toto začalo dík po té, kdy jeden doménový klient začal ztrácet přístup do své složky na Win2008. Všude jinde může, všechny ostatní PC jedou správně i do dotyčné složky. Musím vždy smazat sdílení a nastavit ho znova, pak zas mám na půl dne pokoj...

    Děkuji.

    Středa, 03.08.2011 09:58 | odpovědět
  36. [36] Štefan BA

    Ďakujem, článok mi pomohol. Mám v pláne prečítať si

    v tejto lokalite aj ďalšie texty.

    Čtvrtek, 06.10.2011 11:23 | odpovědět
  37. [37] zuzka

    ahojky

    poradí mi prosím někdo? Nedaři se mi připojit vice než jednu sdílenou složku na jednom PC. Po neůspěšném připojení 2 složky mi to píše odpoj tu 1.

    Pátek, 04.11.2011 11:12 | odpovědět
  38. [38] Tomas

    Ahoj,

    resim tento problem. Mam firmeni sit postavenou na win 2008r2 na nem bezi MS AD asi 10 uzivatelu pouze NTB s Win7 kazdy ma pomoci skriptu namapovane disky asi pro dve skupiny a jeden osobni ktery je z duvodu zalohovani a dostupnosti nastaven pro praci offline. NTB jsou mimo kancelar ve VPN, presto se docela casto stava ze po zapnuti se nektery z disku nemapuje a to ani ten ktery synchronizuji pro praci offline, a uzivatele se nedostanou na sva data.

    Zde je prihlasovaci skript jednoho z nich

    net use h: /d

    net use z: /d

    net use h: \\192.168.18.1\jmeno.prijmeni$ /persistent:yes

    net use z: \\192.168.18.1\Zakazky$ /persistent:yes

    disk H je nastaven v systemu na synchronizaci pro praci offline, ale stava se ze se nezobrazi jeden z nich nebo vubec zadny. Jak toto resit? Diky za nakopnuti

    Úterý, 06.12.2011 10:54 | odpovědět
  39. [39] Jan

    Potřebuji radu. Potřebuji z počítače zařazeného v doméně nastavovat plánované úlohy v počítačích které nejsou v doméně jsou jen ve skupině. A nedaří se mi připojit, píše mi to že nemám dostatečná oprávnění. Poradí mi někdo?

    Čtvrtek, 20.04.2017 15:48 | odpovědět
  40. [40] Samuraj

    odpověď na [39]Jan: Je potřeba to spouštět pod lokálním účtem, který existuje na cílovém počítači.

    • na komentář odpověděl [41]Jan
    Čtvrtek, 20.04.2017 16:13 | odpovědět
  41. [41] Jan

    odpověď na [40]Samuraj: Aha, takže se musim odhlásit z domény a vytvořit si lokálního uživatele ve skupině a pak to pujde? To je ale zbytečně složitý ne? Neni jinej jednodužší způsob? Asi VNC...

    Čtvrtek, 20.04.2017 16:29 | odpovědět
  42. [42] Samuraj

    odpověď na [41]Jan: Jednoduché řešení je mít vše v doméně (to je její význam) :-). Ale jinak není třeba se odhlašovat, je mnoho způsobů, jak něco spustit pod jiným účtem, než pod kterým jsem přihlášen.

    Čtvrtek, 20.04.2017 16:33 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách