www.SAMURAJ-cz.com 

06.05.2024 Radoslav Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Projektor EPSON EB-2265U

Středa, 26.07.2017 14:37 | Samuraj - Petr Bouška |
Do firmy jsme vybírali nové datové projektory pro zasedací místnosti a učebny. Nakonec jsme jako optimální v poměru cena/výkon, a splňující všechny naše požadavky, zvolili značku Epson a jednotně jejich model EB-2265U.

Požadavky na projektor

Příliš požadavků jsme na projektory neměli

  • hlavní byla vysoká svítivost
  • rozlišení WUXGA, tedy poměr 16:10 a 1920x1200px, což zvládá i FullHD (1920x1080px)
  • rozumná cena
  • možnost digitálního (asi HDMI) a analogového (VGA - D-SUB) připojení
  • možnost bezdrátového připojení (ideálně standard Miracast)

Použitá technologie

Řešili jsme také technologii, ale docela jednoduše jsme došli k LCD projektorům. Velice stručné info.

DLP - Digital Light Processing

Světlo z výbojkové lampy prochází přes rotující barevné kolečko s RGB barvami. Otáčení kolečka je synchronizováno s DMD čipem, kde jsou miniaturní zrcátka dle rozlišení a ta se naklápí, takže odráží světlo ven nebo dovnitř.

Lepší kontrast (dnes není příliš důležité). Levná výroba. Velká rychlost (vhodné pro hry). Rainbow efekt, zasahuje video s velkou tmavou plochou, kdy vznikají barevné pruhy.

LCD - Liquid-Crystal Display

Bílé světlo z výbojkové lampy prochází soustavou tří poloprůhledných zrcadel, které oddělují RGB barvy. Každá brava pak prochází přes LCD panel, který zavírá a otevírá jednotlivé body a tím propouští požadované světlo. Následně se spojuje v hranolu.

Problém prosvítání (vypnutý bod není úplně černý), řeší se clonou. Živější barvy, větší světelnost, stálý obraz (nebliká). Problém ukládání prachu.

LCOS - Liquid Crystal On Silicon

Technologie JVC, Canon kombinuje DLP a LCD a těží z obou. Podobně HFR-SXRD technologie Sony. Jsou drahé, od cca 70 000 Kč.

Laser LCD

Jako zdroj světla nepoužívají lampu, ale laser. Životnost je třeba 20 000 hodin, cena začíná na cca 150 000 Kč. Jinak odpadá údržba, ale není možná výměna lampy.

Ostatní realizace

Asi nejsložitější oblast bylo natažení kvalitní kabeláže. Chtěli jsme ke každému projektoru mít kvalitní HDMI kabel, VGA kabel a kroucenou dvojlinku (síť), ukončené v přípojném místě na stole. Při výběru dodavatele se nás někteří snažili přesvědčit k různým převodníkům pro digitální signál. To by znamenalo aktivní napájení, přítomnost krabičky na obou místech a její možnou poruchu. VGA kabel je bezproblémový, ale 15m dlouhý  HDMI kabel s pasivním zesilovačem již může dělat problémy. Nakonec realizace dopadla dobře. A i když velice dobře funguje bezdrátové promítání, tak kabel je kabel.

Jako další část realizace bylo rozhodnutí o ploše na promítání. Zvažovali jsme:

  • posuvné plátno
  • pevné plátno
  • speciální projekční nátěr (stojí asi 700 Kč/m2)
  • čistě vymalovaná bílá zeď

Po praktických testech s novými projektory se ukázalo, že čistá zeď je ve všech místnostech dostačující.

Výběr projektoru

Na počátku byl výběr značky projektoru, dle recenzí, parametrů a našich zkušeností. Ve firmě již máme dobré zkušenosti se značkou Epson a naopak špatné s firmou Panasonic (což byla většina nahrazovaných projektorů). Podle recenzí jsme vyloučili rozšířené značky Acer a BenQ. Dobře hodnocené Optoma a NEC mají příliš nízkou svítivost. Došli jsme tak primárně opět k Epson a Panasonic a tyto značky nám nezávisle nabídli i dodavatelé v rámci výběrového řízení.

Hodnotili jsme modely Panasonic PT-VZ575N, Panasonic PT-VZ570, Panasonic PT-VZ470, Epson EB-2245U, Epson EB-2255U, Epson EB-2265U.

V poměru cena/výkon (a určitě také trochu díky našim zkušenostem) jsme se přiklonili ke značce Epson. Nejprve jsme zvažovali koupit různé modely, ale nakonec se zvolil jednotně nejvýkonnější a nejvybavenější model Epson EB-2265U. Nižší modely mají o něco nižší svítivost, nepodporují nový standard HDBaseT (uvidíme, zda se pro něj najde nějaké využití) a model Epson EB-2245U nepodporuje Miracast.

Parametry projektoru EPSON EB-2265U

Základní parametry projektorů EPSON EB-2265U jsou:

  • technologie 3LCD
  • svítivost 5500 lumenů (3800 lumenů v Eco režimu)
  • rozlišení 1920x1200, 16:10, WUXGA
  • kontrast 15000 : 1
  • připojení USB 2.0 Type A, USB 2.0 Type B, RS-232C, Wired Network, Gigabit ethernet interface, Wireless LAN IEEE 802.11b/g/n, VGA in (2x), VGA out, HDMI in (2x), Composite in, RGB in (2x), RGB out, HDBaseT, Miracast, MHL, Stereo mini jack audio out, Stereo mini jack audio in (2x), Wireless LAN b/g/n (2.4GHz)
Projektor EPSON EB-2265U

Mimo technických parametrů jsou výhodou těchto projektorů speciální vlastnosti:

  • bezdrátové promítání pomocí technologie Miracast (a WiFi Direct), opravdu dobře fungující, popisoval jsem v článku Bezdrátové promítání pomocí technologie Miracast
  • podpora HDBaseT pro přenos FullHD videa, audia a Ethernetu pomocí síťové kabeláže kategorie 5e nebo lepší
  • možnost současného promítání ze dvou zařízení, pomocí aplikace i ze čtyř (Split-screen a multi-PC projection)
  • docela fungující automatické nastavení obrazu jedním tlačítkem (Screen Fit)

Užitečné odkazy:

Použití základních funkcí

Stručně si zde uvedeme základní ovládání projektorů a zmíníme některé zajímavé vlastnosti.

Výběr zdroje obrazu

Po připojení zařízení se může automaticky vyhledat a zobrazit obraz, pokud se tak nestane, tak můžeme použít tlačítko Source Search, případně přímo vybrat zdroj promítání (opakovaným stiskem se přepínají možnosti) Computer pro VGA či HDMI/Video pro HDMI.

EPSON EB-2265U ovladač 1

Případně můžeme použít tlačítko Home a na této stránce pomocí šipek volit zdroj obrazu a další užitečná nastavení.

EPSON EB-2265U ovladač 2

Automatické ladění - Screen Fit

Obraz by měl být optimálně nastaven. Pokud se nezobrazuje dobře, tak bývá častěji problém ve zdroji promítání. Přesto je možno vyzkoušet tlačítko Screen Fit, které provede automatické úpravy zobrazení. Pozn.: ostření se provádí mechanicky u čočky projektoru.

EPSON EB-2265U ovladač 3

ECO režim

Ve standardním režimu používá projektor vysokou svítivost 5500 lumenů, přitom se také musí intenzivně chladit, takže je docela hlučný. Pokud není v místnosti intenzivní světlo, tak je možno přepnout projektor do ekonomického režimu, kdy svítí 3800 lumenů (což je stále slušný výkon), šetří se lampa a provoz je tišší.

Vyvoláme menu a přejdeme na položku ECO, zde zvolíme první položku Příkon (můžeme použít rovnou tlačítko User na ovladači) a nastavíme ECO.

EPSON EB-2265U ovladač 4

Rozdělení obrazu - Split Screen

Projektor podporuje zobrazení dvou různých zdrojů signálu vedle sebe - rozdělený obraz (Split Screen). Stiskneme tlačítko Split, čímž se přepneme do rozdělného režimu (nebo zpět). Tlačítkem Menu zobrazíme možnosti nastavení, kde primárně volíme Zdroj signálu.

EPSON EB-2265U ovladač 5

Ovládání pomocí gest - Gesture

Na projektoru můžeme zapnout ovládání prezentace pomocí rukou. Pak se na jedné straně obrazu zobrazí dvě tečky se šipkou, které když krátce zakryjeme rukou, tak předají do počítače virtuální stisk klávesy pro posun nahoru nebo dolů, což může třeba přepínat stránky prezentace. Aby to fungovalo, tak se musí signál dostat z projektoru do počítače, což funguje nejlépe při bezdrátovém promítání. Jinak je potřeba propojení pomocí USB kabelu.

Na ovladači stiskneme tlačítko Gesture, tím se zobrazí menu, kde potvrzením Start/Stop zapemen nebo vypneme ovládání gesty.

EPSON EB-2265U ovladač 6

Další funkce

Projektor je vybaven řadou dalších speciálních funkcí, jde například o

  • Moderované promítání až 4 zařízení současně - pomocí speciální aplikace je možno zobrazit současně obraz ze 4 počítačů, moderátor může řídit, co a jak se zobrazí (dohromady se může připojit až 50 počítačů)
  • Promítání pomocí mobilní aplikace iProjection - z Android i iOS zařízení
  • Promítání dat z USB zařízení - určité datové formáty je možno promítat bez použití počítače, stačí je nahrát na USB flash disk a připojit k projektoru. Je možno zobrazit obrázky, PDF dokumenty, avi video nebo zkonvertovanou PowerPoint prezentaci

Správa a ochrana pomocí hesel

Pokud projektor připojíme do LAN sítě, tak se může kompletní správa projektoru provádět pomocí webového rozhraní. Pro dohled je možno použít aplikaci EasyMP Monitor Ver.4.57 (moc užitečná mi nepřipadá), pro upgrade fimware a zálohu nastavení aplikaci EasyMP Network Updater Ver.1.23. Přistupovat k projektoru je možno i ve vypnutém stavu (nelze jej konfigurovat, ale lze vzdáleně zapnout a monitorovat), pokud nastavíme ECO - Pohotovostní režim na Komunikace zap.

Zaheslování položek menu - ochrana přístupu PINem

Skryté menu na nastavení hesel

  • podržíme tlačítko Freeze na ovladači po dobu 5s
  • čísla se zadávají držením Num + číslice, default je 0000
  • zapne se ochrana pro určité operace a nastaví se centrální Heslo, což je číselný PIN

Můžeme nastavit heslo pro

  • Ochrana napájení - zabraňuje používat projektor bez předchozího zadání hesla. Po prvním připojení napájecího kabelu a zapnutí projektoru musíte zadat správné heslo. Toto heslo platí rovněž pro Napájení zapnuto a Automatické zapnutí
  • Ochrana uživ. loga - zabraňuje změnám zobrazení vlastní obrazovky, kterou projektor po zapnutí zobrazí, když není na vstupu žádný signál nebo při použití funkce Vypnout A/V. Vlastní obrazovka znemožňuje krádež identifikací vlastníka projektoru
  • Síťová ochrana - zabraňuje změnám nastavení Síť projektoru
  • Ochrana Plán - zabraňuje změnám nastavení plánu projektoru
  • Ochr. Screen Mirroring - zabraňuje změnám nastavení Screen Mirroring projektoru
Projektory EPSON - zabezpečení heslem

Nastavení síťových hesel

  • menu projektoru Síť - Na konfiguraci sítě - Základní
Projektory EPSON - síťová hesla

Můžeme nastavit hesla

  • Heslo k PJ linku - umožňuje zadat heslo o délce maximálně 32 alfanumerických znaků pro ovládání projektoru pomocí protokolu PJ linku.
  • Heslo Remote - umožňuje zadat heslo o délce maximálně 8 alfanumerických znaků pro přístup k projektoru pomocí Základní ovládání. (Uživatelské jméno je EPSONREMOTE; výchozí heslo je guest)
  • Příst. heslo na web - umožňuje zadat heslo o délce maximálně 8 alfanumerických znaků pro webový přístup k projektoru. (Uživatelské jméno je EPSONWEB; výchozí heslo je admin)
  • Heslo moderátora - umožňuje zadat čtyřmístné číselné heslo pro moderátorský přístup k projektoru pomocí aplikace EasyMP Multi PC Projection nebo Epson iProjection. (Není nastaveno žádné výchozí heslo.)
  • Heslo projektoru - umožňuje aktivovat bezpečnostní heslo, které zabraňuje přístup k projektoru komukoli, kdo se s ním nenachází v jedné místnosti. Chcete-li přistupovat k projektoru a sdílet aktuální obraz, musíte zadat zobrazené náhodné heslo z počítače pomocí aplikace EasyMP Multi PC Projection nebo Epson iProjection.

Aplikace EasyMP Network Updater

Aplikace EasyMP Network Updater, zatím poslední verze 1.23, slouží k instalaci nového firmware a zálohování a obnově konfigurace.

  • spustíme EasyMP Network Updater

Vytvoření seznamu projektorů

Abychom mohli pracovat s projektory v EasyMP Network Updater, tak nejprve musíme vytvořit jejich seznam.

  • menu Edit - Edit Projector List
  • tlačítko Automatic search, zadáme rozsah IP adres a vyhledají se všechny dostupné projektory
  • každý nalezený projektor musíme označit, zvolit Edit a uložit jej pod nějakým jménem (registrovat)
EasyMP Network Updater - seznam projektorů

Uložení (záloha) konfigurace

Do zálohy konfigurace se neukládá síťové nastavení a nastavení PINů (zabezpečení heslem). Při obnově je tedy nutné nastavit ručně.

  • menu Tool - Projector configuration data acquisition
  • zobrazí se seznam projektorů, označíme ten, kde chceme uložit konfiguraci
  • proběhne stažení (projektor se zapne do upgrade režimu a po stažení se vypne)
  • zvolíme cestu pro uložení konfigurace
EasyMP Network Updater - stažení konfigurace

Obnovení konfigurace

  • klikneme na tlačítko Add
  • pomocí Browse nalezneme soubor s konfigurací (bin)
  • klikneme na Show, čímž se zobrazí informace a projektory ze seznamu, které můžeme použít, vybereme požadované
  • buď naplánujeme čas spuštění nebo Start Now
  • projektor se vypne a přepne do upgrade režimu, kdy svítí všechny 4 kontrolky (dvě modré a dvě červené)
  • nahrání konfigurace trvá asi 30 vteřin, stav se zobrazuje v aplikaci, po dokončení se vypne
EasyMP Network Updater - nahrání konfigurace

Upgrade firmware

  • klikneme na tlačítko Add
  • pomocí Browse nalezneme soubor s firmwarem (bin)
  • klikneme na Show, čímž se zobrazí informace a projektory ze seznamu, které můžeme aktualizovat, vybereme požadované
  • buď naplánujeme čas spuštění nebo Start Now
  • projektor se vypne a přepne do upgrade režimu, kdy svítí všechny 4 kontrolky (dvě modré a dvě červené)
  • upgrade trvá asi 7 minut, stav se zobrazuje v aplikaci, po dokončení se vypne
EasyMP Network Updater - nahrání konfigurace

Aktuálně je k dispozici

  • EPSON EB-2265U - verze 1.04 (WWV104), soubor EPSONPJ_Ghu104.bin
zobrazeno: 5688krát | Komentáře [2]

Autor:

Související články:

Bezdrátové promítání

Různé možnosti jak dostat obraz ze zařízení na zobrazovací plochu bez použití kabelů.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Petr

    Misto omezovani se pri vyberu tim, ze projektor bude mit Miracast zabudovany, je lepsi si poridit Miracast HDMI dongle, napriklad Microsoft v2 je bez problemu.

    Středa, 26.07.2017 23:03 | odpovědět
  2. [2] Samuraj

    odpověď na [1]Petr: Neřekl bych, že požadavek na bezdrátové promítání je omezování. Již projektory, které jsme kupovali před 10 lety, to uměly. Otázka je kvalita. Miracast je dnes naprosto běžný.

    Nějaký Dongle bych řešil jen v krizové situaci. Je to další zařízení, které se určitě rozbije. Obsadí to HDMI (takže někde už bychom neměli jak promítat) a většinou i USB port. A použití a kvalita je problematická (před nedávnem jsme několik takových zařízení testovali).

    Čtvrtek, 27.07.2017 08:53 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách