www.SAMURAJ-cz.com 

26.04.2024 Oto Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Zrcadlení obrazovky Android zařízení

Upraveno 12.06.2015 13:00 | vytvořeno 14.10.2014 15:22 | Samuraj - Petr Bouška |
Stále častěji nastávají situace, kdy potřebujeme zobrazit věci z mobilního zařízení na větší obrazovce. Praktických situací je velké množství. Doma přehrát fotky a videa na televizi. Prezentovat přímo z tabletu na projektor. Zobrazit určitou mobilní aplikaci na počítači, třeba i více vedle sebe a případně nahrávat obraz. Snažil jsem se nalézt jedno univerzální funkční řešení, částečně jsem uspěl, ale ideální to není. Tento malý článek přináší pouze výčet možností.

Článek byl doplněn 12.6. 2015 o řadu informací o protokolech Miracast a Intel WiDi.

Apple má svůj protokol AirPlay (využívá Bonjour), který může vyžadovat speciální nastavení WiFi, aby vůbec síťově komunikoval. Ale když funguje, tak je přenos obrazu velmi slušný. Podporuje streamování médií, ale také AirPlay Mirroring (zrcadlení celé obrazovky). Standardně se počítalo, že AirPlay využijeme spolu s Apple TV, tedy HW zařízením, které je připojené pomocí HDMI k televizi či projektoru a zároveň do stejné WiFi sítě jako mobilní zařízení. Bezdrátově pak můžeme přenášet obraz na Apple TV a ta zajistí zobrazení na nějakém displeji. Dnes ale existuje řada aplikací, které se instalují na počítač (Windows či OS X) a slouží jako AirPlay Receiver (přijímač). Asi všechny jsou placené (ale docela rozumně), příkladem je Reflector. Na PC tak můžeme vedle sebe zobrazit několik zařízení, obraz pustit na projektor, ukládat video, apod.

Různá řešení pro Android

Na Androidu je situace složitější. Možností je řada, ale většinou jsou omezené nebo nefungují příliš dobře. Určité kategorie/vlastnosti můžeme uvést následně:

  • výstup pouze na TV/projektor vs. počítač
  • potřebujeme speciální HW vs. speciální SW vs. nativní řešení
  • řešení zdarma vs. placené
  • funkční obecně vs. pro určité výrobce či zařízení
  • standardní Android vs. vyžadován Root

VNC server

Jako první uvedu možnost, která se na konci testování ukázala jako nejlepší. Vyžaduje Rootnuté zařízení, speciální (zdarma) aplikaci na mobilním zařízení i počítači a síťové propojení. Umožní zobrazit obrazovku Android zařízení na počítači a mobilní zařízení i vzdáleně ovládat. Můžeme si vedle sebe otevřít několik zařízení. Je tu jedna nevýhoda, protože VNC není navrženo pro Android, tak nemáme k dispozici HW klávesy (jako menu, domů, zpět). Pokud je zařízení zapnuté, tak můžeme vzdáleně ovládat i gesta, třeba pro odemčení.

Na Android zařízení nainstalujeme VNC server, příkladem je VNC server, VNC Server Ultimate nebo placený VMLite VNC Server (údajně funguje i na nerootnutých zařízeních). Na počítači použijeme nějaký VNC client, třeba Ultra VNC.

Android VNC

HDMI výstup

Pro řadu zařízení můžeme zakoupit speciální kabel nebo mají přímo HDMI konektor a můžeme obrazovku přenášet na TV/projektor. Toto jsem testoval na Samsung Galaxy S3 až S5.

Android SDK (ADK)

Pro přenos obrazu můžeme využít i vývojářské nástroje pro Android a připojení telefonu USB kabelem k počítači. Bohužel přenos není plynulý (asi se přenáší pouze pár snímků za vteřinu). Potřebujeme Android SDK a nějakou aplikaci/skript, která jej využívá, jako Droid@Screen, Android Screen Monitor či androidscreencast.

AirPlay media, DLNA, Miracast

Existuje několik (řekněme) standardů pro přenos médií/obrazovky po síti (často se využívá WiFi). Jedním je již zmiňovaný AirPlay. Pro Android existuje řada aplikací, které podporují protokol AirPlay pro přenášení mediálního obsahu na nějaký AirPlay přijímač. Bohužel to umí přenášet pouze určité aplikace a data (video, foto, web).

Obdobně (často pomocí stejné aplikace) je možné využít protokol DLNA (Digital Living Network Alliance) pro přenos mediálního obsahu. Některá mobilní zařízení (třeba Samsung) podporují DLNA od výroby a připojit se můžeme k řadě TV (u Samsungu AllShare Cast) a dalších HW zařízení.

Příklady aplikací AllCast a iMediaShare Personal.Pro Android existují i přijímače AirPlay/DLNA, jako je AllCast Receiver a AirPlay/DLNA Receiver (LITE).

Novější je standard Miracast pro přenos multimédií, který je podporovaný v nových verzích Androidu. Potřebujeme opět nějakého příjemce, což jsou často HW zařízení. Nativně je tento protokol podporován třeba na nových Panasonic projektorech a displejích.

Pro domácí použití se prodávají různé HW HDMI dongle/stick. Jde trošku o něco jako Apple TV či Chromecast. Malé zařízení (s procesorem a pamětí), které má HDMI konektor pro připojení k TV a připojuje se do WiFi sítě. Tyto zařízení podporují jeden nebo více protokolů DLNA, Miracast, AirPlay. Často můžeme najít označené jako EZcast dongle, jedním z levnějších zařízení je Sencor HDMI Miracast dongle, další renkCast Stick. V souvislosti s těmito zařízeními se často zmiňuje aplikace EZCast.

AirPlay Mirroring

Pro Android v současnosti existují asi jediné dvě aplikace, které mají podporovat zrcadlení obrazovky (Screen Mirroring) protokolem AirPlay. Ale ani jedno se nám nepodařilo zprovoznit. Oboje vyžaduje rootnuté zařízení a jde o beta verzi.

Aplikace AirPlay Mirror nemá moc popisu až na různé info články, na několika různých zařízeních se ji nepodařilo spustit.

Často je zmiňována aplikace Shou, k ní je velká diskuze na XDA-developers. Poslední verze vypadá jinak než na různých screenshotech a nenabízí AirPlay. Starší verze nedetekovala naše Apple TV.

Speciální HW

Google Chromecast je něco jako Android Mini PC přímo od Google. Připojí se pomocí HDMI k zobrazovači a můžeme přenášet obraz (podpora je zatím omezená). V podstatě jde o obdobu Apple TV.

Dalším zařízením tohoto typu je Roku, zdá se, že hodně populárním.

Jako zmínka ještě další možnost. Některé Panasonic projektory již řadu let podporují síťové připojení a promítání pomocí aplikace pro Windows Wireless Manager ME 6.2 for Windows nebo nověji pro Android (a iOS) Wireless Projector for Android (neumí zrcadlit plochu, zobrazuje pouze omezený obsah).

Aplikace a server - vzdálený přístup

Existují různé aplikace, kdy se instaluje server/příjemce na počítač a klient/vysílač na mobilní zařízení (jde o obdobu výše popsaného VNC). Příkladem je placená aplikace MirrorOp. Android vysílač vyžaduje rootnuté zařízení. Toto je funkční řešení a dovolí i ovládání Androidu.

Další známou aplikací je TeamViewer, který již také podporuje Android zařízení v apliaci TeamViewer QuickSupport. Netestoval jsem, podle údajů má na některých zařízeních fungovat i bez rootu, na jiných ho ale vyžaduje (dle diskuzí to řada lidí nezprovoznila). Minimálně pro použití ve firmě jde o placenou aplikaci.

Některé aplikace spustí na telefonu web server, a když se na něj připojíme z běžného prohlížeče, tak můžeme ovládat displej. Příkladem by měl být AirDroid (pro zobrazení plochy vyžaduje root).

Miracast a Intel WiDi

Díky novému projektoru EPSON EB-1985WU, který podporuje WiDi a Miracast, jsme se pustili do jeho testování. Kvalita záleží na použitém HW, ale na nových noteboocích a Android telefonech je prefektní.

Miracast

Miracast je streamovací protokol a Wi-Fi Alliance standard pro bezdrátový display (Wireless Display) či zrcadlení obrazovky (Screen Mirroring), popisuje se jako bezdrátové HDMI. Využívá bezdrátové WiFi Direct spojení mezi dvěma zařízeními. Podporuje video až Full HD 1080p a 5.1 prostorový zvuk.

Miracast podporuje video kodek H.264, Constrained Baseline Profile (CBP), Constrained High Profile (CHP), velkou řadu rozlišení a pro zvuk Linear Pulse-Code Modulation (LPCM), Advanced Audio Coding (AAC) a Dolby Advanced Codec 3 (AC3) modes.

Na stránkách Wi-Fi Alliance je oficiální seznam zařízení, která podporují Miracast Miracast-certified products.

Intel Wireless Display (WiDi)

Intel vytvořil vlastní protokol Wireless Display - WiDi, který je velmi podobný Miracastu a je s ním ve velké míře kompatibilní (Intel WiDi 3.5 oficiálně podporuje Miracast). Také podporuje video až Full HD 1080p, 5.1 prostorový zvuk a využívá WiFi Direct. Měl by dosahovat velmi nízkého zpoždění.

Grafická data se kódují pomocí H.264 video streamu a přenáší bezdrátově pomocí Wi-Fi Direct spojení na přijímač, ten je dekóduje a zobrazí.

Pro firmy vytvořil Intel verzi Intel Pro WiDi, která nabízí řadu funkcí navíc. Například řízení přístupu k zobrazovacímu zařízení, přepínání mezi prezentátory, zabránění promítat na jiné zařízení, upozornění, že probíhá promítání, správa WiFi vlastností. Více informací Intel Pro Wireless Display.

WiFi Direct

Wi-Fi Direct je technologie, která umožní WiFi zařízením přímé spojení mezi sebou. Jde o jednoduchou a bezpečnou možnost pro synchronizaci, sdílení, zobrazení, tisk apod. Využívá se WPA2 a Wi-Fi Protected Setup.

Pro navázání WiFi Direct spojení není třeba vytvořená WiFi síť. Některá zařízení umožňují, aby bylo navázáno klasické připojení do WiFi sítě (k internetu) a zároveň se navázalo WiFi Direct spojení. Takže můžeme třeba z telefonu promítat pomocí WiDi video z internetu.

Klienti

Podpora Miracast a WiDi by měla být v Androidu 4.2 a výše a ve Windows 8.1, ale ne všechna HW zařízení je podporují.

Nativní podpora Miracast ve Windows 8.1

Ve Windows se bezdrátový display chová jako standardní druhá obrazovka, takže můžeme využít funkce zrcadlení či rozšíření displeje. Microsoft využívá označení Wireless Displays (Miracast).

Abychom mohli Miracast použít (jinak ve Windows neuvidíme danou volbu), tak potřebujeme WiFi síťovou kartu (a odpovídající ovladač) s podporou Virtual Wi-Fi (umožňuje na jednom bezdrátovém rozhraní navázat více spojení) minimálně NDIS 6.2 a WiFi Direct (přímé spojení) minimálně NDIS 6.3 (verze NDIS ovladačů můžeme vypsat v PowerShellu Get-NetAdapter | Select Name, NdisVersion). A grafickou kartu s ovladačem minimálně Windows Display Driver Model (WDDM) 1.3 s podporou Miracastu. Takové ovladače má Microsoft, Intel, nVidia i AMD, musí jít o novější verze určené pro Windows 8.1.

Použití je jednoduché, zobrazíme si pravé menu Windows (tažením z pravé strany obrazovky nebo najetím kurzoru do rohu na pravé straně), zvolíme Devices – Project - Add a wireless display. Systém hledá vhodná zařízení v dosahu. Více informací Project to a wireless display with Miracast.

Windows a Intel WiDi

Další možnost je vyžít ve Windows Intel WiDi. Oficiální požadavky na HW a ovladače jsou System requirements for Intel® WiDi , Requirements: Intel WiDi for Home. Pokud splňujeme HW požadavky, tak můžeme použít nástroj na aktualizaci ovladačů Intel WiDi Update Tool.

Intel Pro WiDi potřebuje aplikaci Intel Pro WiDi Software for Windows v5.1.x, k dispozici je i řada dalších (nadstavbových) aplikací Intel Wireless Display (Intel WiDi).

Pro Intel WiDi potřebujeme aplikaci pouze na nižší OS, na Windows 8.1 již není třeba a volitelně můžeme použít doplňkové aplikace jako WiDi Remote nebo WiDi Media Share.

Různé materiály u Intelu Connect to TV Wirelessly with Intel WiDi, Intel Pro Wireless Display, Wireless Streaming to Your TV, Guided Help for Intel WiDi.

Android

Na Android zařízeních se funkce nachází různě dle výrobce. Samsung využívá Settings – Connections – Screen Mirroring. Opět se hledají vhodná zařízení v dosahu a můžeme se připojit.

zobrazeno: 69640krát | Komentáře [11]

Autor:

Související články:

Bezdrátové promítání

Různé možnosti jak dostat obraz ze zařízení na zobrazovací plochu bez použití kabelů.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] dap

    Co TeamViewer ? Maji plugin pro iOS, Android atd. Bohuzel placene, ale funguje to pekne....

    Úterý, 14.10.2014 18:38 | odpovědět
  2. [2] Samuraj

    odpověď na [1]dap: O tom jsem četl, ale nezkoušel. Psali, že vyžaduje root a je placené, takže my to přijde stejné jako VNC, které je ale zdarma.

    Úterý, 14.10.2014 21:21 | odpovědět
  3. [3] Samuraj

    odpověď na [1]dap: K TeamViewer jsem měl ještě uložený odkaz, tak ho sem dám www.xda-developers.com/android/app-review-remotely-control-your-android-device-with-teamviewer-xda-developer-tv/.

    Středa, 15.10.2014 11:28 | odpovědět
  4. [4] a_dn

    jenom aby to bylo komplet tak hw reseni pro apple ... samozrejme z ciny vsechno bude stat 1/4

    http://store.apple.com/us/product/MD825ZM/A/lightning-to-vga-adapter

    http://store.apple.com/us/product/MD826ZM/A/lightning-digital-av-adapter

    http://store.apple.com/cz/product/MC552ZM/B/vga-adapt%C3%A9r-apple

    http://store.apple.com/us/product/MD098ZM/A/apple-digital-av-adapter

    Neděle, 19.10.2014 21:41 | odpovědět
  5. [5] Popkorn

    odpověď na [2]Samuraj: TeamViewer pouzivam obousměrně na Svém Samsung Galaxy S4 mini a vše zdarma, dřív to bylo jen pro Samsung telefony, nevím jak je to teď. Jediné omezení je potvrdit dotaz na vzdálené ovládání. Program ukazuje i Systémové vytížení a další užitečné informace.

    Čtvrtek, 23.10.2014 15:18 | odpovědět
  6. [6] Samuraj

    Pěkný popis k Miracast a Samsung AllShare blog.clove.co.uk/2014/02/03/miracast/.

    Středa, 10.12.2014 13:52 | odpovědět
  7. [7] Patas

    Ahoj,

    jeste doplnim, ze funkci zrcadleni obrazovky androidu na pc obrazovce a dalsi funkce nabizi app MOBIZEN, je to vyzkouseno.

    Neděle, 12.04.2015 01:24 | odpovědět
  8. [8] michael

    odpověď na [7]Patas: tvuj prispevek me zachranil. ohledne jedne prezentace. Moc ti dekuju! Mobizen je super tip.

    Čtvrtek, 08.10.2015 15:20 | odpovědět
  9. [9] Martin

    Dobrý den,

    mám Samsung S4 a koupil jsem kabel micro USB:HDMI. Po propojení s monitorem, který má údajně podporovat MHL, se na mobilu objevilo, že si musím nainstalovat nějaký program asi od Samsungu. Když to připojím dnes, tak to nic nehlásí a bohužel nefunguje. Jméno programu jsem už zapomněl. Poradíte mně co s tím?

    Neděle, 27.12.2015 17:54 | odpovědět
  10. [10] Samuraj

    V posledním Chipu vyšel článek na toto téma. Uváděli zde aplikaci Vysor (www.vysor.io/), která je na straně PC jako Google Chrome plugin.

    Pátek, 16.12.2016 11:48 | odpovědět
  11. [11] dany.dany42

    Dnes už to je u u autorádiií, viz. zde: http://www.tonystore.cz/Nejlepsi-operacni-systemy-u-2din-autoradii

    Sobota, 23.12.2017 18:10 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách