www.SAMURAJ-cz.com 

20.04.2024 Marcela Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Fitness váhy - analýza tělesné skladby

Upraveno 10.04.2015 22:10 | vytvořeno 26.03.2015 21:14 | Samuraj - Petr Bouška |
Již před delší dobou jsem se díval na osobní váhy, které měří nejen hmotnost, ale také tělesný tuk, vodu, kosti, svaly, apod. Ať se již označují jako diagnostické váhy, fitness váhy, tělesné monitory či chytré váhy. Tato zařízení ale byla dost drahá. Nedávno jsem narazil na to, že dnes se taková váha dá pořídit již za pár set korun. Začal jsem vybírat a nakonec jsem samozřejmě měl větší nároky. Dodatečně jsem se rozhodl napsat tento krátký článek, hlavně kvůli mému zklamání z váhy iHealth HS5 a naopak spokojenosti s výrazně levnější Beurer BF 700.

Pozn.: Výběrem váhy jsem strávil několik dní. Nevěnoval jsem se ale studiu metod měření, přesností a určování hodnot. Takže tento článek nejde do hloubky a nevysvětluje principy, jak je zvykem u mých IT článků. Jde o stručné srovnání několika výrobků a hlavně moje zkušenost se dvěma modely, i když zatím pouze pár denní.

Hodně se věnuji sportu. Zjistil jsem, že když chci dosahovat nějakých výsledků, tak to již v mém věku nejde bez upravené stravy (a jejího sledování). Takže sledování tělesných hodnot je další doplněk. Otázka je přesnost těchto měření (metoda bioelektrické impedance) a ještě na domácích zařízeních. Doufám, že si brzy zařídím měření na profesionálním přístroji, a doplním srovnání hodnot. Dne 10.4.2015 jsem doplnil výsledky měření na přístroji InBody 170.

Co fitness váhy měří?

Základem je klasické vážení. Většina vah obsahuje čtyři elektrické senzory a využívá princip analýzy bioelektrické impedance (Bioelectrical impedance analysis). Do těla vyšle nepatrný proud (opravdu to vůbec nepoznáte) a měří jeho průchod tělem, protože svaly a voda mají dobrou elektrickou vodivost (malý odpor), ale kosti a tuk mají velký odpor. Z naměřených hodnot se využívají různé výpočty, do kterých je potřeba další vstup, což je věk, výška, pohlaví a případně stupeň aktivity. Výsledkem mohou být další hodnoty, které níže uvádím (používám, co jsem se dočetl v návodech, k některým váhám, ale zdá se, že stejná veličina neznamená vždy to samé).

U některých hodnot jsem zkopíroval tabulky, které posuzují naměřené hodnoty. Ne všude jsou ale uváděny stejné údaje, dalším popisem je třeba článek Optimální složení těla.

Hmotnost (Weight)

Klasický údaj, který bychom od osobní váhy očekávali. U nás většinou v kilogramech.

Tělesný tuk (Body fat)

Množství tuku v těle v procentech k celkové váze.

Tabulka podíl tělesného tuku

Svalovou hmotu (Muscle mass)

Celková váha svalů v těle v procentech. Počítá všechny druhy svalů v těle včetně vody v nich.

Tabulkla podíl svalové hmoty

Procentní obsah vody v těle (Body water)

Podíl vody v těle v procentech. V tuku je vody málo naopak ve svalech více.

Tabulka podíl vody v těle

Kostní hmotu (Bone mass)

Váha všech složek kostí v těle v kg.

Poměr vnitřního orgánového tuku

Viscerální tuk se označuje také jako vnitřní orgánový tuk, nachází se břišní dutině okolo a uvnitř našich orgánů a slouží k jejich ochraně. Jeho vysoká hodnota může být nebezpečná.
Tabulka hodnot viscerálního tuku

Index BMI - Body Mass Index

Jde o vypočtený indexvýšky a hmotnosti a měl by určovat kategorii (podváha, nadváha, atd.) a z ní plynoucí rizika. Nepovažuje se ale za příliš vypovídající, jelikož výpočet je jednoduchý kg/m2. Na internetu je mnoho kalkulaček, třeba Výpočet BMI, Body Mass Index.

BMR - Basal Metabolic Rate

Bazální (klidový) metabolismus je množství energie, kterou tělo při naprostém klidu potřebuje k udržení svých základních funkcí (např. při 24-hodinovém klidu na lůžku). Je závislý na hmotnosti, výšce a věku, počítá se pomocí Harrisova-Benedictova vzorce v kcal/den. Opět nalezneme mnoho stránek, které nám tuto hodnotu vypočtou Kalkulačka BMR - bazální metabolismus.

AMR - Active Metabolic Rate

Aktivní metabolismus je množství energie, kterou tělo spotřebuje v aktivním stavu za jeden den. Závisí na činnosti, kterou přes den provádíme. Většinou se zadává stupeň aktivity od 1 (sedavé zaměstnání bez sportu) do 5 (fyzicky extrémně náročná práce nebo vrcholový sportovec). Pak se prostě sečte BMR a určitá hodnota dle tohoto stupně.

Aby zůstala zachována aktuální hmotnost, musí se spotřebovaná energie opět tělu dodat ve formě jídla a pití. Jestliže bude po delší dobu přijímáno méně energie, než tělo spotřebuje, bude rozdíl vyrovnán převážně z uložených zásob tuku a hmotnost se sníží. Jestliže je po delší dobu naopak přijímáno víc energie, než je vypočítaná hodnota aktivního metabolismu (AMR), není tělo schopno přebytek energie spotřebovat, uloží ho ve formě tuku a hmotnost se zvýší.

Osobně využívám web a mobilní aplikaci KalorickéTabulky.cz, kde je možné sledovat vydanou energii (aktivity) a přijatou energii (jídlo). Aplikace spočte BMR a AMR, kde aktivitu můžeme zadat nižší a podrobně sledovat jednotlivé sporty. Můžeme si zadat cíl (hubnutí) a podle toho se upraví cílová denní hodnota kalorií. Použití je jednoduché, určitě není aplikace ideální, ale řekl bych, že dost dobrá.

Volba váhy

Různých diagnostických vah je spousta, pro základní přehled se můžeme třeba podívat na Heureku, kategorie osobní váhy a zatržení požadované vlastnosti tuk (ale narazil jsem na několik dobrých zařízení, která se pak v seznamu nezobrazila) Osobní váhy - Heureka.cz. Zjistíme, že seženeme chytrou váhu již skoro za 300 korun.

Na internetu (převážně v angličtině) nalezneme také řadu porovnání (většinou těch lepších) vah. Top 10 Best & Most Accurate Bathroom Scales, Fitbit Aria, iHealth HS5, Withings WS-50 Overview, Compare Wireless Scales Withings WS-30, Withings WS-50 Smart Body Analyzer, Fitbit Aria and iHealth HS5.

Withings WS-50

Když se podíváme na parametry, tak jsou hodně podobné u levných i dražších modelů. Ty nejlevnější měří hmotnost, tuk a vodu. Do určité ceny měří hmotnost, vodu, tuk, svaly a kosti. A dražší modely přidají výpočty BMI, BMR, AMR, některé viscerální tuk a ty nejdražší různé analyzování naměřených hodnot (řeknou nám, jak jsme na tom).

U měření si často můžeme zvolit jednotku kg, lb, st. Rozsah měřených hodnot je podobný a stejně tak udávaná chyba měření. U některých vah se uvádí různé certifikace (jako lékařský přístroj), které by měli zaručovat přesnost, jako FDA, CE či TÜV.

Beurer BF 100

Já jsem se začal dívat na levné váhy, například Sencor jsou dost populární. Pak jsem narazil na váhy, které ke čtyřem elektrodám na nohy mají držadlo s dalšími čtyřmi elektrodami pro ruce. Což mi laicky přijde, že by mohlo dosahovat lepších výsledků. Zaujala mne váha Beurer BF 100 s bezdrátovou částí pro ruce (a displejem s výsledky) a možností spojit pomocí USB s počítačem. Nebo levnější Omron BF511-B.

Fitbit Aria

Začal jsem uvažovat, že když již budu měřit řadu hodnot, tak by bylo dobré je dostat do počítače (nebo telefonu) pro lepší přehled a další využití. Váhy sice mají paměť, a to pro několik uživatelů, ale prohlížení na displeji váhy není nic moc. A pro pohodlnost je určitě dobrý bezdrátový přenos. V této kategorii jsou světově známé váhy Withings WS-50 a Fitbit Aria, které jsou ale již dost drahé a neměří všechny hodnoty, pouze tuk a počítají BMI, Withings přidává měření tepu a kvality ovzduší (CO2).

Omron BF511-B

Pak jsem narazil na zajímavou váhu iHealth HS5, která také není levná, ale měří vše. Má mít přenos pomocí WiFi, takže není potřeba používat telefon při měření (to se mi líbilo, ale nakonec to nefungovalo). Za poloviční cenu jsem ještě nalezl Beurer BF 700 (nejprve jsem našel dražší model BF 800), která měří vše mimo viscerálního tuku a přenos je pomocí Bluetooth LE do telefonu. Ve výsledku jsem se rozhodoval mezi těmito dvěma. Přečetl jsem řadu recenzí, váha iHealth HS5 je často chválená, občas si někdo stěžuje. U obou výrobců je špatně hodnocena Android aplikace.

Rozhodl jsem se tedy investovat více peněz a koupil iHealth HS5. Nebyl jsem ale vůbec spokojen (popis je níže) a po dvou dnech jsem váhu vrátil. Hned jsem koupil Beurer BF 700 a s tou jsem doposud mnohem více spokojen.

Ještě jsem zahlédl reklamu na novou váhu Runtastic Libra (využívám aplikaci Runtastic), která zatím má mobilní aplikaci pouze pro Apple. Zajímavé je, že váha vypadá naprosto identicky jako Beurer BF 800 (on Runtastic normálně prodává brandované vybavení jiných výrobců). A myslím, že jsem viděl ještě jednu váhu, která byla také vzhledově shodná.

Beurer BF 800 vs. Runtastic Libra

iHealth HS5

  • WIRELESS BODY ANALYSIS SCALE
  • Orientační cena: 2 700 Kč
  • Měří: hmotnost, index BMI, tělesný tuk, aktivní hmotu (součet hmoty svalů, kostí, kůže a vnitřních orgánů), svalovou hmotu, kostní hmotu, procentní obsah vody v těle, poměr vnitřního orgánového tuku a denní příjem kalorií
  • Nastaví se pomocí Bluetooth a pak používá WiFi (pouze 2,4GHz)
  • Mobilní aplikace iHealth MyVitals 2
  • Odesílá data do cloudu https://cloud.ihealthlabs.com/Dashboard/bp.aspx

Beurer BF 700

Beurer BF 800

Nepochopil jsem jaký je rozdíl mezi levnější a novější BF 700 a dražší BF 800.

Beurer BF 100

  • BF 100
  • Orientační cena: 2 700 Kč
  • Měří: hmotnost, tuk, vodu, svalovinu, kosti, kalorie AMR / BMR
  • Odnímatelný displej s dalšími 4 senzory pro ruce
  • Komunikace pomocí USB s PC
  • Aplikace Beurer Healthmanager
  • Odesílá data do cloudu https://connect.beurer.com/HealthManager/Default.aspx

Omron BF511-B

  • Omron BF511
  • Orientační cena: 1 720 Kč
  • Měří: hmotnost, tuk, viscerální tuk, vodu, svalovinu, kosti, Vypočítá hodnotu klidového metabolismu v kcal, BMI (Body Mass Index)
  • Certifikovaný lékařský přístroj
  • Velmi přesné 8 senzorové měření pomocí rukou a nohou probíhá v celém těle (senzory pro ruce jsou připojeny kabelem)

Krátké zkušenosti s iHealth HS5

Váha je na pohled zajímavá, i když vypouklý tvar, který má být prý dobrý pro postavení, mi moc nevyhovoval. Je dost lehká, a když se vezme do ruky, tak působí dost plastově (není to tak divné, je z plastu). Zespodu, kde se vkládá baterie, je také tlačítko pro nastavení SET.

Pro zprovoznění musíme mít připravený telefon Android nebo Apple a nainstalovanou aplikaci iHealth MyVitals 2.0. Oficiálně podporované telefony jsou uvedeny v seznamu Device Compatibility (Android zařízení tu není moc). Já mám Samsung Galaxy S3 a s funkcí aplikace jsem neměl problém. Na Google Play je řada komentářů, že aplikace nefunguje, žere baterii, nespojí se se zařízením, apod.

iHealth HS5 krabice

Telefon musí být připojen na WiFi 802.11b/g v pásmu 2,4GHz s WEP, WPA nebo WPA2 PSK (osobní zabezpečení). Musíme zapnout Bluetooth a ručně spárovat s váhou (iHealth HS3XXXXX). Na Applu se zobrazí dialog, jestli chceme sdílet WiFi nastavení pro zařízení. U Androidu musíme spustit aplikaci a přidat zařízení HS5. Pak se začne nastavovat WiFi síť a jsme dotázáni na zadání PSK klíče. Zde jsem narazil na problém, že se nějakou dobu nedařilo WiFi na váze nastavit.

Při prvním vážení se přiřadí uživateli číslo 1 až 20, pod kterým se bude uchovávat ve váze. Nepřišel jsem na to (a dle nějakých diskusí to nelze) jak změnit pozici, načíst jiné uživatele nebo je alespoň vymazat. Moc jsem to nezkoumal, ale v aplikaci jsem ani nenašel, jak používat více uživatelů.

Při vážení se zobrazí hmotnost, a pokud váha detekovala uživatele (takže z telefonu získala jeho údaje), tak se provede analýza. Displej zobrazí pouze procento tělesného tuku. Pokud máme v tu chvíli spárovaný telefon a zapnutou aplikaci, tak se hodnoty přenesou a uloží se i do cloudu (není mi tedy jasné, jestli je ukládá váha nebo apliakce). Pak si v aplikaci můžeme zobrazit další hodnoty váha, BMI, voda, kosti, tuk, svaly, VFR (viscerální tuk), DCI (Daily Caloric Intake). V popisu váhy se uvádí (v manuálu to již není), že má ještě měřit aktivní hmotu (lean mass), tato hodnota je pouze na webu.

iHealth HS5 váha

Váha by měla vážit i bez telefonu a data nahrát pomocí WiFi do cloudu. V praxi mne sice zvážila, ikona připojení do WiFi byla aktivní, ale v cloudu se nic neobjevilo. Po zapnutí aplikace v telefonu začala probíhat synchronizace s váhou a přenesla se navážená data. Jenže se pořád neuložila do cloudu a po vypnutí váhy a novém zapnutí aplikace se nezobrazila (ale opět při zapnutí váhy se nahrála dočasně do telefonu).

Další problém byl, že na váze se zobrazila nějaká procentní hodnota tuku, třeba 19% (což by asi odpovídalo), ale do aplikace se uložila vždy hodnota cca o 5% vyšší (tedy 24%). Patrně jde o chybu aplikace, protože na webu jsou hodnoty správné. Hodnota DCI mi také nepřipadá správná, zadal jsem si stupeň 1 (sedavé zaměstnání), protože sport si sleduji zvlášť, a dostal jsem výsledek 3275 kcal místo reálnějších 2137 kcal. Když sečtu váhu kostí a svalů, tak se dostanu o 10 kg více než je moje váha, což mi z logického pohledu přijde divné. Ve webovém rozhraní je dokonce koláčový graf, který zobrazuje svaly a kosti a když sečtu procenta, tak je to 111,5%. Váha iHealth mi také navážila pokaždé o 0,3 kg více než obyčejná váha Sencor, kterou již roky používám. To může být chyba levné váhy Sencor, ale Beurer váha váží stejně jako Sencor.

Mobilní aplikace působí hezkým dojmem, ale pro zobrazování výsledků je dost nepraktická. Složitě si zobrazím jednotlivá měření (která jsou hezky graficky vyvedena), ale nedostanu žádný hromadný přehled nebo grafy. Aplikace je navržena pro řadu různých měřících zařízení, což je fajn, ale když využívám pouze tělesnou analýzu, tak je okolo spousta prázdných položek.

iHealth MyVitals 2.0 na Androidu

Webové rozhraní je také pěkné, s váhou využívám pouze malou část. Historická data můžeme zobrazit v tabulce, kde se zobrazuje datum, váha, BMI, tuk %, aktivní hmota kg, kosti kg. Ostatní hodnoty vidíme pouze, když si zobrazíme detail záznamu. Nebo můžeme zvolit zobrazení v grafu. Můžeme si také stanovit cílovou váhu (netestoval jsem) a zadat ruční záznamy.

iHealth cloud - web

Takže s váhou jsem nebyl moc spokojený a přijde mi, že neměří moc správně. Měl jsem i nějaké problémy s průběhem koupě, takže jsem ji po dvou dnech vrátil dodavateli.

První zkušenosti s Beurer BF 700

Koupil jsem tedy mého druhého favorita, podstatně levnější Beurer BF 700 a od začátku jsem byl mnohem více spokojený. Obzvlášť při srovnání s iHealth bych řekl, že Beurer je perfektní, přitom za podstatně nižší cenu. Samozřejmě nějaké nedostatky také má.

Váha má celkem klasický design, ale mě se určitě líbí. Jako povrch je sklo (a nepůsobí plastovým dojmem :-). Má přehledný displej, na kterém při měření zobrazí všechny hodnoty (takže se obejdeme i bez telefonu, pokud je již uložený uživatel).

Beurer BF 700 krabice

Pro nastavení váhy potřebujeme opět telefon Android nebo Apple a nainstalovanou aplikaci Beurer Healthmanager, která je oficiálně podporovná na omezeném množství telefonů, viz. Supported Smartphones. Aplikace má na Google Play ještě horší hodnocení než iHealth, takže jsem měl dost obavy. Ale na mém Samsung Galaxy S3 jsem neměl jediný problém, aplikace funguje perfektně.

Konfigurace, i další spojení telefonu s váhou, funguje velmi jednoduše. Zapneme Bluetooth (nebo se na zapnutí aplikace dotáže při startu) a vůbec neřešíme párování v nastavení telefonu. Manuál uvádí, že se využívá Bluetooth Smart a taková zařízení nejsou vidět v konfiguraci Bluetooth, ale pouze pomocí speciální aplikace. V aplikaci přidáme zařízení BF700, zadáme údaje pro uživatele (zkratka jména, která se pak zobrazuje při měření na váze, výška, věk, pohlaví, stupeň aktivity), ty můžeme později měnit v nastavení.

Beurer BF 700 váha

Při prvním vážení spárujeme uživatele s hodnotami. Jak jsem psal, je super, že všechny hodnoty se zobrazí přehledně přímo na váze, ale musí se detekovat uživatel, aby mohl provést výpočty. Vážit se můžeme i bez telefonu a hodnoty se uloží do paměti váhy, tam může být 8 uživatelů a pro každého 30 hodnot. K tomu ještě 20 neznámých měření, kdy se nerozpoznal uživatel. Tyto měření můžeme v aplikaci stáhnout a přiřadit sobě (a dopočítají se všechny hodnoty). Když spustíme aplikaci a jsme blízko váhy, tak ji ani nemusíme nijak zapínat a dojde ke spojení. Pak se provede stažení nových měření (a ta se uloží na web). Takže operativnost měření funguje bezva.

Na váze se zobrazí hmotnost v kg s BMI, tělní tuk v % BF, tělní voda v %, podíl svaloviny v %, kostní hmota v kg, bazální metabolismus (spotřeba kalorické energie) v kcal, aktivní metabolismus (spotřeba aktivity) v kcal (AMR).

Mobilní aplikace se mi na první pohled moc designově nelíbila, ale rychle jsem si zvyknul a hlavně je přehledná a použitelná. I když je také navržena i pro další zařízení a měření, tak se mi otevírá stránka, která se týká váhy. Vidím poslední měření nebo aktuálně probíhající (hlavní hodnoty – váha, BMI, voda, tuk, svaly) i s grafickou analýzou (jestli je hodnota dobrá, průměrná nebo špatná). V rohu je tlačítko i, které mi zobrazí různé tabulky hodnot, z kterých tato analýza vychází. Další stránka je graf váhy, tuku, vody, svalů. A poslední je tabulka hodnot, kde se zobrazuje většina a ostatní se zobrazí v detailu záznamu.

Když jsme spojeni s váhou, tak v menu Settings - BF700 (naše přidané zařízení) můžeme editovat údaje uživatele a stahovat neznámá měření. Také se dozvíme základní údaje o zařízení, včetně stavu baterie. Váha má na zadní straně tlačítko reset, které jsem nezkoušel, ale předpokládám, že vymaže údaje.

Beurer Healthmanager na Androidu

Webové rozhraní je designově stejné jako mobilní aplikace a je jí velmi podobné. Je navrženo pro různá měřidla, ale můžeme se přepnout na váhu a dostaneme se do samostatné kategorie. Grafy můžeme nastavovat. Můžeme si zadat cílovou váhu, ruční měření, můžeme přidat i další hodnoty (obvod pasu a boků a vypočítá se WHR – Waist Hip Ratio). V tabulkovém zobrazení vidíme veškerá data a můžeme je exportovat do Excelu.

Beurer Healthmanager web

Co se týče měřených hodnot, tak mi připadají reálné až na svalovou hmotu. Výsledek ukazuje, že mám nízké hodnoty, což si troufnu tvrdit, že nebude pravda. Řadu let se věnuji posilování a jsem ve slušné formě.

Srovnání měření

Uvádím ještě tabulku, která porovnává měření na váze Beurer BF 700 a iHealth HS5 (a hmotnost ještě na Sencor SBS 2004). Bohužel jsem neměl váhy ve stejnou dobu, takže výsledky nejsou stoprocentně porovnatelné. Doufám, že brzy doplním měření na profesionálním přístroji.

Model váhy hmotnost [kg] tuk [%] voda [%] svaly [%] kosti [kg] VFR AMR / DCI [kcal]
Sencor SBS 2004 78,2 - - - - - -
iHealth HS5 78,4 19,6 55,8 76,1 31 2 3240
Beurer BF 700 78,2 17,9 55,7 41,6 11,8 - 2061

Absolvoval jsem měření na přístroji InBody 170 a když jsem večer dorazil domů, tak jsem se změřil na váze Beurer BF 700. Zde je porovnání hodnot (některé hodnoty jsem dopočetl z procent na hmotnost a opačně).

Model váhy hmotnost [kg] tuk [kg] tuk [%] voda svaly [kg] svaly [%] kosti [kg] VFR BMR [kcal]
InBody 170 78,2 11,5 14,7 49 l 37,6 48,1 - 7 1811
Beurer BF 700 77,2 16,9 21,9 51,7% 30,8 39,9 11,7 - 1777

Hodnoty z váhy InBody mi připadají důvěryhodnější, takže je vidět, že ani iHealth ani Beurer není moc přesný. Ještě, jak jsem zmínil v komentářích, mi připadá, že prvních několik dní váha Beurer ukazovala lepší hodnoty a pak se to najednou změnilo. Tuk jsem měl 17 až 18%, nyní 21 až 22%, vodu 55 až 56%, nyní 51 až 52%, svaly 41,5 až 42%, nyní 39,5 až 40%, kosti stejné.

Měření na InBody ukázalo i řadu dalších detailních údajů, popis InBody 170 termo tisk obsahuje i pár zajímavých informací. Všechny hodnoty jsou hodnoceny a zobrazuje se optimální rozsah, který se trochu liší od tabulek na začátku článku. Pro mne uvádí svaly 30,6 až 37,4 kg, tuk 8,6 až 17,1 kg nebo 10 až 20 %, voda 40,1 až 49 l.

zobrazeno: 61221krát | Komentáře [12]

Autor:

Související články:

Sports Trackers

Série článků, která se věnuje všemožným aplikacím i HW zařízením pro měření sportovních výsledků a zaznamenávání tréninků.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] LAda

    No u tech svalu je veliky rozdil. Nemeri ta Ihealth misto svalu napr. aktivni hmotu?

    Dobre porovnani ziskas kdyz navstivis nutricni poradnu kde ti za nejakou castku zmeri pomoci elektrod a daji ti nejaka doporuceni a alespon ziskas predstavu o kolik je se hodnoty lisi.

    Pátek, 27.03.2015 11:08 | odpovědět
  2. [2] Samuraj

    odpověď na [1]LAda: Jak jsem psal, aktivní hmotu to ukazuje na webu, tam mám 63kg a svaly 59,7kg :-). Řekl bych, že iHealth ukazuje moc velkou hodnotu a Beurer zas moc malou :-).

    Profi měření už mám domluvené, tak uvidíme.

    U té váhy Beurer se mi stala jedna zvláštní věc. První dny mi měřila tuk okolo 18% a pak to najednou skočilo a teď je to několik dní kolem 22%.

    • na komentář odpověděl [3]Homi
    Sobota, 28.03.2015 11:47 | odpovědět
  3. [3] Homi

    odpověď na [2]Samuraj: Jak dopadlo to profi mereni?

    Sobota, 16.05.2015 12:36 | odpovědět
  4. [4] Samuraj

    odpověď na [3]Homi: Tak jak je uvedeno na konci článku Srovnání měření :D

    Neděle, 17.05.2015 16:56 | odpovědět
  5. [5] Yura

    Uz někdo zjistil, jakej je rozdil mezi tou 700 a 2x drazsi 800?

    Ja vim jen jedinej: nejake kvalitnejsi elektrody

    Čtvrtek, 03.12.2015 13:12 | odpovědět
  6. [6] Yura

    Tak jsem se zeptal pouze výrobce a rozdil je opravdu jen v tech elektrodách a designu (napr. asi i lepsi displej):

    Thank you for your interest in our products specifically our BF 700 and BF 800 digital body analysis glass scales with Bluetooth technology. The main differences between these two models of our scales is the aesthetics and the conductors which send the signal through the legs which measures the body tissue resistance for the body analysis functions. The BF 800 has an elegant design with a Blue LCD display with white illumination whereas the BF 700 has a bolder design with a black LCD display with white illumination. The BF 800 has an indium tin oxide surface finish instead of the narrow stainless steel electrodes used with the BF 700. Also the BF 800 is slightly larger (32.4 x 32.4x 2.4 cm) than the BF 700 (30 x 30 x 2.3 cm). All other features of both models are relatively the same (Bluetooth Smart 4.0 technology, App for download, 8 user memory spaces with auto user recognition, 5 activity levels, BMI calculation, adjustable weight units (lb, kg, st), quick start switch-on technology, automatic switch off/overload indicator, weight capacity (180kg/397lbs), weight result digit size (23 mm) and batteries used (3 x 1.5 V AAA batteries). I hope that this information addresses your concerns and we thank you for your patronage.

    Čtvrtek, 03.12.2015 18:56 | odpovědět
  7. [7] Milas

    Uvazoval jsem o BF800 nebo Runtastic Libra - vzhledem k cene a pravdepodobne stejnemu HW - jsem zvolil BF800. Ale pokud pouzivate na telefonu Runtastic, tak data z BF 800 nestahnete... pokud se tedy nechcete poustet do vetsich akci... ;-)

    Sobota, 26.12.2015 21:53 | odpovědět
  8. [8] Adéla

    Rozdíl mezi 41% a 76% bude patrně v tom, že 76% je veškeré svalstvo včetně vody (včetně hladké svaloviny, tak měří například i Tanita) a 41% může být pouze kosterní svalstvo (tak měří více vah, na které jsem narazila). Může to tak být a nemusí, ale početně to sedí, neboť kosterní svalovina tvoří kolem 40% hmotnosti a veškerá svalovina ideálně 75 %.

    Pondělí, 11.01.2016 21:49 | odpovědět
  9. [9] Osvald

    Tak tady čtu různá hodnocení a způsoby měření a přidám svůj poznatek. Váha Soehnle a váha BF 100 Beuer. Obě mi naměřili hodnoty při 90kg 26% tuku metodou elektrických pulsů. Pro zajímavost jsem si přidal zátěž a změřil se znovu (po cca. 15ti sec. při stejném nastavení v domnění, že při stejném tělesném odporu a vyšší váze budu mít nižší % tuku. Omyl - při hmotnosti 103kg mi váhy naměřili 32% tuku. Silně pochybuju o způsobu měření a myslím, že hodnota tuku se spíše jen vypočítává a srovnává jen podle jakýchsi standartních tabulek a se skutečným tukem v těle to nemá nic moc společného. Zajímá mě i názor ostatních. Děkuji.

    Úterý, 16.02.2016 23:42 | odpovědět
  10. [10] Radovan

    Tyhle "levne" (na to co neumi jsou az moc drahe) vahy jsou bohuzel uplne k nicemu. Naprosta vetsina z nich vypocitava zobrazene udaje podle internich tabulek na zaklade veku, vysky a pohlavi. Zkouseli jsme vahu Omron, dva stejne velci a tezci kamaradi, jeden sportovec s minimalmim mnozstvim telesneho tuku, druhy "normalni kluk" s briskem. Nastavili jsme stejnou vysku a vek a u obou vaha zobrazila velice podobne hodnoty (rozdil ve vaze byl asi 2 kilogramy), paradoxne ukazala mene tuku u "tlustsiho" kamarada, ktery byl o ta dve kila lehci. Takze bych to bral spis jako podvod. Profesionalni vahy na mereni techto hodnot stoji desitky tisic a ta cena nebude zpusobena jen vetsi krabici.

    Čtvrtek, 07.07.2016 15:57 | odpovědět
  11. [11] suda73

    Tak Beurer BF 700 je prezentován jako vítěz D-testu 2016 takže bych ji považoval za prověřenou odborníky :-)

    Sobota, 14.01.2017 09:57 | odpovědět
  12. [12] Samuraj

    odpověď na [11]suda73: Na D-test mám svůj názor :-). Každopádně po skoro dvou letech používání mohu říci, že to funguje jen na měření hmotnosti. Všechno ostatní nějak odhaduje. Nevím, jestli jsem to s někým řešil jinde nebo zde v diskusi. Super test, zvážit se, pak vzít do ruky kovovou činku a zvážit se znovu, najednou má člověk spoustu tuku, to asi vážně nebude pravda.

    Pondělí, 16.01.2017 08:14 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách