www.SAMURAJ-cz.com 

20.04.2024 Marcela Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Sport Trackers 1. díl - sport a jeho měření

Středa, 17.07.2013 16:15 | Samuraj - Petr Bouška |
Právě začínáte číst první díl série, která docela vybočuje z běžné náplně tohoto webu. Na druhou stranu jde primárně o aplikace a různé gadgety, což je pořád oblast IT. Ze svého osobního pohledu se podívám na různé možnosti, jak měřit a zaznamenávat rozličné sporty a obecně tréninkovou aktivitu. Hlavně půjde o popis a porovnání aplikací pro chytré telefony, které umí využívat speciálních sensorů telefonů či externích čidel. V tomto úvodním díle popíši své požadavky a očekávání a vytvořím si několik kategorií, kam zapadají aplikace dle svých vlastností a účelu.

Sportu se v určité míře věnuji celý život, převážnou dobu šlo pouze o jeden druh. Před dvěma roky jsem po nějakém útlumu, kdy jsem sportoval pouze dvakrát týdně, začal cvičení zvedat a dostal jsem se na průměr šest dní v týdnu. Navíc jsem se začal pravidelně věnovat širšímu spektru sportů. Pro některé sporty jsem rovnou začal používat nějakou aplikaci, abych si třeba změřil jak rychle běžím a kolik toho uběhnu. Takže mne logicky napadlo, že by bylo hezké si zaznamenat přehledně všechny sporty. Začal jsem tedy hledat různé možnosti a výsledkem je tato série (původně mělo jít o jeden článek, ale rozsah se stále zvyšoval, až jsem to rozdělil do více dílů).

Na začátku je dobré uvést, co mne zajímá a jaké jsou moje cíle. Některé sporty chci měřit, tedy získat relativně přesné údaje o rychlosti, čase, lokalitě, atd. U jiných sportů myslím, že nic takového není možné, takže je chci alespoň zaznamenávat, tedy ručně zadat, případně měřit čas. Zde je hezká i vlastnost, když se doplní odhadnuté (vypočtené dle nějakých statistických hodnot) spálené kalorie. Údaje chci uchovávat pro přehled, motivaci k lepším výsledkům, ale také abych se mohl pochlubit přátelům. Hlavní sporty, kterých se mé úsilí týká, je měření pěších výletů, běhu, jízdy na bruslích, kole, lyžování, a dále zaznamenávání posilování a bojových sportů.

Endomondo historie

Tento článek je založený na mých zkušenostech a (amatérských) názorech, které se nemusí s vašimi shodovat. Nejvíce se věnuji aplikacím, které běžně využívám, řadu dalších jsem kratší či delší dobu zkoušel, a pro doplnění uvedu i některé (hlavně HW zařízení), o kterých mám informace pouze zprostředkovaně. V komentářích uvítám vaše názory a zmínky dalších aplikací či možností. Každému vyhovuje něco jiného, takže moje závěry vám nemusí sedět, ale uvedené informace mohou pomoci k vlastní volbě.

Hned na začátku uvedu můj osobní závěr. Bohužel jsem nenalezl žádnou aplikaci, která by pro mne byla perfektní a která by sama zvládla vše, co požaduji. Na druhou stranu existuje velké množství kvalitních aplikací a je těžké si mezi nimi vybrat tu nejlepší.

Obecné požadavky na aplikace

Díky tomu, že sportuji již delší dobu a některé způsoby měření využívám, tak mohu uvést vlastnosti, které od aplikace očekávám. Některé věci jsou běžné a umí je většina aplikací, i když záleží na kvalitě, jiné jsem třeba u žádné aplikace nenalezl, ale přišlo by mi to užitečné.

Základem (aplikací, věnovat se budu i některým speciálním zařízením) je, aby byla k dispozici aplikace pro mobilní telefon, já využívám Google Android (vše je testováno na telefonu Samsung Galaxy SIII), takže mne zajímá tato platforma. Webové rozhraní je určitě vhodné pro nějaké pohodlnější úpravy a prohlížení. Pěkně provedená publikace na sociální sítě (mne zajímá Facebook), protože člověk se rád pochlubí a potěší ho podpora přátel (a třeba se najde i někdo kdo se k cvičení přidá). Běžné je, že libovolný trénink (workout) můžeme někam publikovat, já bych uvítal ještě možnost publikovat souhrnné údaje třeba za týden nebo měsíc. Některé sportovní aplikace mají i vlastní síť přátel a možnost porovnávat se s kamarády.

Nike+ publikace na Facebook

Kvalita aplikace, a případně i webového rozhraní, je určitě důležitá. Budeme ji používat dost často, takže aby bylo užívání jednoduché, ergonomické (pohodlné) a designově příjemné. Částečně související vlastnost je možnost importu/exportu dat do nějakého univerzálního formátu. Hodit se to může, pokud se rozhodneme používat dvě různé aplikace, ale data chceme vidět na jednom místě. Nebo třeba pokud budeme pro některé sporty využívat speciální měřič například od firmy Garmin.

Při běhání, a jiných pohybových aktivitách, je pohodlná (a pro mne i značně motivační) vlastnost hlasové informace o průběhu (audio feedback / voice output / coaching). Můžeme si třeba nastavit, že každých 250 m (nebo 1 km či 5 minut) se dozvíme uraženou vzdálenost, čas a průměrnou rychlost/pace. Zkoušel jsem sportovní pouzdro na telefon, které se připíná na ruku, ale to mi nevyhovuje. Takže není pohodlné se dívat na aktuální hodnoty a lepší je se je dozvědět hlasem. Dobrá je i kombinace s hudebním přehrávačem, protože při oznamování údajů se ztiší hlasitost hudby.

Nike+ Running zobrazené hodnoty a přehrávač

Případně může být zajímavá i forma určitého povzbuzování, například abychom překonali svůj starší rekord. Dovedl bych si představit možnost (kterou jsem v praxi neviděl), že si zvolíme například překonání naší průměrné rychlosti (nebo času na 10 km) a v určitých časech budeme dostávat informace, jak si stojí naše aktuální hodnoty, na kolik bychom potřebovali zvýšit aktuální rychlost, atd. Nebo ke konci trasy povzbuzování abychom zvýšili rychlost.

Líbí se mi funkce některých aplikací automatická pauza (auto pause). Takže když zastavíme pohyb (na určitou dobu nebo rychlost klesne pod určitou hranici), tak se přeruší měření a při začátku pohybu opět nastartuje. Dostáváme tak přesnější čas běhu a nemusíme se namáhat zapínáním a vypínáním. Ruční pauzu má každá aplikace a při některých situacích ji využívám. Někdy se ale náš trénink omylem nebo chybou přeruší, a když chceme pokračovat, tak musíme začít další. Proto by mi přišla užitečná možnost navázat na ukončený trénink (to jsem nikde neviděl).

Důležité je, jakým způsobem aplikace aktivity měří a jaké senzory umí využít, tím jsou myšleny HW prvky chytrého telefonu nebo i externí sensory (třeba pro měření tepové frekvence či krokoměr). Na různé způsoby měření se podíváme dále v článku.

Protože chci nejen sporty měřit, ale některé také ručně zaznamenávat, tak musí být v aplikaci možnost ručního zadání. Pak záleží na tom, jaké hodnoty můžeme ke sportu zadat. Třeba pro posilování se hodí políčko pro poznámku, kam si vyplním oblasti, které jsem cvičil. Určitě nechci zadáváním trávit mnoho času, takže musí být vytvořeno chytře a pohodlně. Když již záznam ručně zadám, tak určitě nastane situace, kdy bude třeba ho editovat a upravit hodnoty.

CardioTrainer ruční zadání dat

Asi by v praxi bylo funkční, pokud by se zadával jeden univerzální záznam, kde bychom třeba do názvu zadali jméno sportu. Ale pohodlnější je, když má aplikace nadefinovány všechny potřebné sporty a my si vybíráme ze seznamu. Podle typu sportu pak mohou být přizpůsobeny hodnoty, které sledujeme/zadáváme. Například pro posilování nemá smysl údaj o průměrné rychlosti. A také se lépe vypočítávají spálené kalorie.

Většina aplikací pracuje se stejnou množinou hodnot, jde o čas, vzdálenost, rychlost nebo pace (ideálně oboje či možnost přepínání) a to průměrná hodnota za celou dobu pohybu a aktuální údaj. Zpětně (u některých aplikací i v průběhu) se můžeme podívat na určitý rozpad (splits) třeba po 1 km. K těmto naměřeným hodnotám se ještě dopočítávají (dle údajů o osobě, typu sportu a výkonu) spálené kalorie.

Pokud měříme hodnoty pomocí GPS, tak se samozřejmě ukládá i poloha, kterou můžeme zobrazit na mapě. Polohu měříme v trojrozměrném prostoru, takže obsahuje i nadmořskou výšku (altitude / elevation). Líbilo by se mi, abych u měřených hodnot přímo viděl nastoupané a naklesané převýšení (myslel jsem, že to žádná aplikace neumí, ale nakonec jsem jednu takovou nalezl). Většinou si rovnou v aplikaci či následně ve webovém rozhraní můžeme zobrazit graf rychlosti/pace a převýšení. Běžná je také podpora HW sensorů na měření tepové frekvence (heart rate), takže můžeme mít u sportu zaznamenaný průběh srdečního tepu a sledovat zátěžové zóny (heart rate zones). Přišlo by mi užitečné, kdyby aplikace nabízela ještě další údaje, jako maximální rychlost, průměrnou rychlost za poslední kilometr, k času pohybu by se mohl zobrazovat také čas pauzy.

Runtastic zobrazení grafu převýšení a rychlosti

Zkoušel jsem používat různé aplikace i pro měření údajů z pěších výletů a výsledky jsou dobré. Baterie vydrží i stálé měření celodenního výletu (10 hodin). Zajímavé je, že při chůzi ne vždy správně reaguje zobrazovaná aktuální rychlost, kdy třeba nějakou dobu po zastavení stále zobrazuje nenulovou hodnotu, ale vzdálenost se v té době nezvyšuje. Možná v návaznosti na toto, ne vždy přesně zareaguje automatická pauza, ale pořád dostatečně dobře.

Měření pohybu

Pro měření pohybu (tedy chůze, běhu, jízdy na kole, atd.) máme řadu možností. Nejčastější je využití GPS (Global Positioning System). Výhoda je, že všechny chytré telefony jsou dnes GPS přijímačem vybaveny a aplikace jej umí využít. Záleží pak na kvalitě GPS v telefonu, ale myslím, že můžeme dosáhnou slušných výsledků. Pro profesionálnější měření se ale doporučuje využít speciální GPS Sport Tracker. Může být třeba v podobě hodinek, měl by být přesnější a lepší bývá i výdrž baterie.

Druhou možností jsou různé krokoměry (pedometer), tedy senzory, které zaznamenávají počet kroků a (v našem případě nutně i) čas. Krokoměry pracují na různém principu a také jejich přenost je různá. Podle typu se umisťují na ruku (třeba v podobě hodinek), na nohu (případně přímo do boty) nebo se mohou nosit v kapse. Výhoda je, že je můžeme použít i uvnitř v budovách, třeba při běhu na pásu.

Nike+ Sportband

Speciální možnost je využívat funkci moderních telefonů, které jsou vybaveny akcelerometrem (accelerometer). To je čidlo, které měří setrvačný pohyb v různých osách. To se dá použít k nahrazení sensoru krokoměru.

Co se týče měření pomocí GPS v telefonu, tak řada aplikací nabízí možnost nastavit, jak často se načítají údaje z GPS. Když nastavíme třeba jednou za sekundu, tak dostaneme přesnější měření, hlavně v případě kdy neběžíme rovně (prudké zatáčky), ale více se spotřebovává baterie telefonu.

Při běhu se používá pro udání rychlosti (tempa) ne běžná jednotka km/h, ale na první pohled zvláštní min/km. Anglicky se používá termín Pace (který budu používat i v českém textu), což je počet minut (čas) na 1 km (nebo 1 míli), tedy třeba Pace 5 min/km, což odpovídá rychlosti 12 km/h. Člověk si na tento způsob měření docela rychle zvykne, a pokud je třeba, tak se i z hlavy dá udělat rychlý přepočet (nebo odhad).

Export/Import záznamů

Pokud chceme (nebo musíme) používat více aplikací, tak se může hodit možnost exportovat data z jedné aplikace do nějakého standardního formátu a následně importovat do aplikace jiné.

Asi nejrozšířenější je formát GPX, což je zkratka GPS eXchange Format. Jde o XML soubor (popsaný XML chématem), který obsahuje waypoints - série polohových bodů, ty tvoří tracks (sežazené body popisující cestu) nebo routes (význačné body, které vedou do cíle). Do tohoto formátu umí ukládat data řada GPS zařízení a pracuje s ním velké množství aplikací.

Dalším používaným formátem je TCX, který byl vytvořen firmou Garmin pro jejich fitness zařízení. Jedná se také o XML formát, který byl rozšířen o další informace, například tepovou frekvenci.

Ještě jeden rozšířenější formát je KML - Keyhole Markup Language. Opět jde o XML zápis, může se distribuovat i zazipovaný s příponou KMZ. Byl vytvořen firmou Keyhole, tvůrce původní aplikace Google Earth, kterou koupil Google. Tento formát se může využít pro zobrazení geografických dat v Google Earth či Google Maps.

Pokud potřebujeme převádět data mezi různými formáty, tak můžeme využít zdarma aplikaci GPSBabel.

Rozdělení měřičů do kategorií

Mým cílem je podívat se na aplikace a zařízení pro měření a zaznamenávání tréninků různých sportů. Jak je široká oblast sportů, tak je i široká oblast zařízení. Některé jsou úzce specializované na určitý sport, některé jsou univerzální a některé měří veškerý pohyb. Pro určitý pořádek a možnost porovnání si nadefinuji několik kategorií, do kterých měřiče zařadím.

  • měření běhu - příště se podíváme na specializované aplikace a sporttestery, které jsou určeny pouze pro běh. Zástupci této kategorie je třeba aplikace Nike+ Running App a zařízení Nike+ Sportband, Nike+ Sportwatch GPS nebo Garmin Forerunner 110
  • univerzální sportovní měřiče - další kategorie skrývá pouze aplikace pro telefony, jde o univerzální sledovače (trackers) velké řady sportů. Základem je měření pomocí GPS určené pro běh, chůzi, jízdu na kole a bruslích, lyžování a další sporty a fitness. Ono se měření pomocí GPS neliší pro různé sporty, takže není problém jich zadat širokou škálu. Do této kategorie patří třeba CardioTrainer, Endomondo, RunKeeper, Runtastic, Sport Tracker
  • posilování - opět jde pouze o aplikace, cvičení v posilovně je určitou specifickou činností a i pro ni existují různé aplikace, ty nabízí návody na cvičení a možnost přesně si zaznamenat odcvičený trénink. Zástupcem jsou aplikace JeFit, Nike Training Club, Adidas miCoach, Workout Trainer, WeightTraining, GAIN Fitness, Stronger, Fitness Tracker 90 CE
  • celodenní zaznamenávání pohybu - tato kategorie zahrnuje speciální zařízení, případně sensory, které pracují s chytrým telefonem. Možná by mohla být spojena s univerzálními měřiči, ale já ji beru odděleně. Bohužel s těmito přístroji nemám osobní zkušenost, takže půjde spíše o odkazy na existující produkty. Jde o sensory, které nosíme po celý den na těle (případně se mohou používat i v noci k regulaci spánku) a ony měří veškerou naši aktivitu. Některé aplikace mohou také sledovat přijímané potraviny a zobrazují přijaté vs. vydané kalorie a řídí nám plán hubnutí. Sem patří Nike+ FuelBand, Samsung S Band - S Health, Jawbone UP, LG Smart Activity Tracker, Amiigo, Fitbit ONE Wireless Activity and Sleep Tracker, Noom Weight Loss Coach
  • speciální aplikace - do poslední kategorie zapadne pár věci, které se jinam nevešly, třeba aplikace Instant Heart Rate, která pomocí fotoaparátu v telefonu měří jednorázově tepovou frekvenci nebo Noom Walk, což je celodenní krokoměr, který využívá čidla v telefonu (na to, abych ho zařadil do předchozí kategorie je příliš jednoduchý), mohli by sem patřit také aplikace na sledování spánku (Sleep Tracking Apps) nebo stravování a přijatých kalorií (Nutrition Tracking Apps)

NikePlus

Na závěr prvního dílu se ještě obecně podíváme na firmu Nike, protože nevím, kam bych tento popis zařadil a s jejich vybavením mám určité zkušenosti. Nike, mimo sportovního oblečení a obuvi, vyrábí také řadu vybavení pro měření sportů, které se označuje Nike+. Vše je spojeno do sítě NikePlus, takže se u jednotlivých výrobků budu dále odkazovat na tyto společné informace. Firma Nike není jediná, něco podobného nabízí například i Adidas, ale podle recenzí je na tom Nike výrazně lépe.

Nike má svoji vlastní (sociální) síť, kde pod jedním účtem spojujeme různé aktivity a měření. V současnosti jde o Nike+ Running App, Nike+ Basketball, Nike Training Club,  Nike+ SportBand, Nike+ SportWatch GPS, Nike+ FuelBand, Nike+ Kinect Training.

Má také vlastní body zvané NikeFuel, do kterých přepočítává všechny aktivity, jak uvádí "points for athletic life". Pomocí NikeFuel se můžeme porovnávat a soutěžit s ostatními. Za dosažení určitých hodnot (nejen NikeFuel) dostáváme odměny (awards) a trofeje (trophies). Můžeme se spojit s dalšími uživateli Nike+ a vidíme pak přehledně srovnané vzájemné výsledky, což nás může motivovat k vyšším výkonům. Nike se obecně snaží nás motivovat ke cvičení, můžeme si nastavovat různé cíle a Nike nám některé sám navrhuje (za jejich splnění opět získáme trofej).

Na svůj účet se můžeme podívat na webu www.nikeplus.com, kde vidíme všechny své tréninky a výsledky. Přehledně vidíme svoje nejlepší dosažené výsledky jako nejdelší běh, nejlepší čas na 1 km, 1 mile, 5 km, apod. Můžeme si zobrazovat výsledky za různé časové období. U běhu vidíme rozpad po kilometrech s různými hodnotami. Pokud jsme běželi s GPS, tak se zobrazuje mapa běhu s podrobnými údaji, graf stoupání a Pace. Ke každému běhu si také můžeme zadat několik hodnot, jak jsme se při běhu cítili, jaké bylo počasí (to nám může Android aplikace nastavit automaticky), kde jsme běželi (po silnici, v lese, na pláži, po trati, na páse) a s jakou obuví (kvůli sledování opotřebení).

Nike+ web - týdenní statistika

Dříve se mi dost často stávalo, že byl web nedostupný z důvodu údržby. Což bylo velice nepříjemné, ale v poslední době se situace zlepšila. Bohužel se objevují i jiné nedostatky, například, že se nám některý běh nezaznamená do celkového součtu. Ale na požádání na FB profilu Nike Running obratem nechají přepočítat statistiky. Obecně jsou aplikace a web firmy Nike pěkně graficky zpracovány a dobře se používají. Množství možností a zobrazených hodnot sice nepatří k nejlepším (spíše bych řekl, že velice zaostávají), ale uživatelská přívětivost a jednoduchost ano. Motivačně určitě působí i způsob odměňování, kdy se snažíme dosáhnou dalšího stupně v množství naběhaných kilometrů, nevynechat nějaký týden, abychom dostali trofej za 3, 4, 5, 6 týdnů cvičení v řadě, apod. Bohužel i udělování trofejí nefunguje vždy správně a ne pokaždé získáme, co bychom měli.

zobrazeno: 78848krát | Komentáře [0]

Autor:

Související články:

Sports Trackers

Série článků, která se věnuje všemožným aplikacím i HW zařízením pro měření sportovních výsledků a zaznamenávání tréninků.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

Zatím tento záznam nikdo nekomentoval.

Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách