www.SAMURAJ-cz.com 

25.04.2024 Marek Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Sport Trackers 3. díl - univerzální sportovní měřiče

Pondělí, 05.08.2013 21:21 | Samuraj - Petr Bouška |
Dnešní díl plynule navazuje na minulý, kde jsme se věnovali aplikacím pro běh. Myslím, že jde o nejzajímavější díl seriálu, protože se budeme věnovat asi nejvíce užitečným aplikacím. Jde o univerzální sportovní měřiče (sporttestery), které většinou zvládnou měřit běh stejně dobře jako specializované aplikace, ale pokud se (i jen příležitostně) věnujeme více sportům, tak je můžeme využít pro zaznamenání téměř všeho.

Pozn.: Pokud jste nečetli první díl série, Sport Trackers 1. díl - sport a jeho měření, tak doporučuji začít jím, protože zde navazuji na názory, které jsem v něm popsal.

Rychlé odkazy na popisované aplikace:

Univerzální aplikace, honosněji řečeno osobní trenéři, podporují velké množství sportů. Základem je měření pomocí GPS, které využijeme pro všechny venkovní pohybové sporty. Některé aplikace podporují i další sensory telefonu (hlavně akcelerometr) nebo externí čidla (převážně jde o měření tepové frekvence). Většinou jsou podporovány i další sporty, které nemůžeme jednoduše měřit, a k nim si můžeme vytvořit ruční záznam. Jak jsem již zmiňoval, mne hlavně zajímá chůze, běh, jízda na kole a bruslích, různé formy posilování a bojová umění.

Já osobně (zatím) nesleduji přijaté a spálené kalorie, ale je zajímavé porovnat v různých aplikacích, jaké k danému sportu vypočítají kalorie. U hlavních sportů jsou výsledky velice podobné. Ale komplikace může nastat, pokud aplikace nemá k dispozici náš sport. Příkladem je speciální forma posilování zvaná kruhový trénink, který je dost náročný a oproti klasickému posilování spalujeme více kalorií. Pokud aplikace nemá tento sport a zvolíme posilování, tak budou vypočtené kalorie poloviční oproti jiné aplikaci, kde tento sport je.

Dále v článku se podíváme na pět (snad) nejrozšířenějších aplikací pro měření sportů (možná časem doplním i nějakou další). Jde o aplikace pro platformu Android, ale většinou je k dispozici verze i pro další operační systém. Pokusím se sepsat hlavní vlastnosti, aby bylo možné aplikace mezi sebou porovnat, plus uvést své subjektivní názory. Příští díl přinese jednoduchou srovnávací tabulku aplikací, která bude vycházet z údajů uvedených v tomto a minulém díle.

Noom CardioTrainer

CardioTrainer byla první aplikace tohoto typu, kterou jsem používal (jelikož jsem ji měl kdysi předinstalovanou na telefonu). Autorem je firma WorkSmart Labs, která se dnes jmenuje Noom. Bohužel to vypadá, že se již aplikaci nevyvíjí (poslední aktualizace byla v lednu 2012). Firma vytváří několik dalších aplikací a dnes se asi více soustředí na program Weight Loss Coach, který v sobě obsahuje většinu funkcí jako CardioTrainer. Jde ale o komplexní aplikaci zaměřenou na hubnutí, která sleduje i stravování. Podíváme se na ni v některém z dalších dílů. Aplikace od Noomu je relativně stará a neaktualizovaná, přesto je velice dobrá, jako problém ale vidím, že má nejhorší webové rozhraní (CardioTrainer i Weight Loss Coach) ve srovnání s dalšími programy.

CardioTrainer web

Problém, mimo webového rozhraní, je také nemožnost importu dat z jiných aplikací. Verze CardioTrainer je zdarma, ale existuje také placená CardioTrained Pro, která obsahuje různé motivační funkce pro povzbuzení (překonávání svých rekordů - Race Against Yourself) včetně živé hlasové odezvy a intervalový trénink.

CardioTrainer 01

Vlastní aplikace CardioTrainer se mi líbí, její grafika je jednoduchá, hezká a přehledná. Používání je jasné a ergonomické. Líbí se mi, jak se zobrazuje historie a ruční zadávání záznamů je nejlepší ze zde popisovaných aplikací (pouze chybí, aby se nejvíce využívané sporty, řadily na začátek seznamu). Užitečné je, že při novém zadání zůstávají vyplněné hodnoty od posledně a ke každému záznamu můžeme zadat poznámku. Možná je i následná editace záznamu. Plusem je také množství údajů, které se zobrazují při aktivitě. Umí využívat sensory telefonu jako krokoměr, takže měří nejen venku pomocí GPS, ale také uvnitř. U GPS měření můžeme nastavovat, po jaké době se údaje aktualizují.

CardioTrainer 02

Hlasové informace o průběhu (Voice Output) můžeme nastavit, po jaké době nebo uražené vzdálenosti se hlásí. Informace obsahuje čas a vzdálenost a případně kalorie. Integrovaný hudební přehrávač má podobné vlastnosti jako u Nike+ Running. V nastavení si volíme, jestli chceme u aktivit zobrazovat Pace, tedy min/km nebo rychlostkm/h. Pokud máme na telefonu nastaveny pouze vibrace, tak je vypnutý i zvuk z CardioTraineru. U funkce automatické pauzy můžeme nastavit, po jaké době bez pohybu se aktivuje (od 5 s do 2 min).

CardioTrainer 03

Publikace na Facebook moc nefunguje (aplikace CardioTrainer na FB je asi zrušena), text se sice vloží, ale nezobrazuje mapu a nejdou zobrazit detaily. Stejně tak spojení s přáteli v aplikaci nefunguje.

CardioTrainer Facebook

Vlastnosti bodově

Podporované sporty: 54 různých sportů + jedna možnost nazvaná Custom, podle zvoleného sportu se zobrazují různé hodnoty, všechny pro mne důležité sporty Walking, Running, Skating, Biking, Skiing, Weight Lifting, Circuit Training, Martial Arts a jako specialita třeba uklízení (House Cleaning)

Aplikace pro: Google Android

Android aplikace: využívá GPS nebo sensory telefonu jako krokoměr, při aktivitě zobrazuje mapu spolu s údaji, podporuje měření tepové frekvence pomocí Polar Wearlink+, hlasové informace o průběhu, integrovaný hudební přehrávač, automatická pauza, plánování tréninků, ruční zadávání (podle typu sportu zadáváme pouze odpovídající hodnoty, třeba u posilování nevyplňujeme vzdálenost) a editace všech záznamů, všude můžeme zadat poznámku (takže k posilování si popsat, co jsme cvičili)

Typ tréninku: běžný trénink (prostě měří), zadaný cíl (vzdálenost nebo čas, v Pro verzi také kalorie), v Pro verzi intervalový trénink, Race Against Yourself

Zobrazované údaje při aktivitě: rychlost (speed, včetně min, max, avg), čas (time), vzdálenost (distance), kalorie (calories), kroky (steps), převýšení (total climb), graf rychlosti, mapa

Zobrazované údaje v historii: rychlost (speed, včetně min, max, avg), čas (time), vzdálenost (distance), kalorie (calories), kroky (steps), převýšení (total climb), graf rychlosti, mapa

Webové rozhraní: velice chudé, obsahuje historii našich záznamů (kde bylo měřeno s GPS, tak zobrazí na Google Map), k dispozici je pouze export jednotlivých záznamů

Publikace/sdílení: možnost publikace na Facebook a Twitter, ale publikace na FB není příliš hezká a aplikace na FB nefunguje

Import: žádný

Export: GPX, KML po jednotlivých záznamech nebo export všech tréninků (bez podrobných hodnot) do CSV

Plusy: pěkná aplikace, přehledné zobrazení historie, široká paleta sportů, hodně údajů o aktivitě, pohodlné ruční zadávání záznamů, hlasová odezva

Minusy: nemožnost importu dat z jiných aplikací, webové rozhraní, publikace na Facebook

Odkaz na aplikaci na Google Play: Noom CardioTrainer

Popisovaná verze: 3.6.7

Endomondo Sports Tracker

Aplikace Endomondo je v mém okolí docela rozšířená a má širokou základnu uživatelů. Obsahuje řadu zajímavých funkcí, ale myslím, že v dnešní konkurenci nepatří na špičku. Já jsem Endomondo nějakou dobu používal, ale je řada věcí, které mi nevyhovují. V poslední době vyšlo několik aktualizací, které vylepšili různé možnosti. Základní verze je zdarma (zobrazuje reklamu), pak máme placenou verzi Endomondo PRO, případně verze Premium s měsíčním poplatkem. Řada funkcí obsažených v placených verzích je v Nike+ Running zdarma. Opět jde o různé motivační funkce a plánování cílů, grafy průběhu tréninku, informace o počasí, intervalový trénink, krokoměr, nastavitelný audio trenér, zóny tepové frekvence.

Webové rozhraní sice nabízí hodně možností, ale vzhledem mi přijde zastaralé, nezdařené, nepřehledné a naprosto přeplněné reklamou. Vidíme zde svůj profil, rekordy na různé vzdálenosti a souhrnné údaje (kolik jsme toho odcvičili, kolik kalorií spálili a třeba jakou část cesty kolem světa jsme urazili). Máme několik možností prohlížení historie a filtrování tréninků. Na webu můžeme zadávat i editovat záznamy a můžeme k nim přidat nadpis a poznámku (na rozdíl od aplikace).

Endomondo web

Endomondo se drží moderního trendu a hodně se zaměřuje na sociální aspekty. Mezi uživateli si můžeme vytvářet vlastní systém přátel a sledovat jejich činnost pomocí Activity/News Feed. To je fajn funkce, ale řešení v Nike+ pomocí srovnávacích tabulek mi přijde přehlednější. Aktivity přátel můžeme také komentovat. Podobně jako v Strava Run je zde pěkná funkce, že můžeme vytvářet tratě (Routes) nebo využívat veřejné a soutěžit na nich. Můžeme se účastnit různých výzev/soutěží (Challanges), některé nám Endomondo samo navrhuje. Na webu se mohou zadávat i různé sportovní události (Events).

Endomondo 01

Aplikace na Androidu již vypadá lépe, ale pořád nepatří k top graficky zpracovaným aplikacím. Bohužel také nabízí méně funkcí než webové rozhraní (například nevidíme svoje rekordy, nemůžeme editovat záznamy). Pro měření využívá GPS a nabízí velké množství sportů včetně různých specialit. Nejčastěji používané sporty se nabízí na začátku seznamu, takže je výběr rychlý. Obrazovka aktivity není špatná (můžeme ji přepnout na mapu), do tří políček si můžeme zvolit, jaký údaj z 12 nabízených se má zobrazovat. Historie je přehledná a zobrazuje dost údajů.

Endomondo 02

Záznamy můžeme zadávat ručně, ale v aplikaci nejde zadat žádnou poznámku (což je pro mne dost důležité). Při zadávání záznamu zůstávají vyplněné hodnoty od posledně. K aktivitě můžeme zadat vlastní komentář, který by mohl nahradit poznámku. To bohužel nejde v době vytvoření záznamu, ale až nějakou dobu po (což je maximálně nepraktické). Další problém je, že zadaný záznam nemůžeme editovat, ale pouze smazat. K aktivitě můžeme připojovat fotografie a přátele.

Endomondo 03

Hlasové informace vyžadují Text-to-speech Engine a nemůžeme je nijak detailně konfigurovat. Dle praxe se informace hlásí po každém kilometru a oznamuje se vzdálenost, čas a pace pro kolo. Ale můžeme si nastavit, že při použití Headset sluchátek se po stisku tlačítka oznámí aktuální hodnoty (na Bluetooth headsetu mi to ale nefunguje :-(), které obsahují údaje zobrazené na displeji. V aplikaci je integrovaný hudební přehrávač, který mi ovšem nefunguje (zobrazí se chyba). Automatická pauza je funkční, opět pracuje s určitým zpožděním, které odpovídá i aktualizaci údajů o rychlosti (okolo 10s). Publikace na Facebook je pěkná, zobrazí trať na mapě a základní údaje, velice podobně jako Nike+.

Endomondo Facebook

Vlastnosti bodově

Podporované sporty: 57 sportů + Other, u všech sportů jsou ty samé možnosti, všechny pro mne důležité sporty Walking, Running, Skating, Cycling, Skiing, Weight training, Circuit Training, Martial arts, včetně řady specialit

Aplikace pro: Google Android, Apple iOS, Microsoft Windows Phone, Nokia, Blackberry

Android aplikace: využívá GPS pro měření venkovních sportů, při aktivitě zobrazuje mapu nebo údaje, podporuje měření tepové frekvence (Polar Wearlink+ nebo Zephyr heart rate monitor), hlasové informace o průběhu (stiskem tlačítka na Headsetu oznámí aktuální stav), povzbuzování (Peptalk) k probíhající aktivitě můžeme napsat krátký anglický text, který se uživateli přečte, integrovaný hudební přehrávač (mě nefunguje), automatická pauza, k běžným údajům zobrazuje také hydrataci, tedy kolik bychom měli během tréninku doplnit tekutin, ruční zadávání, soutěžení na tratích (Routes), výzvy (Challanges)

Typ tréninku: běžný trénink (prostě měří), zadaný cíl (vzdálenost, v PRO verzi také čas a kalorie), porazit osobní rekord kamaráda, běh na trati, běh 3km pro změření fitness level, v PRO verzi vylepšit některý svůj čas, intervalový trénink

Zobrazované údaje při aktivitě: vzdálenost (distance), čas (duration), aktuální rychlost (speed), Aktuální pace, průměrná rychlost (avg. speed), průměrný Pace (avg. Pace), spálené kalorie (Calories), srdeční tep (Heart Rate), průměrný tep (avg. HR), Goal, Cadence, Hydration, mapa - volíme, co se zobrazuje

Zobrazované údaje v historii: čas, vzdálenost, průměrná rychlost a pace, kalorie, někde kroky a průměr kroků za minutu, někde min a max nadmořská výška, celkové stoupání a klesání, hydratace, mapa, splits po kilometru, v Premium také zóny tepové frekvence, v PRO verzi také grafy rychlosti, tepové frekvence, nadmořské výšky

Webové rozhraní: webové rozhraní poskytuje řadu zajímavých a užitečných údajů, například grafické statistiky o všech sportech, nejlepší časy v běhu na různé vzdálenosti (osobní rekordy), apod., placená verze nabízí ještě větší množství dat, prohlížení historie, editace záznamů, přidání poznámky, News Feed

Publikace/sdílení: Facebook, Twitter, Endomondo community

Import: import a ruční zadávání ve webovém prohlížeči je silná stránka Endomondo, můžeme importovat GPX, TCX a FIT soubor, data z Garmin zařízení, nakreslit trasu na mapě, vybrat existující trasu. Také můžeme propojit účet s dalšími systémy a autmaticky importovat data, pro mne je důležité propojení s účtem Nike+. To funguje, jen k synchronizaci dochází jednou za nějakou dobu (odhadl bych několik dní) a nepřenáší se mapa trasy pouze nějaké statistické údaje. Další systémy, které můžeme propojit, jsou Withings, Fitbit, MyFitnessPal, Earndit, EveryMove.org.

Export: jednotlivé záznamy jdou (ne všechny a někdy tlačítko zlobí v určitých prohlížečích) exportovat do GPX a TCX ve webovém rozhraní

Plusy: integrace s Nike+, údaje ve webovém rozhraní, často používané sporty jsou v seznamu nahoře, takže se rychleji naleznou, volba zobrazovaných hodnot při aktivitě, tratě, soutěže

Minusy: slabší Android aplikace, při ručním zadávání nemůžeme doplnit poznámku (tedy například co jsme cvičili v posilovně, pokud zadáváme přes web, tak tato možnost je), můžeme přidat komentář, ale až po několika minutách od zadání aktivity, zadaný záznam nelze editovat

Odkaz na aplikaci na Google Play: Endomondo Sports Tracker

Popisovaná verze: 8.9.2

Runtastic Running & Fitness

O aplikaci Runtastic Running & Fitness jsem se dozvěděl, až když jsem začal porovnávat univerzální aplikace. Na Google Play patří mezi nejstahovanější programy této kategorie. Hned na začátku na mne velice kladně zapůsobila svým vzhledem a pohodlností ovládání. Ale i této aplikaci chybí několik věcí k dokonalosti a bohužel některé dobré funkce jsou k dispozici až v placené verzi Runtastic PRO (i takové, které má většina konkurence zdarma). Placená verze stojí 128 Kč, což může být rozumná investice. Také můžeme mít placené členství GOLD, které již je dražší (platí se měsíční či roční poplatek).

Verze Runtastic PRO obsahuje automatickou pauzu (Auto Pause), napojení na měřiče tepu (Heart rate Measurement and Zones), počasí (Weather, to se zobrazuje u aktivit i ve verzi zdarma), intervalový trénink (Interval workout and coaching), rozšířené tréninky s cílem (workouts with goals), hlasové informace (voice coach, ale ty mi fungují i ve verzi zdarma), povzbuzování (Live tracking and Cheering), powersong, více možností barevného zobrazení trati (Colored Traces, dle převýšení, pace, tepu, apod.), tratě (Routes), rozšířené Earth View.

GOLD členství přináší podrobnější statistiky a analýzy tréninku, lepší sledování váhy (a tělesného tuku), tréninkové plány se slevou, lepší práce s tratěmi (routes), barevná vizualizace trati (Colored Traces), porovnání výkonů se sebou nebo s přáteli, výkonnostní reporty (jak se zlepšujeme), povzbuzování (Motivation feed, Custom cheering), rozšířené filtry, podpora.

Porovnání vlastností verze zdarma a PRO na různých platformách, zobrazuje tabulka Features of Runtastic. Porovnání základního členství zdarma BASIC s placeným GOLD je v tabulce Comparison of Basic and GOLD Membership. Přijde mi, že tyto tabulky nejsou úplně aktualizovány.

Společnost Runtastic vyvíjí, mimo zde popisované univerzální aplikace, celou řadu specializovaných programů jako je krokoměr (Runtastic Pedometer), měření tepové frekvence (Runtastic Heart Rate), jízda na kole (Runtastic Road Bike a Runtastic Mountain Bike), počítání shybů (Runtastic Mountain Bike), kliků (Runtastic Push-Ups) a další (kompletní seznam na Google Play). Aplikace mají podobný vzhled a některé velice podobné vlastnosti. Firma také prodává vybavení pro sport jako je monitor tepové frekvence, GPS hodinky, apod.

Testoval jsem pouze verzi zdarma, takže nevím, jak kvalitní jsou funkce ve verzi PRO, která obsahuje například automatickou pauzu. Zrovna v době, kdy jsem dokončoval tento článek, vyšla nová verze 4.0 (po předchozí 3.7.3). Docela hodně se změnil vzhled a ovládání aplikace, otázka jestli k lepšímu. Při aktivitě se dříve zobrazoval čas a vzdálenost a k tomu jsme si mohli zvolit další čtyři hodnoty, mapa byla na další stránce. Nyní se nachází malá mapa (kliknutím ji zvětšíme) přímo na stránce s hodnotami (Session) a vidíme čas plus čtyři volitelné hodnoty.

Webové rozhraní Runtastic Fitness je společné pro všechny Runtastic aplikace. Má sice decentní grafiku, ale stránky jsou dost plné a ze začátku je složitější se zorientovat, navíc zobrazuje řadu reklamy. I zde hrají roli sociální (komunitní) vlastnosti, takže se můžeme spojovat s přáteli a zobrazovat si Newsfeed s aktivitami, které můžeme komentovat a likovat. V těchto bodech je web hodně podobný jako Endomondo. Vidíme historii aktivit (tréninkový deník), kterou můžeme podrovně filtrovat, a různé statistiky, ale nikde jsem nenalezl osobní rekordy. Podobně jako v Endomondo a dalších můžeme vytvářet, a využívat veřejné, tratě (Routes) - v aplikaci ale až v placené verzi. Na webu můžeme zadávat a sledovat svoji váhu a tělesný tuk a spočítat BMI. Můžeme využívat (kupovat) tréninkové plány. Ve webovém rozhraní funguje i editace aktivit.

Runtastic web

Aplikace obsahuje hlasové informace (Voice Feedback), ač se v popisu i v konfiguraci tato funkce označuje, že patří až do verze PRO. V nastavení hlasové odezvy můžeme volit mezi několika jazyky, informace získávat po různém počtu minut nebo kilometrů (nebo obojeho) a dozvědět se vzdálenost, čas, pace, rychlost, kalorie a tepovou frekvenci. Pro zvuk se používá hlasitost vyzvánění a ne medií (takže když máme vibrace, tak nic neslyšíme).

Runtastic 01

V aplikace je také hudební přehrávač (i když tabulka vlastností uvádí, že na Androidu žádný není), který ale patrně není přímo integrovaný. Zdá se mi, že jde o samostatnou aplikaci, kterou můžeme spouštět z Runtasticu. Nabízí hodně možností, hlavně ve výběru co bude přehrávat. Bohužel se hudba nezapíná při startu aktivity. Když se oznamují hlasové informace, tak se hudba úplně potlačí. Ovládání hudební aplikace je přístupné z notifikační lišty Androidu. Stává se mi, že i po vypnutí Runtastic aplikace zůstává hudba hrát. Pro ovládání přehrávače můžeme použít ovladač na Headsetu.

Runtastic 02

Obrazovka aktivity mi vyhovuje, i když ve starší verzi byla ještě lepší. Super je možnost nastavit, jaké hodnoty se zobrazují. Docela výjimečné je i zobrazení nastoupeného a klesaného převýšení a jako jediná aplikace zobrazuje čas pauzy. K aktivitě si můžeme zadat, jak jsme se cítili (Feeling) a na jakém povrchu sportovali (Surface), ručně či automaticky se doplňujě i počasí a teplota.

Runtastic 03

Zobrazení historie je pěkné a přehledné, ale narážel jsem na nějaké problémy se synchronizací záznamů do webu. Hlavně pokud v době zadání aktivity nebylo k dispozici připojení k internetu. Ruční zadání záznamu funguje dobře, nejvíce používané sporty se řadí na začátek, bohužel již následně nejde záznam editovat. Zajímavá je v historii funkce přehrát aktivitu ve 3D na Google Earth (verze zdarma podporuje pouze první 2 km). Publikace na Facebook je pěkná, obdobná jako třeba u Nike+.

Runtastic Facebook

Vlastnosti bodově

Podporované sporty: 53 + 1 Other, podle sportu se zadávají různé údaje, až na kruhový trénink všechny pro mne důležité sporty Walking, Running, Inline Skating, Cycling, Skiing, Strength Training, Martial Arts

Aplikace pro: Google Android, Apple iOS, Microsoft Windows Phone, BlackBerry, Samsung Bada

Android aplikace: využívá GPS pro měření venkovních sportů, při aktivitě zobrazuje mapu a údaje, podporuje měření tepové frekvence (Runtastic Receiver and Heart Rate Monitor nebo Polar Wearlink+ Bluetooth), hlasové informace o průběhu, integrovaný hudební přehrávač, k běžným údajům (které si můžeme vybírat) zobrazuje také čas pauzy, ruční zadávání s poznámkou, ale bez editace, tratě (Routes), tréninkové plány (placené), zobrazení na Google Earth

Typ tréninku: běžný trénink (prostě měří), zadaný cíl (vzdálenost nebo čas, v Pro verzi také kalorie, pace, dohromady čas a vzdálenost), v Pro verzi intervalový trénink

Zobrazované údaje při aktivitě: vzdálenost (distance), čas (duration), aktuální rychlost (speed), aktuální pace, průměrná rychlost (avg. speed), průměrný pace (avg. pace), spálené kalorie (calories), nadmořská výška (elevation), nastoupené převýšení (elevation gain), naklesané převýšení (elevation loss), aktuální čas (time), mapa, graf převýšení, rychlosti/pace, případně HR, split table, v Pro verzi srdeční tep (Heart Rate) a zóna tepu (Heart Rate Zone) - volíme, co se zobrazuje

Zobrazované údaje v historii: vzdálenost (distance), čas (duration), průměrná rychlost (avg. speed), průměrný Pace (avg. Pace), spálené kalorie (calories), nastoupené převýšení (elevation gain), naklesané převýšení (elevation loss), čas pauzy (pause), mapa, graf převýšení, rychlosti/pace, případně HR, split table, počasí a teplota

Webové rozhraní: statistiky (dle času - den, týden, měsíc, rok, dle sportu, podle hodnot - vzdálenost, kalorie), zobrazení kalendáře pro přehled, povzbuzování, zobrazení historie s filtry, porovnávání výsledků s předchozími nebo s přáteli, zaznamenávání váhy

Publikace/sdílení: Facebook, Google+, Twitter, Runtastic community, poslání emailem

Import: GPX, TCX, pomocí pluginu přímo z Garmin zařízení

Export: GPX, KML, TCX po jednotlivých aktivitách (u aktivity menu - download)

Plusy: pěkná aplikace, ruční zadávání záznamů, úprava zobrazovaných hodnot, evidence času pauzy, tratě, různé grafy, hlasové informace

Minusy: automatická pauza až v placené verzi, nemožnost editace záznamu, neeviduje osobní rekordy

Odkaz na aplikaci na Google Play: Runtastic Running & Fitness

Popisovaná verze: 4.0

Sports Tracker

Sports Tracker je další populární univerzální aplikace. Pro mne její vzhled působí dost odrazujícím dojmem. Černé pozadí, nepříliš přehledný obsah a neergonomické ovládání. Vlastnostmi patří k průměru, ale některé pro mne zásadní chybí (například ruční zadávání záznamů či přímá podpora sportů jako posilování). Aplikace je zajímavá tím, že má pouze verzi zdarma a bez reklamy (pouze trocha reklamy na vlastní prodávané produkty pro sport).

Sports Tracker web

Webové rozhraní je podobné jako aplikace, opět s černým pozadím a je kompletně ve Flashi, což znamená několik dalších komplikací. Jak je běžné, tak se zaměřuje na sociální vlastnosti (komunitu uživatelů). Můžeme se spojovat s přátali a sledovat jejich tréninky a jiné aktivity (myslím, že zde je to uděláno trochu lépe, než v předchozích aplikacích) včetně zobrazení na mapě. Aktivity mohou být i veřejné a ty vidíme od všech uživatelů. S tréninkem můžeme spojovat fotografie a prohlížet si je od ostatních. Na webu můžeme zadat aktivitu i ručně nebo importovat z GPX. Vidíme nějaké základní statistiky a docela pěkně provedený detail aktivity. Ale nikde nenalezneme osobní rekordy.

Sports Tracker 01

Aplikace nabízí téměř identické informace jako web, včetně prohlížení veřejných tréninků a fotografií. Na hlavní stránce vidíme statistiku a údaje o čase východu a západu slunce. Nemůžeme ručně zadávat záznamy, ale ty existující můžeme editovat nebo komentovat. Podporuje pouze pár venkovních sportů, plus je možnost sportu Indoor, kde měří pouze čas a tepovou frekvenci. Volit můžeme i Other1 až Other6, ale asi není možnost si tyto možnosti nějak personifikovat.

Sports Tracker 02

Hlasové informace (Voice feedback) vyžadují Text-to-speech Engine. Vyvoláme je stiskem tlačítka Lap (čímž se uloží nové kolo) nebo automaticky u kol založených na vzdálenosti. U aktivity je tlačítko hudebního přehrávače, ale to patrně jen vyvolá nějaký externí přehrávač (který nemám instalovaný). Automatickou pauzu můžeme zapnout a nastavujeme, že k ní dojde při poklesu rychlosti pod 2 km/h nebo 5 km/h.

Sports Tracker 03

Publikace na Facebook zobrazuje pouze základní informace bez mapy a odkaz do webu Sports Trackeru, kde si můžeme zobrazit detaily.

Sports Tracker Facebook

Vlastnosti bodově

Podporované sporty: 11 + 6 Other, obsahuje pouze GPS sporty - Running, Walking, Cycling, Mountain biking, Hiking, Roller skating, Downhill skiing, Skiing, Paddling, Rowing, Golf, Indoor

Aplikace pro: Google Android, Apple iOS, Microsoft Windows Phone, Nokia

Android aplikace: využívá GPS pro měření venkovních sportů, hlasová odezva, automatická pauza, podporuje měření tepové frekvence (Sports Tracker Heart Rate Monitor 2, Sports Tracker Heart Rate Monitor SMART), zobrazuje čas východu a západu slunce, vše zdarma bez reklamy, mnoho typů kol (laps), připojování (pořizování) fotografií k tréninku

Typ tréninku: pouze běžný trénink (prostě měří)

Zobrazované údaje při aktivitě: vzdálenost (distance), čas (duration), aktuální rychlost/pace (speed/pace), průměrná rychlost/pace (avg speed/pace), spálené kalorie (energy), nadmořská výška (altitude), max rychlost/pace (max speed/pace), rychlost/pace za poslední km (last km speed/pace), splits (laps), graf rychlosti a nadmořské výšky, graf tepové frekvence, mapa

Zobrazované údaje v historii: vzdálenost (distance), čas (duration), průměrná rychlost/pace (avg speed/pace), spálené kalorie (energy), max rychlost (max speed), průměrná a maximální tepová frekvence (avg / max HR), procenta z maximální tepové frekvence (% of max HR), splits (laps), graf rychlosti a nadmořské výšky, graf tepové frekvence a zóny, mapa

Webové rozhraní: je podobné aplikaci, můžeme ručně zadat záznam, pro zobrazení tréninku uloženého pomocí GPS využívá Google Maps a pěkně zobrazuje trasu spolu s grafem (několik typů map včetně terénu), kalendář aktivit (Diary)

Publikace/sdílení: Facebook, Twitter, Sports Tracker community

Import: GPX

Export: GPX po jednotlivých záznamech

Plusy: jiné nastavení auto pauzy, zobrazení kol (laps) běhu dle různé délky (0.5, 1, 2, 5 km), můžeme přidávat fotografie

Minusy: vzhled, nemožnost zadat ruční záznam v aplikaci, nepodporované sporty v tělocvičně, publikace na Facebook

Odkaz na aplikaci na Google Play: Sports Tracker

Popisovaná verze: 1.8.5

RunKeeper - GPS Track Run Walk

Poslední aplikace, na kterou se dnes podíváme, je další populární osobní trenér RunKeeper (není zařazena na konec, protože by tam patřil kvalitou, ale pouze náhodně). Jde o zajímavou, hezky vypadající aplikaci, se slušným webovým rozhraním. Hlavní problém je, že podporuje pouze sporty měřené pomocí GPS (název napovídá původnímu zaměření na běh). Aplikace je zdarma a bez reklamy. Můžeme si platit (měsíčně nebo ročně) členství RunKeeper Elite, které přidává možnost v reálném čase sdílet aktivitu na Facebook a pak ostatní mohou povzbuzovat (Live Broadcasting), rozšířené reporty (Advanced Reports), pohled v čase, jako je vývoj pace (Lifetime Insights), porovnání tréninků (Compare Workouts), Premium Support.

Webové rozhraní na mne působí příjemně s decentní grafikou (není nijak přeplácané a neobsahuje reklamu), ovládání je intuitivní a přehledné. Nechybí sociální prvky, takže hned na úvodní stránce můžeme hledat přátele a vidíme FitnessFeed, přehled aktivit svých a svých přátel. Jednotlivé aktivity můžeme komentovat a likovat. Mimo aktivit můžeme sledovat i svoji váhu. V nastavení můžeme konfigurovat řadu parametrů, silné jsou možnosti exportu, importu a propojení s jinými systémy. Můžeme si stanovit cíl (Goal), například naběhat určitou vzdálenost do nějakého data.

RunKeeper web

Svoje aktivity můžeme přehledně prohlížet (Activities) a z libovolné aktivity můžeme vytvořit trať (Route) a absolvovat ji znovu, tu můžeme vytvořit i ručně. Na webu je také kalendář závodů (Races). Z aktivit si můžeme zobrazovat řadu různých reportů (Reports). Mezi reporty je i posilování, které není přímo aplikací podporováno, ale můžeme sem přenášet data z jiných aplikací pomocí HealthGraphAPI (pro integraci dat z aktivit je k dispozici více než 70 aplikací). Mezi reporty vidíme také osobní rekordy v různých sportech, chybí v nich ale údaje o nejlepším čase na 1 km, apod. Můžeme využívat různé tréninkové plány (Training), některé jsou zdarma jiné placené. Na webu můžeme zadat aktivitu ručně (Log), včetně toho, že můžeme nakreslit nebo importovat mapu. Jednotlivé aktivity můžeme editovat.

RunKeeper 01

Aplikace nabízí hodně věcí jako webové rozhraní. Aktivity můžeme zadávat ručně (zde můžeme zadávat i váhu), ale nemůžeme je editovat a nedopočítají se automaticky kalorie. Při ručním zadání aktivity můžeme volit také Gym Equipment - Treadmill, Stationary Bike, Elliptical, Rowing Machine. K aktivitě nemůžeme zadat poznámku. Zobrazení historie obsahuje pouze základní informace. Pěkné je v aplikaci nastavování cílů a prohlížení statistik a osobních rekordů. V nastavení aplikace volíme, jestli se zobrazuje klasická rychlost nebo pace.

RunKeeper 02

Hlasové informace (Audio Cues) jsou velice dobré (asi nejlepší), anglický ženský hlas je dobře srozumitelný. Nastavit je můžeme po určitém čase (od 1 min do 30 min) nebo vzdálenosti (od 0,25 km do 10 km). Případně, pokud dvoj-klikneme na řádek s údaji, tak se dozvíme aktuální hodnoty. Dozvídat se můžeme čas, vzdálenost, průměrný pace/rychlost, aktuální pace/rychlost, aktuální split pace/rychlost, průměrný/aktuální srdeční tep (HR), průměrnou/aktuální zónu HR. Tlačítko hudebního přehrávače mi spouští stejnou aplikaci jako Runtastic.

RunKeeper 03

Při aktivitě máme k dispozici několik obrazovek, ale provedení pro mne není nejlepší. Stejně tak detail proběhnuté aktivity není vyhovující. Jako plus je, že můžeme při aktivitě pořizovat fotografie. Publikace má sice mnoho možností, ale na Facebook se ukládají informace bez mapy.

RunKeeper Facebook

Vlastnosti bodově

Podporované sporty: 13 + 1 other, obsahuje pouze GPS sporty - Running, Cycling, Mountain Biking, Walking, Hiking, Downhill Skiing, Cross-Country Skiing, Snowboarding, Skating, Swimming, Wheelchair, Rowing, Eliptical

Aplikace pro: Google Android, Apple iOS

Android aplikace: využívá GPS, hlasové informace mohou oznamovat více informací než ostatní aplikace (nejen pace, ale i rychlost, nejen průměrné hodnoty, ale i aktuální, apod.), tréninkové plány pro běh, hudební přehrávač, podpora různých senzorů na měření tepové frekvence (Polar Wearlink+, Wahoo Blue HR, Beets BLU) a informace o zónách, k trati můžeme přidávat fokty, zaznamenávání změny váhy, nastavování tréninkových cílů, můžeme volit informace pace vs. rychlost, plánovač na tréninky, automatické pausování, integrace s desítkami různých aplikací (například pro posilování) přes HealthGraphAPI, tratě (Routes), tréninkové plány

Typ tréninku: běžný trénink (prostě měří), zadaný cílový pace (target pace), tréninkové plány (training plans), intervalový trénink (One Offs), kde můžeme definovat různé úseky tréninku o různé rychlosti

Zobrazované údaje při aktivitě: vzdálenost (distance), čas (time), aktuální rychlost/pace (current speed/pace), průměrná rychlost/pace (avg speed/pace), kalorie (calories), tepová frekvence a zóna, splits, mapa

Zobrazované údaje v historii: vzdálenost (km), čas (duration), průměrná rychlost/pace (avg speed/pace), kalorie (calories), mapa, splits, graf rychlosti/pace, nadmořské výšky, tepové frekvence

Webové rozhraní: pěkné a přehledné webové rozhraní, řada reportů, osobní rekordy, vlastní síť uživatelů, přehled aktivit přítel (FitnessFeed), zadávání a editace aktivit, reporty, tréninkové plány, tratě, závody

Publikace/sdílení: Facebook, Twitter, RunKeeper community

Import: ruční zadání včetně možnosti nakreslení mapy, import GPX a TCX, pomocí pluginu přímo z Garmin zařízení. Možnost propojení (Apps) s FitBit, MyFitnessPal, také Gmail Contacts, Yahoo a Foursquare.

Export: export dat za časové období v GPX a CSV (vše zazipováno do jednoho souboru)

Plusy: vzhled, obsahuje tréninkové plány pro určitý cíl včetně dlouhodobých plánů třeba na 100 dní, velmi pěkný hlasový výstup, sledování váhy, stanovování cílů, import/export

Minusy: nepodporované sporty v tělocvičně, nemá editaci, zobrazení údajů při aktivitě

Odkaz na aplikaci na Google Play: RunKeeper - GPS Track Run Walk

Popisovaná verze: 3.7.1

Závěr

Určit z aplikací, která je nejlepší, je asi nemožné. Každá aplikace má nějakou unikátní vlastnost, kterou bych uvítal, a u každé aplikace něco jiného schází. Záleží, co kdo od aplikace očekává. V příštím díle se pokusím vytvořit srovnávací tabulku vlastností, pro jednodušší porovnání.

zobrazeno: 29258krát | Komentáře [2]

Autor:

Související články:

Sports Trackers

Série článků, která se věnuje všemožným aplikacím i HW zařízením pro měření sportovních výsledků a zaznamenávání tréninků.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Petr Macek

    U toho runtasticu si nejsem s automatickou pauzou tolik jisty. Mam skoro rok PRO verzi a ani u ni automaticka pauza dlouho nebyla. Objevila se mi tam az nedavno po nejake aktualizaci. Ale jsem si na 99% jisty, ze verze pro stara pul roku automatickou pauzu nemela.

    Čtvrtek, 31.10.2013 08:39 | odpovědět
  2. [2] Alena Janská

    odpověď na [1]Petr Macek: Zajímalo by mne, zda automatická pauza u Pro verze funguje i u takových aktivit jako je chůze nebo turistika.

    Středa, 13.11.2013 15:06 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách