www.SAMURAJ-cz.com 

24.04.2024 Jiří Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

UCCX Prompt - zvukové hlášky

Úterý, 13.05.2014 16:25 | Samuraj - Petr Bouška |
Když chceme na Cisco kontaktní centrum nahrát hlasovou zprávu, která se použije ve skriptu, tak musí mít přesně daný formát. Podíváme se jak provést konverzi, pokud máme hlášku v jiném formátu, nebo celé nahrání.

Prompts jsou hlasové zprávy, které UCCX přehrává volajícímu. Pokud nebude ve správném formátu, tak se buď nepřehraje, nebo volající uslyší nesmyslné zvuky. Oficiální informace jsou třeba v článku UCCX 9.0(2) Upload of Prompt Files. Musí se jednat o WAV soubor s formátem CCITT u-Law, 8.000kHz, 8 Bit, mono 7 kb/sec.

Na Windows XP bylo možnou použít aplikaci Sound Recorder, která uměla nahrát zvuk a uložit v požadovaném formátu. Bohužel od Windows 7 byl tento program upraven a již umí ukládat pouze ve formátu Windows Media Audio (WMA). Pokud jej tedy využijeme k nahrání hlášky, tak musíme následně provést konverzi.

Konverze do správného formátu

Hodně rozšířeným a používaným programem je Open Source aplikace Audacity. V ní můžeme hlášku nahrát, upravit a uložit ve správném formátu. Můžeme jej použít i pro konverzi, ale neumí otevřít WMA, takže nejprve musíme zkonvertovat na WAV.

Pokud máme soubor ve formátu WMA, tak jej nejprve musím konvertovat na WAV. To můžeme jednoduše provést v Open Source programu fre:ac (podporuje i dávkové zpracování). Přidáme soubory, které chceme konvertovat. Pomocí Options - General settings  zvolíme Encoder Windows Wave File Output, kde bohužel nemůžeme nastavit žádné parametry, a výstupní složku. Spustíme konverzi pomocí Encode - Start encoding.

Dá se nalézt i lepší konverzní program, který rovnou z WMA vytvoří správný WAV, například Switch Sound File Converter. Bohužel tento program je zdarma pouze pro nekomerční využití, v jiném případě je třeba jej zakoupit. Můžeme opět přidat více zpracovávaných souborů, v dolní části nastavit Output Format na wav a v Encoder Options zvolit Custom, CCIT u-Law, 8,000 kHz, 8 Bit, Mono. Zvolit výstupní složku a provést Convert.

Nahrávání a úpravy pomocí Audacity

Audacity je primárně aplikace na úpravy a nahrávání zvuku. Nabízí řadu možností, ale ne vše je napoprvé úplně intuitivní. Krátce si ukážeme, jak upravit / nahrát hlášku a uložit ve správném formátu.

  • otevřeme nahrávku File - Open (můžeme zvolit načítání souboru z originálu)
  • nebo si nahrajeme novou pomocí červeného tlačítka Record
Audacity konverze pro UCCX 1
  • změníme frekvenci na 8 kHz - v levém dolním rohu celého okna Audacity je volba Project Rate (Hz), zde vybereme 8000
  • pokud je nahrávka stereo, tak spojíme na mono - v horní části zvukového souboru klikneme na jeho název a v menu zvolíme Split Stereo to Mono, křížkem zavřeme jednu z rozdělených stop
Audacity konverze pro UCCX 2
  • uložíme soubor - File - Export - jako Save as type zvolíme Other uncompressed files, klikneme na Options - nastavíme Header - WAV (Microsoft), Encoding - U-Law, poté Save a OK (nezadáváme metadata)
Audacity konverze pro UCCX 3
zobrazeno: 5167krát | Komentáře [0]

Autor:

Související články:

Cisco Unified Communications - UCCX

Články z kategorie Cisco UC, které se věnují kontaktnímu centru Cisco Unified Contact Center Express (UCCX). Jiná kategorie obsahuje články o CUCM.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

Zatím tento záznam nikdo nekomentoval.

Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách