www.SAMURAJ-cz.com 

26.04.2024 Oto Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Outlook - časté problémy uživatelů

Pondělí, 17.12.2012 18:39 | Samuraj - Petr Bouška |
Pár poznámek k oblastem souvisejícím s aplikací Microsoft Outlook, na které často naráží moji uživatelé. Lehce se podíváme na Junk E-mail Filter, tedy nevyžádanou poštu. Na autentizaci k Outlooku ve firemním prostředí a možné situace, kdy se zobrazuje autentizační dialog.

Junk E-mail v Outlooku

Microsoft Outlook obsahuje vlastní technologii na ochranu proti SPAMu, kterou označuje jako Junk E-mail Filter. Tento filtr vyhodnocuje každou příchozí zprávu podle několika parametrů a rozhoduje, jestli jde o nevyžádanou/škodlivou zprávu. Pro zpracování se dívá na adresu odesílatele i příjemce, čas odeslání a hlavně do obsahu zprávy.

Pravidla, dle kterých hodnotí zprávy, se pravidelně aktualizují pomocí Windows Update. Zprávy, které identifikuje, přesouvá do složky Junk E-mail, případně Junk E-mail Possible. Bohužel má tato technologie docela vysoké procento False Positive, tedy korektní zprávu označí jako SPAM. Filtr je ve výchozím stavu zapnutý a nastavený na Low. Pokud ve firmě používáme kvalitnější řešení, například gateway od firmy Symantec/Brightmail nebo Cisco/Ironport, tak můžeme pomocí politiky Junk E-mail vypnout. Pokud nechceme filtr centrálně vypínat, tak si mohou uživatelé konfigurovat jeho možnosti.

Vypnutí Junk E-mail filtrace

  • menu záložka Home
  • v kategorii Delete položka Junk - Junk E-mail Options
Outlook Junk E-mail Options
  • na první záložce Options přepneme na No Automatic Filtering.
Vypnutí Junk E-mail filtrace

Konfigurace vlastností Junk E-mail

Pokud nechceme úplně filtrování vypnout, tak můžeme nastavit několik důležitých parametrů. Mimo agresivity detekce na záložce Options, můžeme zadat určité emailové adresy nebo celé domény jako Safe Senders. Na ně by se neměla uplatnit filtrace.

Pozn.:  V praxi jsem narazil na problém při použití Outlook 2010 SP1 a Exchange Server 2010 SP2. Pokud se do Safe Senders přidá doména druhého řádu (třeba firma.cz), tak se po chvíli sama ze seznamu ztratí.

Outlook Safe Senders

Další možnost je nastavit blokování určitých jazyků (znakových sad), takže pokud neočekáváme komunikaci v ruštině nebo čínštině, tak si můžeme takové zprávy zablokovat.

Outlook blokování jazyků

Přihlašování do Outlooku

Pokud naše firma využívá jinou veřejnou doménu, z které se vytváří emailová adresa, například bouska@firma.cz. A jinou interní doménu, která se používá pro autentizaci vůči AD. Tak je naše přihlašovací jméno (UPN – User Principal Name), například bouska@firma.local případně jiný způsob zápisu (Down-Level Logon Name) firma\bouska, jiné než emailová adresa.

Pokud jsme ve firemním prostředí (doméně), tak by nikdy neměl vyskočit dialog na přihlášení, protože by mělo proběhnout automatické přihlášení pomocí Single Sign-On. Pokud se tak stane, tak to většinou identifikuje nějaký problém v profilu Windows (řešeno níže).

Pokud jsme mimo firmu a používáme třeba firemní notebook, tak je třeba se přihlásit. Zde se automaticky před vyplňuje emailová adresa a tu je třeba přepsat na autentizační adresu. Je zde také možno zatrhnout volbu, aby si Windows tuto autentizaci zapamatovali, a příště již není třeba zadávat.

Outlook přihlašovací dialog

Zobrazování dialogu na přihlášení

Pokud jsme v interní síti (doméně) a přesto se v Outlooku zobrazuje dialog na přihlášení (případně dialog Autodiscover), tak to ve většině případů znamená nějakou chybu. Ta může být v řadě oblastí:

Situace může nastat, pokud máme v kalendáři uložený kalendář osoby, která ve firmě již nepracuje. Pak stačí kalendář smazat.

Ve Windows se nám uložily credentials (přihlašovací údaje) se špatnými údaji. Můžeme je smazat:

  • ve Windows otevřeme Control Panel
  • zvolíme User Accounts
  • vlevo klikneme na Manage your credentials
  • pod Generic Credentials jsou údaje pro Outlook
  • rozklikneme je a zvolíme Remove from vault
Windows - Manage your credentials

Nejčastější chybou je poškození offline OST souboru. Ten obsahuje cache schránky ze server a můžeme jej bez obav smazat, při následném připojení k serveru se znovu stáhne. Soubor se na Windows 7 nachází v cestě

c:\Users\{uživatelské jméno}\AppData\Local\Microsoft\Outlook\

Jmenuje se buď outlook.ost nebo username@firma.cz.ost. Předtím, než se pustíme do mazání, je třeba vypnout Outlook a případně i Lync. Obecně všechny soubory, které jsou zde, jsou pouze dočasné a můžeme je smazat.

Nachází se zde také podsložka Offline Address Books s oab soubory, což je cache adresáře firemních kontaktů. Pokud se nám v Outlooku nezobrazuje nějaký nově přidaný kontakt na serveru (nebo třeba šifrovací certifikát), tak můžeme tuto složku smazat a budeme se připojovat přímo na server.

zobrazeno: 21243krát | Komentáře [5]

Autor:

Související články:

Outlook

Články týkající se poštovního klienta od Microsoftu. Počínaje verzí Outlook 2003, přes Outlook 2007, současný Outlook 2010 a v budoucnu určitě i dále.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Jan Hrachovský

    Mám přesně problém uvedený v poznámce, po přidaní do Bezpečných odesílatelů dám doménu 2 řádu @neco.cz a pak zmizi a opet to nefunguje jak má ? jak jste to prosim řešily ?

    Úterý, 16.07.2013 15:21 | odpovědět
  2. [2] Samuraj

    odpověď na [1]Jan Hrachovský: Bohužel, žádné řešení tohoto problému jsem nenalezl.

    Pondělí, 22.07.2013 09:45 | odpovědět
  3. [3] Petr Břicháček

    DObrý den, outlook 2007 mi začal stahovat jen záhlaví zpráv, ale zprávu jako takovou nestáhne. V levém spodním rohu je nápis "použit filtr". Ale nevím jaký a kde ho vypnout. DEOkážete poradit?

    Středa, 12.02.2014 20:04 | odpovědět
  4. [4] Jency

    Já bych úplně nesouhlasil s tím, že OST soubor můžeme bez obav smazat. Pokud se jedná o nějakou pobočku připojenou přes pomalejší WAN link (např. 4Mbit) a takový OST soubor má několik GB a začne se znovu stahovat z Exchange serveru na centrále, může to nadělat pěknou paseku.

    Úterý, 30.09.2014 22:32 | odpovědět
  5. [5] katka

    Ja si nepamatuju heslo na outloon jak to z jistim?

    Pátek, 29.05.2015 20:34 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách