www.SAMURAJ-cz.com 

20.04.2024 Marcela Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Exchange Server 2016 přechod z verze 2010

Pondělí, 10.06.2019 16:35 | Samuraj - Petr Bouška |
V předchozích článcích jsme probrali jednotlivé oblasti migrace ze starší verze Exchange serveru na nový. Nyní vše shrneme dohromady pro ucelený (ale stručný) postup migrace. Základní myšlenka přechodu z Exchange Server 2010 na 2016 je docela jednoduchá, ale čím máme složitější prostředí, tím je i přechod náročnější. Nainstalujeme nové servery do existující organizace. Na nich vytvoříme databáze, nakonfiguruje služby a přesuneme poštovní schránky. Migrace se dá provádět za provozu, kdy nějakou dobu bude fungovat koexistence staré a nové verze.

Tento článek patří do série, která vychází z mých poznámek při migraci Exchange organizace z verze 2010 na 2016. Nejde o kompletní postup, ale o popis hlavních bodů a oblastí. Příklady se týkají určitého daného designu, ale většinou se dají zobecnit. Stejně tak, i když jde o popis migrace, tak se informace hodí i pro novou instalaci či správu.

Oficiální dokumentace Exchange Server je docela dobrá a obsahuje mnoho informací. Jen se některé věci hůře hledají a naopak jiné se stále dokola opakují (narazíme i na chyby nebo nepřesnosti). Škoda, že tam není také popis migrace. Jedna zmínka je What's new when upgrading from Exchange 2010 to Exchange 2016 RTM?

Přesné detaily migrace záleží na topologii a konfiguraci. Zdejší popis odráží situaci, kdy máme třikrát Exchange Server Enterprise 2010 SP3 RU17, běžící na Windows Server 2008 R2 v AD DS funkční stupeň Windows Server 2012 R2. Ty se nachází ve dvou lokalitách (Site) a využívá se DAG. Nové servery jsou Exchange Server Enterprise 2016 CU11 na Windows Server 2016. Nevyužívá se Exchange 2016 Edge Transport server.

Na internetu nalezneme řadu návodů k migraci, některé z nich:

Plánování migrace

Na počátku je vhodné mít dokumentovaný aktuální stav. Pro přehled se hodí síťové schéma a další informace se zanesou do tabulek. Potřebujeme mít přehled o serverech, adresách, DNS jménech, komunikačních službách, které na Exchange serveru provozujeme, firewallech a prostupech.

Pak musíme připravit plán, jak bude vypadat cílový stav a případně přechodné období v době migrace. Opět si potřebujeme zaznamenat stejné údaje jako pro aktuální stav.

Důležité je zaznamenat jakými protokoly a přes jaká doménová jména (adresy) se budou připojovat klienti a další poštovní servery. Jak bude komunikace probíhat interně a jak z internetu. Tuto oblast popisuje článek Exchange Server 2016 Namespaces - adresy služeb.

Je možné, že jsme dříve používali samostatná doménová jména (a případně IP adresy) pro různé služby, to můžeme nyní značně konsolidovat (v podstatě) na jednu společnou adresu pro většinu služeb. Také je možné, že se dříve interní klienti připojovali přímo na adresy poštovních serverů. Dnes (a možná i dříve) se doporučuje využít virtuální jméno, DNS záznam, který obsahuje adresu jednoho nebo více poštovních serverů. Když pak chceme přesměrovat klienty na nový server, tak stačí změnit DNS a nemusíme měnit klientské nastavení na Exchange serveru (na druhou stranu, pokud máme novou adresu pro nové servery, kterou na nich nastavíme, tak klienti začnou používat tyto servery až při přesunu schránky).

V rámci internetu potřebujeme například následující DNS záznamy:

  • A - mail.firma.cz - adresa poštovní služby
  • CNAME - autodiscover.firma.cz - služba Autodiscover
  • MX - firma.cz - SMTP vedoucí na mail.firma.cz
  • TXT - firma.cz - volitelně SPF záznam či další

Podle toho jaké máme stávající, a jak naplánujeme budoucí, adresy služeb, musíme v určitou chvíli provést přesměrování SMTP provozu a klientských připojení na nové servery. Ve většině případů funguje kompatibilita tak, že když se připojíme na server s novou verzí Exchange, a schránka se nachází na starší verzi, tak je komunikace přesměrována/proxována/přeposlána na tento server. Čili bez problémů funguje. Ale pokud se připojíme na server se starší verzí, a schránka je na novějším, tak se komunikace do schránky nedostane.

Změnu směrování komunikace můžeme řešit různě. Jedna možnost je prohodit IP adresy, aby nové servery dostaly adresy starších serverů, pak nemusíme nic upravovat. Komunikaci z internetu patrně řídíme na firewallu, takže můžeme upravit pravidlo. Pro interní SMTP provoz a připojení klientů můžeme upravit DNS záznam, pokud se používá IP adresa, tak musíme ručně upravit. Interní připojení klientů (a případně i externí) řeší Autodiscover, takže jde o jeho nastavení a před migrací schránek směrování na nový server.

Jednotlivé kroky migrace

Níže jsou odkazy na články, které popisují jednotlivé části migrace. U nich jsou uvedeny hlavní kroky migrace.

zobrazeno: 7588krát | Komentáře [2]

Autor:

Související články:

Migrace Exchange organizace 2010 na 2016

Prováděl jsem migraci organizace z Exchange Server 2010 na Exchange Server 2016. Celý proces byl dost náročný a dlouhý (i se studiem mi trval 4 měsíce). V průběhu jsem narazil na množství problémů, chyb a nedostatků (i v oficiální dokumentaci). Ze svých poznámek vytvářím tuto sérii. Nejde o kompletní návod na přechod, ale o hlavní body a zmínky problémů, na které jsem narazil. Jednotlivé články popisují různé oblasti Exchange Server 2016, takže nejde pouze o přechod ze starší verze, ale hodí se i pro novou instalaci či správu.

Microsoft Exchange

Jednou částí mé práce je administrace poštovního serveru od firmy Microsoft, tedy Exchange Serveru. Články začínají u verze 2003 a jak jde čas, tak pokračují dále.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Roman Krutina

    Ahoj,

    není mi úplně jasná následující věc.

    Máme Exch2010 int DNS exch2010.firma.local externi DNS mail.firma.cz. Potom co nainstaluji Exch2016 exch2016.firma.local a externí bude tedy stejny mail.firma.cz naimportuji SAN certifikát - ideálně trusted kvůli mobilům, ale tam .local nedostanu ... Takže nejdříve upravit lokální adresy pro Exch2010 na mail.firma.cz?

    jaký je doporučený postup, aby došlo k minimalizaci problémů s klinety.

    Z venku je to asi jasné, na FW přesměruji MX a autodiscover na Exch 2016 a interně změním autodiscover na Exch2016 a SCP? Nebo je rozumnější vytvořit na lokálním DNS záhznam mail.firma.cz a na udělat cname na autodiscover? Jak se budou chovat staré Outlooky 2010?

    Díky moc a omlouvám se jestli jsem to napsal zmazečně

    Sobota, 31.08.2019 15:07 | odpovědět
  2. [2] Samuraj

    odpověď na [1]Roman Krutina: Je strašně možností, jak to řešit. To hlavní jsem se snažil popsat, třeba i zde odkazovaném díle "Exchange Server 2016 Namespaces - adresy služeb". Uvádím tam i odkazy na oficiální MS články, kde je to podrobně popisováno.

    Certifikáty, normálně ten veřejný mám na FW, kde je publikace a na Exchange mám interní. Ale můžu i interně využívat veřejná jména a Split-Brain DNS.

    Jak se chová připojování klientů podle schránek jsem popisoval v jednotlivých dílech.

    Pondělí, 02.09.2019 07:31 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách