www.SAMURAJ-cz.com 

26.04.2024 Oto Translate to English by Google     VÍTEJTE V MÉM SVĚTĚ

Články

Outlook - Zaseknutá událost v kalendáři

Středa, 20.02.2008 16:43 | Samuraj - Petr Bouška |
Článek shrnuje řadu možných postupů, jak vyřešit jeden specifický problém. Jedná se však o značně obecné postupy, takže se dají využít i v řadě jiných situací. Problém spočívá v tom, že při každém zapnutí Outlooku se zobrazí okno Reminder, v kterém je stále jedna událost. Její čas provedení (Due in) je nyní (now). Tato událost nejde zrušit (Dismiss). Na tento problém jsem narazil nyní, na kombinaci Exchange server 2007 a Outlook 2007, ale již i dříve na Exchange server 2003 a Outlook 2003.

Pokud se pokusíme událost zrušit - Dismiss, tak se zobrazí chybové hlášení:

Cannot turn  off the reminder.  You may be reminded again. Could not open the item. Try  again.

Tento problém je patrně docela častý, podle reakcí na internetu, ale jednoduchá řešení mě nefungovala. Takže tady je seznam možností, které se dají vyzkoušet.

Práce s lokálním souborem OST

Prvně můžeme zkusit operovat s naším souborem (pokud používáme kešovaný mód s OST souborem na disku).

Oprava reminderu

K dispozici je řada přepínačů pro volání souboru outlook.exe, jeden z nich slouží k vyčištění a přegenerování upozorňovačů:

outlook.exe  /CleanReminders

Pozn.: Samozřejmě musíme nejprve vypnout Outlook (a zkontrolovat, že se již ukončil jeho proces, což někdy trvá desítky vteřin).

Přepínačů (často užitečných) pro Outlook je celá řada, více Command-line switches for Microsoft Office Outlook 2007, Additional Command-Line Switches.

Oprava OST souboru

Můžeme zkontrolovat (a opravit) integritu OST souboru pomocí nástroje scanost. Pro Office 2007 se standardně po instalaci nachází v c:\Program Files\Microsoft Office\Office12\SCANOST.EXE. Dříve byl pod Common Files.

Vytvořit nový profil

Jinou možností je, že je poškozen náš lokální soubor a přitom data na serveru jsou v pořádku. Můžeme vytvořit nový profil pro Outlook s tím, že nám původní data zůstanou na disku a můžeme se mezi nimi přepínat. To se provede pomocí Control Panel - Mail - Show Profiles. Zde zvolíme Add a vytvoříme pojmenovaný profil. Dole v okně si zvolíme, zda se má Outlook na začátku ptát, který profil spustit. Nebo přímo zvolíme jeden profil. Při spuštění nového profilu jej musíme nakonfigurovat.

Druhou možností je smazat OST soubor, ten stejně obsahuje pouze data, které jsou na serveru. Standardně se nachází v cestě c:\Documents and Settings\{jmeno profilu}\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook\outlook.ost. V tomto adresáři jsou také soubory s příponou OAB, což je Offline Address Book. Ty můžeme také smazat a občas vyřešit problém s adresářem.

Smazání události

Nalezení události

Nejčastěji tento problém patrně nastává u opakujících se událostí. Takže můžeme využít přehledné zobrazení pro nalezení dané události. V Outlooku se přepneme do kalendáře. V menu zvolíme View - Current View -Recurring Appointments. Nyní vidíme přehledný seznam událostí.

Pokud se nejedná o opakující se událost, tak je stejně vhodnější přepout Outlook do zobrazení seznamu událostí. V menu zvolíme View - Current View - Events.

V nouzovém režimu

Pokud se nám nedaří smazat událost (dostaneme nějakou chybovou hlášku), tak můžeme zkusit spustit Outlook v nouzovém režimu a operaci opakovat.

outlook.exe /safe

Přes Outlook Web Access (OWA) či online

Pokud provozujeme OWA, tak se můžeme pokusit smazat událost zde, protože k poště je přistupováno přímo.

Obdobný přístup můžeme zkusit, když v Outlooku vypneme kešovaný mód. Tools - Account Settings - náš účet - Change - More Settings - Advanced - zrušíme zatržítko u Use Cached Exchange Mode.

Oprava události

Jiná možnost je pokusit se opravit poškozenou událost. Tento postup se týká pouze opakujících se událostí.

  • najdeme danou událost (zobrazením opakujících se událostí) nebo zkusíme opravit všechny postupně
  • otevřeme událost
  • klikneme na Recurrence
  • klikneme OK a případně potvrdíme hlášení
  • uložíme událost

Použití PFDavAdmin

Pokud jsme správci Exchange serveru, tak můžeme použít nástroj PFDavAdmin. Ten se dá zdarma stáhnout z adresy Microsoft Exchange Server Public Folder DAV-based Administration Tool.

  • spustíme PFDavAdmin pod dostatečnými právy (nebo práva zadáme až při připojování)
  • File - Connect - vyplníme adresu serveru a GC, zvolíme All Mailboxes - OK
  • najdeme naši schránku
  • a nyní můžeme zkusit opravit záznamy o přístupových právech (Fix Folder DACLs) nebo propagovat nastavení (Propagate folder ACEs)
  • nebo zde můžeme najít poškozenou událost a smazat
zobrazeno: 18546krát | Komentáře [4]

Autor:

Související články:

Outlook

Články týkající se poštovního klienta od Microsoftu. Počínaje verzí Outlook 2003, přes Outlook 2007, současný Outlook 2010 a v budoucnu určitě i dále.

Microsoft Exchange

Jednou částí mé práce je administrace poštovního serveru od firmy Microsoft, tedy Exchange Serveru. Články začínají u verze 2003 a jak jde čas, tak pokračují dále.

Pokud se chcete vyjádřit k tomuto článku, využijte komentáře níže.

Komentáře

  1. [1] Michal

    Díky, také jsem tuto věc dlouho řešil, avšak řešení jsem na internetu nenšel. Až nyní zde...

    Středa, 18.06.2008 22:18 | odpovědět
  2. [2] Roman

    Můj problém to nevyřešilo ani po smazání OST pořád mi outlook píše Aplikace Outlook pouziva starou kopii souboru slozek offline (OST). Ukončete aplikaci Outlook, odstraňte soubor OST a znovu aplikaci Outlook spusťit. Při následujícím spuštění odesílání a příjmu se automaticky vytvoří nový soubor.

    Pondělí, 24.11.2008 10:22 | odpovědět
  3. [3] Samuraj

    odpověď na [2]Roman: Při této chybě mi vždy zafungovalo smazání OST souboru. Pouze bych upozornil, že Outlook může mít více souborů a je třeba smazat ten správný. Používaný soubor je vidět v Control Panel > Mail > otevřít Exchange účet - More Settings - Advanced - Offline Folder File Settings - a zde je vidět.

    Pondělí, 24.11.2008 11:47 | odpovědět
  4. [4] Roman

    Tak smazal jsem to pomocí programu Killbox a už to funguje děkuji za informace jinak cestu jsem měl správnou.

    Pondělí, 24.11.2008 13:33 | odpovědět
Přidat komentář

Vložit tag: strong em link

Vložit smajlík: :-) ;-) :-( :-O

Nápověda:
  • maximální délka komentáře je 2000 znaků
  • HTML tagy nejsou povoleny (budou odstraněny), použít se mohou pouze speciální tagy (jsou uvedeny nad vstupním polem)
  • nový řádek (ENTER) ukončí odstavec a začne nový
  • pokud odpovídáte na jiný komentář, vložte na začátek odstavce (řádku) číslo komentáře v hranatých závorkách